VIDEO Ogromna zmija uplašila Hercegovinu, stručnjak otkrio koja je vrsta. 'Uznemirujuće je!' | 24sata
Obavijesti

Viral

Komentari 11

VIDEO Ogromna zmija uplašila Hercegovinu, stručnjak otkrio koja je vrsta. 'Uznemirujuće je!'

VIDEO Ogromna zmija uplašila Hercegovinu, stručnjak otkrio koja je vrsta. 'Uznemirujuće je!'

Prirodni neprijatelji, osim ljudi, su im mačke, psi, ptice grabljivice, druge zmije, ježevi, kune i jazavci. Ona jede malene glodavce, ptice, šišmiše. Živi od 25 do 30 godina...

VIDEO

Pojavila se snimka na kojoj je zmija duga tri metra navodno u okolici Mostara u susjednoj Bosni i Hercegovini. Dugačka i debela zmija visi s grane, a video je uznemirio regiju. Mnogi su se upitali koja je to vrsta. Nagađali su i da je kravosas. 

- Ovo je uznemirujuće - komentirali su ljudi po društvenim mrežama.

VIDEO Pogledajte najšokantnije kuće Balkana: Pršti od zlata, mramora, Versacea, Guccija...
VIDEO Pogledajte najšokantnije kuće Balkana: Pršti od zlata, mramora, Versacea, Guccija...

POGLEDAJTE VIDEO:

Snimku je prokomentirao ravnatelj ZOO vrta Zagreb, Ivan Cizelj, koji je dugo godina bio kurator za zmije. Za Jutarnji list kaže kako je snimka nastala iz daljine i loše je kvalitete pa ne može biti posve siguran o kojoj se zmiji radi.

- Stvarno nisam 100 posto siguran, ali meni se čini da je ovo prije bjelica nego kravosas. Obje vrste mogu biti dosta velike, ali kravosas nije tako taman - rekao je Cizelj. 

Inače, bjelica je neotrovna zmija koja naseljava prostor od središnje i južne Europe, preko obala Crnog mora i Kavkaza do sjevera Irana. Uglavnom naraste do 140 centimetara, ali ima i onih koje su daleko veće. U ovo doba godine se pare, a zanimljivo je da se njihovi mladi iz jaja izlegnu nakon dva mjeseca, a nekad je mjesto radnje isto ono na kojem su bjelouške položile svoja jaja.

Glavna skrovišta su joj pukotine u tlu, rupe ispod kamenja, ruševine, daske... Najaktivnija je u ranim jutarnjim satima i popodne, a tijekom vrućih ljeta aktivna je noću. Poluarborealna je vrsta te se dobro penje pa je često viđena na drveću i grmlju. Na napadača reagira bježanjem na stablo ili grmlje ili zauzimanjem prijeteće poze, micanjem repa te ispuštanjem smrdljive tekućine. Hiberniraju od četiri do šest mjeseci, uglavnom između listopada i ožujka.

Prirodni neprijatelji, osim ljudi, su im mačke, psi, ptice grabljivice, druge zmije, ježevi, kune i jazavci. Ona jede malene glodavce, ptice, šišmiše. Živi od 25 do 30 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11

VIDEO

VIDEO Jeste li ikad vidjeli nešto ljepše? Kao Disney na Kupi: 'Bili su ispred nas, košuta i obitelj...'
PREDIVNO

VIDEO Jeste li ikad vidjeli nešto ljepše? Kao Disney na Kupi: 'Bili su ispred nas, košuta i obitelj...'

BROD NA KUPI Čitateljica 24sata imala je u subotu jedinstvenu priliku za uživanje u svim čarima prirode Gorskog kotara. Dok je uživala kraj rijeke Kupe, sa suprotne strane rijeke su se do vode spustili jelen, tri košute i tele. Uspjela je izvući mobitel i sve snimiti. "Primijetili su nas i po rijeci su kraj nas polako šetali. Čim su izašli na kopno, potrčali su prema šumi", ispričala je svjedokinja o minuti uživanja u pravom hrvatskom safariju