Obavijesti

News

Komentari 0

Građani koji su lani instalirali fotonapone na svoje kuće dobit će 50 posto povrata novca

Građani koji su lani instalirali fotonapone na svoje kuće dobit će 50 posto povrata novca

Građanima koji udovoljavaju uvjetima, Fond će sufinancirati do 50 posto troška investicije, odnosno do 600 eura po kW nazivne snage ugrađene elektrane

VIDEO

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je u petak da će građanima, koji su tijekom 2023. instalirali fotonaponske elektrane na svojim kućama, dati mogućnost 50-postotnog retroaktivnog povrata uloženih sredstava, a za što su osigurali 4.880.000 eura. Uvjeti pod kojima je moguće prijaviti se za dostupna sredstva objavljeni su danas u novom javnom pozivu Fonda, kojim se potiče iskorištavanje sunčeve energije za dobivanje električne energije u kućanstvima. Podnošenje prijava počinje 4. studenog u devet sati, a podnose se isključivo elektronički, putem informacijskog sustava eFZOEU uz NIAS autentifikaciju i korištenje vjerodajnica značajne sigurnosti. 

Mogu se prijaviti građani koji su od 1. siječnja do 29. prosinca 2023. na svojim kućama instalirali fotonaponsku elektranu i dobili potvrdu za trajni pogon. Također, građani koji, iz nekog razloga, na prošlogodišnji poziv za sufinanciranje fotonaponskih elektrana nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju, a udovoljavaju propisanim uvjetima. 

U Fondu kažu da je osnovni uvjet sufinanciranja razdoblje ugradnje sustava i ishođenja dozvole za trajni pogon, za što su sredstva osigurana od privremene naknade definirane Zakonom o provedbi Uredbe Vijeća EU 2022/1854 o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije.

Naime, namjera tog zakona bila je da se naplaćena naknada od ostvarenog ekstra profita investira u fotonaponske elektrane na kućama, kako bi građani u što većoj mjeri proizvodili struju za vlastite potrebe i tako postali energetski neovisni. 

Građanima koji udovoljavaju uvjetima, Fond će sufinancirati do 50 posto troška investicije, odnosno do 600 eura po kW nazivne snage ugrađene elektrane. 

U Fondu ističu kako je solarizacija jedan od značajnih koraka u zelenoj tranziciji Hrvatske.

Broj zahtjeva za sufinanciranje fotonaponskih elektrana u 2023. pokazuje pozitivan trend u razvoju energetske neovisnosti kućanstava, a to se ogleda i u interesu za program energetske obnove obiteljskih kuća za koji je bilo osigurano rekordnih 120 milijuna eura.

Zaprimljeno je gotovo 12.000 prijava, od kojih se veliki broj odnosi i na ugradnju obnovljivih izvora energije u kućanstvima. Također navode da se sredstva za sufinanciranje  biti dostupna i u nadolazećem razdoblju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

VIDEO Helene pogodila Floridu, ima mrtvih: 'Budite u skloništu, ovo vani ne možete preživjeti!'
'KATASTROFA'

VIDEO Helene pogodila Floridu, ima mrtvih: 'Budite u skloništu, ovo vani ne možete preživjeti!'

Najgori scenarij donosi porast razine mora, pri čemu bi poplave mogle doseći visinu od 6 metara iznad tla
Slovenski bračni par poginuo kod Senja. Naletjeli na ulje na cesti, uhitili motorista (79)
TRAGEDIJA U LICI

Slovenski bračni par poginuo kod Senja. Naletjeli na ulje na cesti, uhitili motorista (79)

Motorist (79) imao je nesreću na Jadranskoj magistrali te mu se prolilo motorno ulje po cesti. 25 minuta nakon toga, slovenski bračni par motorista u zavoju nalijeće na ulje. Na mjestu su poginuli, a 79-godišnjak je uhićen