Šareni, veseli, okrugli, hrskavi izvana, a mekani i kremasti iznutra, stalno privlače sladokusce i one koji će to tek postati, pa broj njihovih obožavatelja raste iz dana u dan.
Francuski macarons kako ih radi Mak na konac
Macarons su mali zalogajni kolači koji pripadaju u grupu deserata Petit fours (fr. mala peć, prema slaboj vatri).
Pripremaju se u cijelom svijetu, a poznati svjetski slastičari kreiraju maštovite kombinacije okusa i boja, trudeći se da baš njihovi budu najmaštovitiji.
Prema nekim izvorima, macaronsi su dospjeli u Francusku s dolaskom Katarine Medici, koja je 1533. godine, povodom svog vjenčanja s Henrikom II., povela sa sobom i svog osobnog slastičara. Također, postoji priča o dvjema časnim sestrama, Margareti i Mariji Elizabeti, koje su krajem osamnaestog stoljeća, tražeći azil tijekom Francuske revolucije, osmislile kolač Nancy macaron te ga prodavale kako bi otplatile stan i hranu. Postale su poznate kao Les Soeurs Macarons (Sestre Macarons).
U počecima macarons su posluživani bez krema i posebnih oblika.
Izvori kažu da je za sadašnji izgled macaronsa zaslužan Pierre Desfontaines iz poznate pariške slastičarnice Laduree s početka 20. stoljeća.
Macaronsi se sastoje od primarno tri sastojka: bademovog brašna, šećera i bjelanjaka. Iako prema navedenim sastojcima djeluju pomalo banalno i bazično, njihova je izvedba tehnički prilično zahtjevna. Priprema macaronsa iziskuje dobru recepturu, uvježbanu tehniku i dobru pećnicu.
Dvije školjke macaronsa spajaju se s marmeladom, s kremom, s čokoladnim ganacheom...kombinacije su uistinu beskrajne.
Najčešće, macaronsi bojom odražavaju punjenje, odnosno njihov okus. Tako će, primjerice, zeleni macaronsi biti od pistacija, smeđi od čokolade, rozi od jagoda ili malina, itd.
U slastičarnici Mak na konac nećete pronaći macaronse intenzivnih boja, jer mi primjenjujemo drugačiji pristup u njihovoj pripremi.
U macaronse se najčešće dodaju prehrambene boje kako bi bili što intenzivnije boje, što se meni osobno ne sviđa, stoga sam odlučila, na uštrb njihova inače klasičnog i prepoznatljivog izgleda, koristiti prirodne sastojke koji se nalaze i u punjenju. Stoga ćemo mi, primjerice, u macaronse s čokoladnim punjenjem, smjesi od bjelanjaka dodati kakao, u macaronse s punjenjem od pistacija dodat ćemo fino mljevene pistacije, u one od malina dehidrirane maline, a u one od limuna fino naribanu koricu organski uzgojenog limuna. Upravo zato su macaronsi u Maku na koncu nježnijih boja, ali i puno izražajnijeg okusa i mirisa.
Bez obzira na boju, okus im je, kažu, neodoljiv!
Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica
Ova ručna bomba eksplodirala je mladiću u ruci. Vatrogasci: 'Prizor u sobi je bio strašan'
20 zanimljivih činjenica o smrti