Obavijesti

News

Komentari 14

HDZ je korupcija. Ali korupcija, nažalost, ipak nije samo HDZ

HDZ je korupcija. Ali korupcija, nažalost,  ipak nije samo HDZ

Možda je korupcija postala zaštitnim znakom HDZ-a. Ali koliko god borba protiv HDZ-a bila i borba protiv korupcije, toliko borba protiv korupcije ipak nije isključivo borba protiv HDZ-a. Nažalost, za to postoji previše dokaza.

VIDEO

Možda je korupcija postala zaštitnim znakom HDZ-a, njegovim brendom, pa možda čak i franšizom, ali treba imati na umu činjenicu da ona neće nestati HDZ-ovim odlaskom s vlasti.

Na to nas podsjeća ovotjedna sjednica Vrhovnog suda gdje se raspravljalo o žalbi Tomislava Sauche, bivšeg predstojnika ureda premijera Zorana Milanovića, na nepravomoćnu presudu od tri godine zatvora zbog izvlačenja, zajedno sa Sandrom Zeljko, 130 tisuća eura iz državnog proračuna preko dnevnica u Vladi.

Na to nas podsjeća i potvrđena optužnica protiv Milanovićeva ministra zdravstva Siniše Varge zbog toga što je kao ravnatelj HZZO-a, uoči imenovanja na mjesto ministra, zloporabama oštetio zavod za 257 tisuća kuna i prijatelju namjestio poslove vrijedne 1,3 milijuna kuna.

Porezna uprava

Nedavno je osuđena i bivša šefica Porezne uprave i saborska zastupnica SDP-a Nada Čavlović Smiljanec i kažnjena s godinu dana zatvora zbog prolongiranja naplate poreznog duga osječkom poduzetniku Željku Bilošu.

Nepravomoćno je osuđen i bivši ministar kulture u Milanovićevoj vladi Berislav Šipuš zbog korištenja službene kartice u privatne svrhe, a sudilo se i njegovoj prethodnici Andreji Zlatar Violić. 

Sisačka županica Marina Lovrić Merzel nedavno je nepravomoćno osuđena na sedam godina zatvora zbog primanja mita, a na zatvorsku kaznu osuđen je bio i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. 

Sve su to bili Milanovićevi ljudi, njegovi ministri, župani i gradonačelnici.

Sukob interesa

Da ne spominjemo i njegove ministre i suradnike koji su bili predmetom rasprave Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Poput bivšeg ministra obrane Ante Kotromanovića koji je svojedobno platio 30 tisuća kuna kazne zbog leta avionom iz Zagreba do Lošinja, odbivši pritom otkriti tko mu je platio putovanje.

Bilo je tu još slučajeva iz Nove Gradiške, Koprivnice i drugih mjesta, kao i drugih institucija.

A i sadašnji šef SDP-a Peđa Grbin uzimao je naknadu za putne troškove i odvojeni život, iako je godinama živio u plaćenom stanu u Zagrebu.

Korupcija, dakle, ne nosi samo HDZ-ovo ime, koliko god se korupcija neizbrisivo povezala sa strankom koja je obnašala vlast dvije trećine hrvatske samostalnosti.

Batina za HDZ

Korupcija, stoga, nije samo batina kojom se mlati HDZ po glavi, nije samo pomagalo za micanje HDZ-a s vlasti, nije samo parola za osvajanje vlasti. Korupcija, nažalost, ne poznaje stranačke bedževe.

Kako se to moglo, primjerice, vidjeti u slučaju Milana Bandića, jednog od rodonačelnika korupcije u Hrvatskoj. Bivšeg člana SDP-a.
HDZ je osuđen zbog korupcije, HDZ generira korupciju, HDZ promovira korupciju kao metodu vladanja i korištenja vlasti, čak i kao oblik privlačenja novih akvizicija, od Hrvatskog sabora do biračkih kutija. Ali korupcija ne staje s HDZ-om.

I to treba imati na umu i ponavljati kad god se ukaže prilika.

Prešute svoje afere

Kad god Milanović odšuti neku aferu, kad god prešuti smjenu na čelu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kad god oporbene stranke prešute ili relativiziraju svoje afere, kad opravdavaju svoje dužnosnike ili kad pravdaju utaju poreza svojih članova. 

Ili kad na vlast dođe neka druga stranka.

HDZ hrani korupciju, pomaže njezinu širenju i metastaziranju, ali previše je slučajeva koji pokazuju da HDZ ipak ne polaže ekskluzivno pravo na korupciju. 

I zbog toga, koliko god borba protiv HDZ-a ujedno bila i borba protiv korupcije, toliko borba protiv korupcije ipak nije isključivo borba protiv HDZ-a. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.

FOTO Jeste li ih vidjeli? Fabian i Dora (14) su nestali u Zagrebu!
NESTALO DVOJE DJECE

FOTO Jeste li ih vidjeli? Fabian i Dora (14) su nestali u Zagrebu!

Dora je visoka 168 cm, smeđe kose i srednje tjelesne građe, a bila je odjevena u jaknu bež ili crne boje. Fabian je visok 170 cm, ima smeđu kosu, a bio je odjeven u crni donji dio trenirke, duksericu i crne tenisice
UZNEMIRUJUĆE U Slavonskom Brodu prebili dječaka. Ravnatelj škole pozvao policiju i roditelje
CIPELARILI SU GA

UZNEMIRUJUĆE U Slavonskom Brodu prebili dječaka. Ravnatelj škole pozvao policiju i roditelje

Kako smo neslužbeno doznali, učenici druge srednje škole sačekali su dječaka te su ga prebili. Policija nam je potvrdila da su odmah izašli na teren