Obavijesti

Viral

Komentari 4

Najhladnija rijeka na svijetu protječe kroz Hrvatsku. Najduža ulica duga je čak 7,2 kilometara

Najhladnija rijeka na svijetu protječe kroz Hrvatsku. Najduža ulica duga je čak 7,2 kilometara

Donosimo vam par zanimljivosti o Hrvatskoj koje samo rijetki znaju...

VIDEO

- Najveća dubina Jadranskog mora iznosi 1233 metra, a nalazi se na južnom dijelu gdje se dno Palagruškog praga spušta u Južnojadransku kotlinu. 

- Gluha soba na Končarovu Institutu za buku i vibracije ne propušta zvukove, a apsolutnu tišinu malo tko može podnijeti. To je zgrada u zgradi, velika betonska kocka volumena 320 metara kubičnih, s metar debelim zidovima. U apsolutnoj tišini nitko nije izdržao dulje od 45 minuta.

- Općina Strizivojna nedaleko od Đakova ima najdužu ulicu u Hrvatskoj. Ulica braće Radića duga je 7,2 kilometra, s ako se uzme u obzir i njeno naselje Soljak, produžuje se na 8,6 kilometara. Cijela općina duga je 11,5 kilometara. Od ukupno 2300 stanovnika općine, čak 70 posto ljudi živi upravo u toj ulici.

Nedjelja je dan za kviz: Ovaj put smo ga baš zakomplicirali...
Nedjelja je dan za kviz: Ovaj put smo ga baš zakomplicirali...

- S druge pak strane tek par koraka od trešnjevačkog placa smjestila se Novodvorska ulica. Najkraća je to ulica i u kvartu Trešnjevka, ali i u cijelom Zagrebu. Ukupne je dužine 23 koraka, odnosno dvadesetak metara i širine 1,5 metara.

- Najveća je ptica u Hrvatskoj. Može ih se pronaći jedino na području Kvarnera, a najviše ih se smjestilo na otoku Cresu. Bjeloglavi supovi na Cresu se razlikuju od svih ostalih jer su jedina vrsta supova na svijetu koja svoja gnijezda gradi na liticama iznad mora na visinama od čak sedam metara. Ovo je zoolozima vrlo interesantno, osobito jer mnogi ptići supova prilikom prvog leta iznad mora padaju u more i utapaju se.

- Ombla ili Rijeka dubrovačka najkraća je rijeka u Hrvatskoj. Izvire nekoliko kilometara sjeverozapadno od Dubrovnika, kod mjesta Komolac, podno stijene Golubov kamen. Dugačka je tek 30 metara. Iako se često može čuti da je "najkraća na svijetu", od nje postoje tri kraće rječice: Tamborasi u Indoneziji, duga 20 metara, Kovasselva u Norveškoj, duga 22 metra, te Reprua u Ruminjskoj, duga 27 metara.. 

- Ako ste mislili da se najhladnija rijeka na svijetu nalazi blizu sjevernog pola, prevarili ste se. Ona zapravo izvire i protječe kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a riječ je o Neretvi.Izvor rijeke, poznat kao Gornja Neretva, najhladniji je dio rijeke, a čak i leti ne prelazi temperaturu iznad sedam stupnjeva

- Jedan od najljepših perivoja istočne Hrvatske je u Lipiku. Stoljetni perivoj zaštićen je još 1965. godine kao “spomenik parkovne arhitekture” i idealno je mesto za relaksaciju. Vrijednost perivoja, uz bogatstvo brojnih biljnih vrsta, ogleda se i u tome što palme na splitskoj rivi potiču iz lipičke vrtlarije u kojoj je godinama radila porodica Kostlivy.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Stankica: 'Više od godinu dana patim zbog filera u licu. Nitko ne želi preuzeti odgovornost!'
BOLNA ISPOVIJEST

Stankica: 'Više od godinu dana patim zbog filera u licu. Nitko ne želi preuzeti odgovornost!'

U bolnoj ispovijesti, Stankica Stojanović objasnila je kroz kakav je 'pakao' prolazila posljednjih godinu dana, a zdravstveno stanje narušili su joj - fileri. 'Terapija mi je bila poput one za tuberkulozu', rekla je
Bivši 'vatreni' igrao za Dinamo i Hajduk, a danas vozi kamione: 'Kranjčaru sam pravio sendviče'
IKONA HNL-a

Bivši 'vatreni' igrao za Dinamo i Hajduk, a danas vozi kamione: 'Kranjčaru sam pravio sendviče'

Danijel Hrman kaže: Besek nas je kažnjavao s 1000 maraka za ćevape, u Moskvi sam doživio bombaški napad, a USKOK je istraživao moj transfer, zbog čega me ispitivao i predsjednik kluba