SVJETSKI PRVAK Osječki kuhar Ivan Đukić (36) je satima rezbario 20 kilograma tešku tikvu. Napravio je rajsku pticu, a onda joj je neka gošća otkinula rep
Najčudniji plodovi koje sam rezbario su brokula i avokado
Uz pravi alat i oštre nožiće, rezbariti se može gotovo u svemu. Ispričao nam je to Ivan Đukić (36), osječki kuhar i vrhunski majstor carvinga, odnosno vještine rezbarenja voća i povrća.
- Kulinarska artistika ili carving svaki svečano postavljeni stol čini fantastičnim. Mala jestiva umjetnička djela uvijek privlače poglede i teško da ćete odoljeti pojesti neku izrezbarenu ružicu od cikle ili cvjetić od komorača i mrkve - kaže Ivan, koji je vlasnik nekoliko medalja osvojenih upravo u carvingu.
Carvingom se bavi već desetak godina i uglavnom je samouk.
- O tome ne učite u kuharskoj školi, što je zapravo šteta. Svi koji to aktivno radimo u Hrvatskoj, a ima nas samo desetak, tehniku smo naučili sami. Kod nas je to još u povojima, dok je u svjetskim kuhinjama to obavezni dio svakog švedskog stola ili svakog svečano uređenog stola - objašnjava Đukić, koji je i chef u jednom od poznatijih osječkih restorana te predsjednik Udruge kuhara Osječko-baranjske županije. Tehnika rezbarenja voća i povrća također je jedna od kategorija u kojima sudjeluju kuhari na državnim i svjetskim natjecanjima. Ivan je hrvatski državni prvak, na svjetskoj kulinarskoj olimpijadi u live carvingu osvojio je broncu za skulpturu koju je radio gotovo tri sata, a u Singapuru na svjetskom prvenstvu osvojio je zlato. Član je i hrvatske kulinarske reprezentacije.
- Najčudnije što sam izrezbario je brokula i avokado, lubenica je već standard i u njoj se mogu rezbariti čudesne mustre, kao i u žutoj tikvi, koju često rezbarim mustrama koje sam ja osmislio, pomalo nalik na slavonsku nošnju, ali u tikvi radim i mitološke likove, što je iznimno teško jer za rezbarenje anatomije ljudskog lica u tikvi treba nekoliko sati - kaže maštoviti Ivan.
Prisjeća se kako je jednom prilikom satima rezbario tikvu tešku 20 kilograma. Od nje je napravio raskošnu rajsku pticu, a kad je ptica došla na svečano uređeni stol prepun hrane, njen se rep našao na meti gospođe koja ga je otkinula i odnijela.
- Skulpture od voća i povrća uvijek su najatraktivnije na stolu. Zbog toga smo mi kao umjetnici dosta traženi. Budući da nas je malo u Hrvatskoj, odlučili smo u sklopu kuharskog saveza, na stranici kuhar.hr, pozvati sve kuhare koji su voljni učiti tehniku carving da se jave na seminare koje organiziramo na akademiji u Trakošćanu. Završavam knjigu o tehnikama carvinga. U njoj ću pokazati kako se korak po korak rezbari voće i povrće - kaže Ivan.
Dodaje kako je carving zapravo veoma nalik na kiparenje.
- Uzmeš komad u ruke i tek onda dobiješ ideju što i kako ga obraditi. Nikad nemam unaprijed osmišljenu ideju koju ću rezbariti - zaključuje osječki majstor.