Obavijesti

News

Komentari 47

FOTO Novinara iz BiH brutalno pretukao bokserom: 'Došao mi je s leđa. Čekao ga je sivi auto'

FOTO Novinara iz BiH brutalno pretukao bokserom: 'Došao mi je s leđa. Čekao ga je sivi auto'
4

Pretukao ga je nepoznati muškarac s fantomkom.

VIDEO

Mirzu Derviševića, bh. novinara iz Brčkog i vlasnika portala Times.ba, sinoć je napao i pretukao muškarac s fantomkom. Napad se dogodio sinoć kada se Dervišević vraćao s obiteljskog druženja. 

Pretukao ga bokserom dok je pričao s majkom 

Nepoznati napadač je, kako je napisao Dervišević na svom Facebooku, imao fantomku i počeo ga udarati dok je razgovarao s majkom. 

Fotografije je ovaj bh. novinar objavio na svom Facebooku, te u objavi naveo kako je napadača sačekao automobil sive boje i BiH registarskih oznaka. 

"Večeras kada sam se vraćao kući sa majkom sa porodičnog okupljanja i zabave, pred stanom ispred auta u ulici Marina Držića, dogodio se napad na novinara, na mene, urednika portala Times.ba. Lik s fantomkom mi je prišao s leđa dok sam razgovarao s majkom i udario me željeznim bokserom u predjelu sljepoočnice i arkade", napisao je Dervišević na Facebooku. 

Dervišević trenutno živi u Dohi (Katar), a u Brčkom je boravio na godišnjem odmoru s obitelji. Široj javnostiu BiH  je poznat kao glazbeni producent i redatelj. 

Policija za 24sata: Ne možemo dati više informacija, glasnogovornik je na godišnjem  

Iz Policije Brčko distrikta BiH potvrđeno je za 24sata kako je "istraga u tijeku". 

"Radimo sve što je u našoj moći da bismo otkrili počinitelja", kazali su, te dodali kako "ne mogu dati više informacija jer im je glasnogovornik na godišnjem odmoru". 

Gradonačelnik Brčkog: Energična reakcija policije 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nušić i njegov zamjenik Anto Domić, u zajedničkom su priopćenju naveli da "pružaju  bezrezervnu podršku Policiji Brčko distrikta BiH u nastojanju da što prije otkrije počinitelja i motiv ovog brutalnog napada.

"Energična reakcija nadležnih institucija na otkrivanju i kažnjavanju odgovornih, treba da pokaže da je Brčko sredina u kojoj postoji nulta tolerancije prema svim aktima nasilja, bez obzira na motiv, a naročito ako je ono povezano s medijskim izvještavanjem“, stoji u priopćenju. 

Iz Udruge BH Novinari, uz osudu fizičkog nasilja prema novinaru Derviševićevu, podsjećaju kako je ovaj napad jedan od brojnih brutalnih i  fizičkih napada koji su se desili posljednjih mjeseci

"Zato je od izuzetne važnosti brza i efikasna istraga policije, sankcioniranje osoba i/ili grupa  koje stoje iza ovog čina, te pravovremeno inforrmiranje javnosti. Novinari moraju imati sigurno okruženje za svoj rad, ali ne smiju biti meta napada radi novinarske profesije i kada nisu na svakodnevnom novinarskom zadatku", navode u priopćenju BH Novinari. 

Vladimir Kovačević, novinar BN TV-a iz Bijeljine, brutalno je pretučen 2018. godine, kao sarajevski novinar i publicist Nedžad Latić. 

Prošle godine 31 slučaja napada na novinare 

Tijekom 2022. godine registrirano je ukupno 31 slučaj napada, prijetnji, pritisaka na novinare u medije u BiH, kao i dva fizička napada. 

U 22 slučaja upućene su prijetnje smrću novinarima, verbalni i drugi oblici prijetnji i politički pritisci na novinare/ke i medije. 

Linija za pomoć novinarima, koja djeluje u okviru Udruženja BH novinari, u 2022. je zabilježila 79 slučajeva kršenja novinarskih prava i medijskih sloboda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 47

VIDEO

FOTO Ispucali stupovi Pelješkog mosta: Muljaju na natječaju pa se most ne može pregledati
VEĆ DEBELO KASNE

FOTO Ispucali stupovi Pelješkog mosta: Muljaju na natječaju pa se most ne može pregledati

Plus+ Hrvatske ceste žele za pregled mosta uzeti konzorcij koji je dao 180.000 eura skuplju ponudu iako im je odabir već jednom poništila nadležna državna komisija. Konkurencija zbog svega sumnja na pogodovanje...