Englezi su izumili nogomet kako bi Nijemci mogli u njemu pobjeđivati, a Talijani su napravili finu mozzarellu kako bi hrvatski proizvođač pobijedio u našem testu
Gastrožiri probao mozzarelle: Ovaj sir radimo bolje od Talijana
Talijani se kunu da su ovaj sir pravili još Rimljani u 1. stoljeću, no prvi zapisi o njemu potječu iz 3. stoljeća. Pravio se od ovčjeg mlijeka u južnoj Italiji, a sir je postao slavan u 16. stoljeću kad se pravio od bivoljeg mlijeka. I danas je upravo ta vrsta mozzarelle najcjenjenija. No malo tko će odbiti i onu češću verziju, od kravljeg mlijeka. mozzarellu je najbolje jesti svježu, u hladnoj salati, s rajčicama, bosiljkom i finim maslinovim uljem, no zbog njene rastezljivosti mnogi je žele vidjeti na pizzi ili roštilju. Okus prave mozzarelle mora biti blag, u aromi se mora osjetiti mlijeko, s malo slanoće od sirutke u kojoj se čuva. Svježa mora biti rastezljiva, a ona starija obično je mekana i gnjecava. Gastrožiri 24sata kušao je osam mozzarella. Pored sve sile talijanskih verzija, hrvatska mozzarella je oduševila. Djeluje svježe, rastezljivo, blago, uz tek laganu notu slanog. - Ovo je tako fino da bih je mogla samu jesti - rekla je oduševljena članica žirija. Talijanski sir Buonsapore također je zadovoljio nepca naših kušača. Za njega su rekli da dobro miriše i da je rastezljiv te mu dali četvorku, baš kao i Zottovu. Žiri je najviše prigovarao Galbanijevu siru. Rekli su da je pretvrd i ne pretjerano rastezljiv, a ni okus nije oduševio. No čak ni njega nisu pretjerano kudili, kažu kako bi i njega pojeli. Kušali smo i dva sira proizvođača Goldsetig. Od Classic verzije bolji je bio sir Cammino D’Oro proizveden u Italiji. No on je i skuplji.
Meggle mozzarella: 9,99 kn (125 g)
Jako ukusno. Čak i "preukusno" za mozzarellu. "Ima soli, a to mi se sviđa" zaključuje članica žirija. Ocjena: 4,8
Buonsapore: 4,99 kn (125 g)
Slankasto no dovoljno tvrdo. Malo je žilaviji no okus je dobar. Ocjena: 4
Zott: 7,99 kn (125 g)
Vrlo dobro, naglašena nota mlijeka. Jedna članica žirija je zaključila: "Malo čudno miriše, vuče na običan kravlji sir". Ocjena: 4
Lovilio: 6,99 kn (125 g)
Nešto mu nedostaje, ali nije loš. Malo previše konkretno za mozzarellu, dodaje jedan član žirija. Ocjena: 3,8
D'Oro: 7,99 kn (100 g)
Jednima je "Solidan okus, ukusan, taman pogođena tvrdoća" dok je drugima "gumasto. Lijepo izgleda ali nekako nedefiniran okus". Ocjena: 3,8
Bayerland: 9,29 kn (125 g)
Članovi žirija su ga opisali: "Mekano i masno. No može proći, taman za pizzu". Ocjena: 3,2
Gold Classic: 7,99 kn (125 g)
Žilavo, kiselkasto ali dobrog okusa. To su riječi kojima su članovi žirija opisali ovu mozzarellu. Ocjena: 3
Galbani: 9,99 kn (125 g)
Presuh, ne liči na mozzarellu. Nažalost ni okus ove mozzarelle nije oduševio članove žirija. "Trebao bi biti slaniji i vlažniji. Okusom ne podsjeća na mozzarellu" zaključili su. Ocjena: 2,8
* Test ‘naslijepo’: U testu su sudjelovali zaljubljenici u hranu koji pritom nisu znali čiji proizvod kušaju. Stavovi i ocjene nisu plaćeni, cenzurirani niti zlonamjerni. Nisu ni službeni stav redakcije, nego osobni dojam svakog kušača pojedinačno. Cijene smo prikupili 10. i 11. srpnja u Zagrebu.