Obavijesti

Sport

Komentari 2

Hrvatski biznismen briljira u reliju: Sport mi je kao posao, a bio sam gost na utrci Formule 1

Hrvatski biznismen briljira u reliju: Sport mi je kao posao, a bio sam gost na utrci Formule 1
7

Više pratim Formulu 1 nego reli, haha! Veliki sam fan F1, nemam favorita, ali imao sam čast biti gost na utrci u Monte Carlu. To je bilo predivno iskustvo, rekao nam je peterostruki prvak Hrvatske u reliju Viliam Prodan

VIDEO

Relijaška sezona bliži se kraju, ostale su još samo dvije utrke Svjetskog prvenstva u reliju, koje se i ove godine vozilo i u Hrvatskoj. Tako su u travnju najbolji reli vozači na svijetu posjetili Lijepu našu, a prekrasne snimke s hrvatskih brzinaca još su jednom obišle svijet.

Samim time, mnogi hrvatski vozači iskoristili su WRC Croatia Rally kao priliku kako bi bili dio svjetskog prvenstva u reliju, ali među njima nije bilo peterostrukog prvaka Hrvatske, Viliama Prodana (37). Prodan je značajno smanjio broj nastupa ove sezone. Do rujna je nastupio na samo dvije utrke, a onda se pojavio na Rallyju Kumrovec za volanom novog automobila i bio najbrži od svih hrvatskih posada!

Ukupno je završio na petom mjestu utrke, a kao šlag na torti je imao i najbrže vrijeme posljednjeg brzinca. Sve je to fantastična najava za sljedeću sezonu, u kojoj Prodan ima velike ambicije. 

- Iduće godine ćemo se natjecati u WRC 3 kategoriji i već smo isplanirali tri ili četiri nastupa. Ne znamo na kojim utrkama jer još nije izašao službeni kalendar - rekao nam je Prodan.

Najveći hrvatski adut za WRC je bivši nogometaš: 'Za ovo smo čak radili i vježbe koncentracije'
Najveći hrvatski adut za WRC je bivši nogometaš: 'Za ovo smo čak radili i vježbe koncentracije'

Rezultat nije bio Prodanov prioritet na utrci u Kumrovcu. Glavni je cilj, zapravo, bio testirati novi Fordov automobil Fiesta Rally3, koji je brži i moćniji od Renault Clio Rally4 automobila s kojim se Prodan do sada natjecao. S novim automobilom Prodan će se natjecati u Rally3 kategoriji, koja je bolja i prestižnija od Rally4, a jedini hrvatski vozač koji se u travnju natjecao u toj kategoriji bio je Martin Ravenščak.

Sjeo za volan nove jurilice

Prodan se osvrnuo na nastup u Kumrovcu koji je bio itekako uspješan, unatoč tome što prije utrke nije odvozio ni kilometar test vožnje u novom automobilu! A zašto nije testirao novu jurilicu?

- Trebali smo imati testiranje dan prije utrke u Kumrovcu, međutim... U reliju je to malo specifično. Nama policija zatvara ceste za testiranja. Trebali smo imati test u Sloveniji, ali dan prije su nam javili da nam zbog nekog festivala ne mogu zatvoriti cestu. Znate, nama je cesta stadion, a oni nisu bili u mogućnosti zatvoriti cestu. To se ne može nabrzinu srediti, moramo prijaviti policiji, angažirati vatrogasce, puno je toga... Slovenci su nam rekli da ništa od testiranja, a ja sam rekao da onda idemo u Kumrovec bez testa. Zapravo sam na službenom treningu u Kumrovcu imao prve kilometre u autu. Trebalo nam je malo vremena da se uhodamo, ali smo se prilagodili novom autu. Da smo imali test, sigurno bismo bili u top 3.

Prodan je u Kumrovcu nastavio suradnju s Markom Stiperskim, suvozačem koji se početkom godine pridružio višestrukom hrvatskom prvaku. U Kumrovcu je sve bilo fantastično, kaže nam Prodan.

- Sve je bilo super, od starta do cilja! Kao šlag na tortu, bili smo najbrži u zadnjem brzincu, završili smo ispred nekih ozbiljnih posada iz inozemstva. Rezultatski, vrlo sam zadovoljan što smo bili najbrži od hrvatskih posada. S Markom se odlično slažem, poznajemo već više od deset godina. Družimo se, prijatelji smo, Marko i ja smo se vrlo brzo dogovorili za suradnju. On je iskusni suvozač, nemam baš nikakav upitnik kad je on u pitanju.

Otac, biznismen i fantastičan vozač

Hrvatski relijaš krajem prošle godine postao je otac. To je potpuno novo životno iskustvo...

- Uf, jest! To je nešto sasvim drugo. To je životni izazov, ali je slatka borba. Nisam očekivao da će me čekati takvi zadaci, haha! Super mi je biti roditelj, to je nešto najbolje i najljepše. Lijep je osjećaj, ali traži puno odricanja i predanosti.

Osim što je jedan od najboljih vozača u Hrvatskoj, Prodan je i poslovni čovjek s velikim ambicijama. 

- Bavim se prodajom toplih i hladnih napitaka i grickalica putem samoposlužnih automata. Tu smo lider u Hrvatskoj, imamo više od 150 zaposlenih... Tako da oko toga imam dosta brige!

Viliam Prodan: 'S 19 sam ostavio nogomet i počeo voziti rally'
Viliam Prodan: 'S 19 sam ostavio nogomet i počeo voziti rally'

Živi na relaciji Zagreb - Istra. 

- Stalno sam gore-dolje. Deset sam dana u Istri, deset u Zagrebu, i tako već nekoliko godina. Navikao sam se tako živjeti, posao mi je vezan uz Istru i Zagreb. Isto je i u sportu, u Zagrebu imam jedne pripreme, u Istri druge. Malo je užurbano, ali mi odgovara. Svaka destinacija nudi prednosti i nedostatke, trudim se iskoristiti istarski mir za pripreme prije nego što dođem u zagrebačku gužvu.

Vodi se istim načelima i u sportu i u biznisu.

- Naravno. I jedno drugo mi je isto. Posao je za mene sport, sport je za mene posao. Ista načela vrijede mi i za jednu i za drugu granu. 

'Više pratim Formulu 1 nego reli!'

Reli u Hrvatskoj nije posebno razvijen i Prodan je jedan od rijetkih koji više ne mora financijski ulagati u sport.

- Ja sam godinama ulagao u reli. Došli smo do trenutka prije nekoliko godina da to više ne moramo. Sasvim smo pokriveni s vanjskih strana i putem sponzora, nastojimo se držati tih okvira i budžeta. 

U travnju je na reliju u Hrvatskoj život izgubio relijaš Craig Breen unatoč činjenici da je sigurnost u motosportu na vrlo visokoj razini.

VIDEO Za dlaku izbjegnuta tragedija u Kumrovcu: Vozač je usred utrke ušao na reli stazu!
VIDEO Za dlaku izbjegnuta tragedija u Kumrovcu: Vozač je usred utrke ušao na reli stazu!

- FIA radi izvrstan posao što se tiče sigurnosti. Što se dogodilo Breenu, dogodi se jednom u sto godina... Ali dogodilo se. Ljudi, nažalost, gube živote i u drugim sportovima s brzinom, recimo biciklizmu. Nažalost, Craig više nije s nama. Sigurnost je velika i na vrlo visokoj razini, ali se incidenti događaju - komentirao je Prodan.

A Prodan ne obožava samo reli jurilice. Obožava Formulu 1, a ove godine išao je i na Veliku nagradu Monaka.

- Iskreno, više pratim Formulu 1 nego reli, haha! Veliki sam fan Formule 1, nemam favorita, ali imao sam čast biti gost na utrci u Monte Carlu. To je bilo predivno iskustvo, isplatilo se. Nažalost, nisam nikoga upoznao, ali još nije bilo prilike - zaključio je peterostruki prvak Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Pozadina drame u Dinamu: Evo koliko bi Jakiroviću trebao platiti, koliko košta Kovač...
BURAN DAN U MAKSIMIRU

Pozadina drame u Dinamu: Evo koliko bi Jakiroviću trebao platiti, koliko košta Kovač...

Plus+ Za prvu navijačku želju treba platiti odštetu, iako ne trenira nikoga. Niko Kovač Bobanov je favorit, već je vodio trojicu dinamovaca. Nakon dva najteža poraza u povijesti Lige prvaka, jedan je trener dobio otkaz, drugi nije

ANKETA Tko bi trebao preuzeti Dinamo nakon otkaza Jakiru?
VRUĆA STOLICA

ANKETA Tko bi trebao preuzeti Dinamo nakon otkaza Jakiru?

Neki bivši treneri "modrih" trenutačno su zauzeti, drugi pak slobodni, a u kombinacijama se spominje i angažman Nike Kovača. Pitali smo vas tko bi trebao voditi Dinamo u nastavku sezone
Doznajemo: Sergej Jakirović je bivši, Dinamo smijenio trenera
PRESUDIO MU BAYERN

Doznajemo: Sergej Jakirović je bivši, Dinamo smijenio trenera

Nakon dvodnevnog sasjedanja u Maksimiru su presudili Jakiroviću. Prvi favorit za nasljednika Niko Kovač za sebe i svoj stožer traži plaću kakvu nije zarađivao niti jedan igrač u Dinamovoj povijesti