Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Nezaboravni putevi čokolade - Perugia, Koeln, Gruyers, Broc

Nezaboravni putevi čokolade - Perugia, Koeln, Gruyers, Broc
6

Najbliži čokoladni muzej Hrvatima je Casa Del Cioccolatu u Perugiji, gdje je i festival čokolade. Najviše o čokoladi ipak ćete saznati u kölnskom čokoladnom muzeju

Putovanja na prekrasna mjesta već sama po sebi su ispunjenje sna, a ako uz to još uživate u najboljim čokoladama na svijetu, čini se da sreći nema kraja. Čokoladni turizam raste, pa je ovoj rajskoj poslastici posvećeno i sve više muzeja. U SAD-u su najpopularniji Hershey u Pennsylvaniji i Ghirardelli Square u San Franciscu, a nama najbliži je Casa Del Cioccolato u talijanskoj Perugiji.U talijanskom gradu čokolade održava se i Eurochocolate Festival, a ove godine na rasporedu je od 14. do 23. listopada.

- Ovo je raj za ljubitelje čokolade. Gotovo sigurno ispunit će većinu nezasitnih žudnji - tvrdi Frommer's, vodič za putovanja.

Na festivalu se možete diviti velikim, jestivim skulpturama isklesanim od čokolade, a posjetiteljima se omogućuje da kušaju ostatke čokolade koji ostaju od izrade skulptura.

Posjetitelji ovog grada mogu navratiti i do Čokoladne škole, uzeti tečajeve i postati pravi majstori u spravljanju čokolade.

Čokoladna turneja Bruxellesom

Belgija godišnje proizvede 172.000 tona čokolade godišnje i dom je više od 2000 trgovina čokolade. Većina od njih smještena je u Bruxellesu, gradu gdje je nastala Godiva čokolada, jedna od danas najskupljih čokolada u svijetu. Posjetitelji u Bruxellesu mogu birati između nekoliko tura s prezentacijama o nastanku čokolade, uključujući i radionice te degustacije. Na tim turama između ostalog možete napraviti svoje vlastiti praline, provesti neko vrijeme s majstorima čokolade i kušati neobične kombinacije okusa.

Čokoladni muzej u Kölnu

Sve što ste ikada željeli znati o čokoladi, trebalo bi se nalaziti unutar ovog jedinstvenog objekta koji je smješten u kölnskom Starom gradu. Postoje tri razine na izložbi u kojima ljubitelji čokolade mogu uživati. Na prvoj se nalazi staklenik, gdje se mogu gledati stabla kakaa kako rastu (oni zahtijevaju vlažni okoliš i prosječnu temperaturu od 25 do 28 stupnjeva Celzijusa), i male tvornice, koje pokazuje kako se radi čokolada i praline.

Na drugoj razini objašnjava se povijest čokolade , koja je počela sa starim američkim kulturama prije 3000 godina. Maye i Azteci su koristili kakao kao lijek i sredstvo plaćanja, dok je prvi dokaz čokolade u Europi pojavio 1544. godine, tvrde u muzeju.

Informacije o čokoladnim proizvodima, uključujući bliže upoznavanje nekih od najvećih imena u industriji, mogu se saznati na trećoj razini.

Švicarski čokoladni vlak

Sir, čokolada i raskošni krajolik tri su najvažnije stvari koji nudi vlak u Švicarskoj koji kreće iz Montreauxa. Gruyeres je prva stanica, a to je mjesto dom čuvenog sira, koji se koristi za fondue i francuske juhe od luka. 

Sljedeće stanica je grad Broc i posjet tvornici čokolade Cailler-Nestle, gdje možete probati sve vrste čokolade i imati prekrasan pogled na jezero Gruyeres i Alpe. Tvornicu je otvorio 1989. godine praunuk Francoisa-Louisa Caillera, koji je donio prvi recept čokolade u Švicarsku 1819. godine.

Ovaj cjelodnevni izlet  moguć je od ponedjeljka do petka tijelom srpnja i kolovoza, te ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom u lipnju, rujnu i listopadu.

Čokoladni bar Harrods u Londonu

Na ovom mjestu ljubitelji čokolade mogu svoju maštu pretvoriti u stvarnost. Posjetitelji također mogu pronaći fontane topljene čokolade i izbor toplih, hladnih i alkoholnih pića napravljenih od slatkih stvari, poput tamne čokolade martinis.

Ako ste gladni, možete kušati kolači, muffine, palačinke i mnoge ostale slastice, uključujući fondi i vafle.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Ana iz Duge Rese: Imala sam 107 kg pa skinula 44, evo kako
ŽIVOTNI ZAOKRET

Ana iz Duge Rese: Imala sam 107 kg pa skinula 44, evo kako

Ana Marčec iz Duge Rese, prije 15-ak godina borila se s viškom kg i nekoliko dijagnoza, potražila je pomoć u nutricionizmu i alternativnoj medicini, a danas joj je to i posao