Obavijesti

Viral

Komentari 0

Pogledajte misteriozno biće s 24 oka koje su znanstvenici otkrili

Pogledajte misteriozno biće s 24 oka koje su znanstvenici otkrili
3

Znanstvenici iz Hong Konga otkrili su novu otrovnu vrstu meduze u muljevitom jezercu u rezervatu Mai Po, a ima tijelo manje od dva centimetara i tri ticala

Znanstvenici iz Hong Konga otkrili su novu otrovnu vrstu meduze koja ima 24 oka, piše Mirror. Neobična meduza pronađena je u muljevitom jezercu u rezervatu Mai Po, a ima tijelo manje od dva centimetara i tri ticala koja imaju završetke poput vesla pa mogu plivati brže od ostalih meduza.

Njenih 24 oka podijeljena su u četiri grupe od po šest, a u svakoj skupini očiju istraživači vjeruju da dvije od njih imaju leće, koje omogućuju formiranje slike, dok ostale četiri mogu samo osjetiti svjetlost.

- Nazvali smo novu vrstu Tripedalia maipoensis po mjestu gdje je prvi put pronađena. Iako je trenutno poznata samo u Mai Pou, vjerujemo da je ova vrsta također rasprostranjena u susjednim vodama ušća Biserne rijeke - rekao je profesor Odsjeka za biologiju Qiu Jianwen.

Nova vrsta slična je onima pronađenim u područjima poput Jamajke, Floride u SAD-u, Singapura, Australije i Indije, a slabo je poznata u kineskim vodama.

- Takozvane kutijaste meduze su mala skupina žarnjaka, a postoji samo 49 vrsta prijavljenih vrsta u cijelom svijetu. Naše otkriće Tripedalia maipoensis u Mai Pou, relativno dobro proučenom području u Hong Kongu, pokazuje bogatu raznolikost morskog života u Hong Kongu, pa čak i cijeloj Kini - istaknuo je profesor Qiu Jianwen.

Istraživanje o novoj vrsti objavljeno je u međunarodnom akademskom časopisu Zoological Studies. Meduza je dobila ime po prirodnom rezervatu Mai Po, koji je prepoznat kao 'Močvara od međunarodnog značaja'.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
'Počeli smo kao mesnica. Danas nam svi dolaze na janjetinu'
U JAŠKOVU KOD ŽGANJERA

'Počeli smo kao mesnica. Danas nam svi dolaze na janjetinu'

Marina i Ivan Žganjer uspješno vode restoran već desetljećima, a poznati su, osim po mesu, po štrudlama i dobrim porcijama. Delicija je sablja bana Frankopana. Ove godine slave 50. obljetnicu...
Stvari koje biste trebali prestati kupovati nakon 60. rođendana
ŽIVOTNE NAVIKE

Stvari koje biste trebali prestati kupovati nakon 60. rođendana

Umjesto kupovanja svakog novog kuhinjskog uređaja, držite se osnovnih stvari. Razmislite koje uređaje redovito koristite i ostatak donirajte ili prodajte