Premažite citruse istučenim bjelanjakom, pospite šećerom i osušite te ćete dobiti efektan ukras za stol. Nemojte bacati rajčice kada se naboraju, takve su odlične za pečenje
Gljive se lakše čiste četkicom za zube, a limun cijedi zagrijan
Banane nakon kupnje razdvojite, jer ako ih ostavite spojene, brže će trunuti, tvrdi Rafal Col, autor knjige “Best Cooking Tips and Techniques: Over 300 Tips and Techniques for Easier Cooking!”.
- Čišćenje gljiva olakšat će vam četkica za zube. Nema potrebe koristiti posebne četke, čista mekana četkica ima praktičnu ručku, a zahvaljujući svojoj veličini može doći do teško dostupnih mjesta i dubinski ih očistiti. Nakon čišćenja gljiva, četkicu za zube ubacite u perilicu za posuđe - savjetuje autor.
Tvrdi da ne treba bacati rajčice kad se naboraju. Takve su odlične za pečenje, a mogu se koristiti u umacima, salatama i sendvičima. Probodite ih vilicom i stavite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Pecite ih 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 220°C, a zatim smanjite temperaturu na 190°C pa pecite još 20 minuta do pola sata. Pazite da se karameliziraju, a ne izgore, napominje autorica.
- Za posebne prilike stol možete ukrasiti pomoću bjelanjka, zrnatog šećera i citrusa. Lagano istucite bjelanjak pa četkom za tijesto premažite bjelanjak po limunu i drugom voću po vašoj želji. Voće pospite zrnatim šećerom pazeći da bude u potpunosti obloženo njime. Voće u šećernom omotaču stavite na papir i pustite da se osuši. Kasnije napunite njime zdjelu i postavite je kao dekoraciju. S obzirom na to da se u pripremi koristi sirovi bjelanjak, dekoracija nije jestiva - upozorava autor.
- Da biste iz limuna dobili najviše soka, zagrijte ga u mikrovalnoj 30 sekundi. Istrljajte ga dlanovima pa iscijedite - savjetuje autor.