Obavijesti

News

Komentari 26

Gradonačelnik Šibenika: Neću dizati niti porez na nekretnine, niti paušal iznajmljivačima...

Gradonačelnik Šibenika: Neću dizati niti porez na nekretnine, niti paušal iznajmljivačima...

HDZ-ov Željko Burić koji nije dizao niti porez na plaće kaže da im se proračun izvrsno puni. Iznajmljivačima je lani digao paušal i sada ga neće dodatno povećavati: Nitko nije propao, dapače, imamo porast apartmana

VIDEO

HDZ-ov gradonačelnik Šibenika Željko Burić se prvi od čelnika velikih gradova izjasnio o novom porezu na nekretnine i novim paušalima poreza koje po krevetu moraju plaćati iznajmljivači. Za HRT je povodom Dana Grada Šibenika rekao da neće dizati te poreze, a da će dodatno smanjiti i porez na potrošnju u ugostiteljskim objektima za trećinu. Za 24sata je Burić pojasnio i zašto se odlučio za takav potez, a donosimo i izračune što to znači. Inače, kako smo već ranije pisali, iako je dosta pobune protiv ova dva poreza, lokalnim čelnicima su u svibnju izbori, pa je bilo i za pretpostaviti da neće biti nikakvog radikalnog povećanja. Burićev primjer to i potvrđuje.

- Proračun nam se izvrsno puni i imamo višak. Imamo 30 posto veće prihode jer su svi projekti koje smo realizirali dignuli i zaposlenost, a inflacija je za posljedicu imala i povećanje plaća, pa je više poreza završilo u proračunu. Mi ćemo moći vratiti i kredit prije roka i uštedjeti na kamatama - kaže Burić.

Šibenik je lani odredio da je porez na kuće za odmor pet eura po kvadratu, a to će sada biti porez na nekretnine. Također, odredio je da će paušal po krevetu iznajmljivačima u samom gradu biti 150 eura godišnje, a taj iznos pada za udaljenije dijelove koji su administrativno pod Šibenikom. To znači da iznajmljivač koji ima apartman od 60 kvadrata s četiri kreveta, plaća godišnje 600 eura poreza, a toliko će plaćati i ubuduće. Dodatno, morat će platiti 300 eura poreza na nekretnine, pa je godišnji trošak za ta dva poreza 900 eura u središtu Šibensko-kninske županije. Inače, Šibenik je u prvoj zoni razvijenosti, pa je paušal mogao porasti na 300 eura po krevetu godišnje, a porez na nekretnine na 8 eura po kvadratu. Burić kaže da za tim nema potrebe, a da su dokazali i da nitko od iznajmljivača nije propao iako su ih lani kritizirali zbog rasta paušala na 150 eura.

- Ne samo da nitko nije propao, nego nam se i povećao broj vlasnika koji iznajmljuju apartmane turistima. Smatramo zato da su porezne stope koje smo odredili pogođene. Mi smo smanjili i porez na plaća nakon što je ukinut prirez, ali zbog veće baze poreznih obveznika, proračun nam se izvrsno puni - kaže Burić.

Inače, porez na potrošnju u šibenskim ugostiteljskim objektima iznosi tri posto od vrijednosti jela i pića. Nakon najave smanjenja, od sljedeće godine će iznositi dva posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 26

VIDEO

Dječak poginuo u naletu vlaka u Zagrebu. Hodao je na trening?
TRAGEDIJA U BUZINU

Dječak poginuo u naletu vlaka u Zagrebu. Hodao je na trening?

Kako su potvrdili iz policije, dojavu o nesreći dobili su u 8.50 sati te naveli da se radi o maloljetniku. Doznaje se neslužbeno da je išao na trening i prelazio preko pruge

'Imate ovu kovanicu od dva eura? Vrijedi čak 5900 dolara!'
PROVJERITE!

'Imate ovu kovanicu od dva eura? Vrijedi čak 5900 dolara!'

Europska unija u određenim situacijama na tržište plasira posebne kovanice u ograničenim serijama, što s vremenom postaje iznimno vrijedno...