Obavijesti

Viral

Komentari 9

Hrvati otkrili koliko zarađuju i jesu li zadovoljni s plaćama

Hrvati otkrili koliko zarađuju i jesu li zadovoljni s plaćama

Čak polovica vas (52%) rekla je da zarađuje puno manje od 2000 eura i da jedva krpate kraj s krajem... Pet posto čitatelja ankete 24sata je odgovorilo da uopće nema ni posao.

VIDEO

Pitali smo Vas koliko mjesečno zarađujete i jeste li zadovoljni time. Potrebe i cijene su sve veće, a mnogima se zadnjih mjeseci plaće nisu značajno dizale...to jest, osim ako niste političar. Onda vam je, kao i stotinama drugih hrvatskih političara, danas sjela plaća s velikom povišicom. Više o tome pročitajte OVDJE.

Isprobaj Oranž za samo 10 centi te uzmi mjesec dana Pickbox NOW pretplate!

Evo što kaže anketa

Našu anketu o mjesečnoj zaradi je zasad ispunilo 1150 ljudi. Čak polovica vas (52%) rekla je da zarađuje puno manje od 2000 eura i da jedva krpate kraj s krajem... Pet posto čitatelja ankete 24sata je odgovorilo da uopće nema ni posao. 

14% vas je odgovorilo da ima manje od 2000 eura/mjesečno, koliko analitičar Jurčić smatra pristojnom mjesečnom zaradom, ali da su zadovoljni u životu.

Isto tako, 14% je odgovorilo da ima upravo toliko (oko 2000 eura/mjesečno), ali da im nije dovoljno.

7% je odgovorilo da imaju oko 2000 mjesečno i da im je to super.

A 8% njih ima i više, ali kako se kaže, 'nikad dosta...'.

Iz mirovine na posao: 'Suprug čisti kako bi zaradio za lijekove i tako meni produljio život...'
Iz mirovine na posao: 'Suprug čisti kako bi zaradio za lijekove i tako meni produljio život...'

Podsjetimo, ekonomski analitičar i bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić za N1 otkrio je koliko smatra da bi trebala biti prosječna 'pristojna' mjesečna plaća u Hrvatskoj. - Pristojna plaća znači da godišnje možete dva tjedna ići na ljetovanje, tjedan dana na zimovanje, da možete djeci kupiti tenisice kad im zatrebaju, a bez kalkuliranja i gledanja čega ćete se odreći da biste si nešto priuštili - objašnjava i dodaje da je ta cifra oko 2000 eura.

- Kada bi se gledalo strogo analitički, u obzir bi trebalo uzeti više kriterija. Primjerice, nije isto živi li netko u Zagrebu ili Gospiću. Za nekoga je onda pristojan iznos 1.800 eura, a za nekoga 2.200 eura. U obzir treba uzeti i da živimo u europskom okruženju u kojemu su i cijene europske, osim komunalija i još nekih usluga koje su jeftinije samo zato jer su nam plaće manje - kaže.

A kakvo je sada stanje?

Uzmimo za primjer podatke iz veljače ove godine. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču iznosila je 1.248 eura. Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za veljaču isplaćena je u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, u iznosu od 2.823 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, 837 eura. A cijene samo rastu...

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

Bila na spoju kod dečka, šokirao ju ormarić u kupaonici kad ga je otvorila: 'Je li ovo normalno?!'
VIDEO

Bila na spoju kod dečka, šokirao ju ormarić u kupaonici kad ga je otvorila: 'Je li ovo normalno?!'

Ženski dio TikToka nije baš bio oduševljen. 'Nažalost, da, ovo je znak za uzbunu', napisala je jedna djevojka