Obavijesti

Tech

Komentari 1

HAKOM na javnoj dražbi nudi nove frekvencije za LTE mrežu

HAKOM na javnoj dražbi nudi nove frekvencije za LTE mrežu
1

Onome tko ponudi najvišu cijenu nudit će se dva frekvencijska bloka, a time bi se u državni proračun ove godine moglo sliti još najmanje 226 milijuna kuna

VIDEO

HAKOM je donio odluku da se preostali nedodijeljeni radiofrekvencijski spektar digitalne dividende, ukupno 20 MHz, dodijeli zainteresiranim operatorima pokretnih komunikacija na javnoj dražbi. Na dražbi će se, priopćava HAKOM, ponuditi dva frekvencijska bloka od po 2x5 MHz za pružanje komunikacijskih usluga temeljenih na ''tehnologiji dugoročnog razvoja“ (LTE). 

Odabrana vrsta dražbe je takozvana ''dražba u zatvorenim omotnicama“ s kriterijem odabira najviše ponuđene cijene, s time da je početna cijena jednog bloka 105 milijuna kuna. Rok za podnošenje ponuda je 28. listopada ove godine, kada će one biti javno otvorene, a odluka HAKOM-a o dodjeli će uslijediti do kraja studenog. Dodjelom oba bloka, proračun države bi ove godine uprihodio najmanje 226 milijuna kuna, jer bi operatori plaćali i godišnju naknadu za uporabu radijskih frekvencija u iznosu od 8 milijuna kuna po bloku, a stvorili bi se uvjeti i za veću dostupnost širokopojasnog pristupa internetu, posebice u ruralnim područjima. 

Očekuje se i povećanje ulaganja operatora u mreže nove generacije. Podsjetimo, oslobađanjem dijela radiofrekvencijskog spektra, prelaskom na digitalno odašiljanje televizijskih signala u listopadu 2010., stvorili su se uvjeti dodjele frekvencijskog područja 790 – 862 MHz (''digitalna dividenda“) operatorima mreža pokretnih komunikacija. Krajem 2012. dva frekvencijska bloka od po 2x10 MHz dodijeljena su VIPnet-u i HT-u, dok je treći ostao nedodijeljen. 

Državni proračun je za tih 40 MHz izravno uprihodio 332 milijuna kuna. Odluka o javnoj dražbi i cjelokupna dražbovna dokumentacija mogu se pronaći ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Test VW T-Cross: Nije ni čudo da je najprodavaniji Volkswagen
MALI SUV

Test VW T-Cross: Nije ni čudo da je najprodavaniji Volkswagen

Ovaj Volkswagen stare škole teško će razočarati svojeg vlasnika. Uz prilično povoljnu cijenu nije ni čudo da je trenutno pravi prodajni hit

Uspjeh za hrvatski turistički  startup: Amerikanci u Turneo ulažu čak dva milijuna eura
PLANIRAJU SE ŠIRITI

Uspjeh za hrvatski turistički startup: Amerikanci u Turneo ulažu čak dva milijuna eura

Turneo djeluje najviše u segmentu tzv. iskustvenog turizma te svojim rješenjima hotelima omogućava upravljanje cjelokupnom ponudom aktivnosti u destinaciji, stvaranje i objavljivanje novih aktivnosti...
Muskovih Starlink satelita sve je više, znanstvenici upozorili: Vidimo sve manje i manje neba
CIJENA BRZOG INTERNETA

Muskovih Starlink satelita sve je više, znanstvenici upozorili: Vidimo sve manje i manje neba

Tisuće satelita u orbiti "zasljepljuju" radioteleskope i možda ometaju astronomska istraživanja, prema Nizozemskom institutu za radioastronomiju (ASTRON).