Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Fina suradnja: Jadranski rižot i srdele oduševili slavne Engleze

Fina suradnja: Jadranski rižot i srdele oduševili slavne Engleze

Michelinovi chefovi Tom Aikens i Francesco Mazzei pripremali su hrvatske delicije u središtu Londona, a Britancima se predstavio i nagrađivani hrvatski chef Rudolf Štefan

Hrvatski chef Rudolf Štefan, vlasnik šibenskog restorana Pelegrini, s Michelinovom zvjezdicom, oduševio je britansku publiku u znamenitom londonskom restoranu Radici.

Druženje kojim je Englezima predstavljeno kulinarstvo središnje Dalmacije organizirali su Hrvatska turistička zajednica i Great British Chefs, vodeća gastronomska organizacija koja okuplja više od 200 najboljih kuhara Velike Britanije. Pritom su vodeći britanski mediji te čelni ljudi britanske eno-gastronomske scene uživali u hrvatskim specijalitetima. Cilj radionice je promicanje hrvatske kuhinje i eno-gastronomije. U programu su sudjelovale i zvijezde gastronomske scene Velike Britanije, Francesco Mazzei i Tom Aikens, koji su nedavno boravili u Hrvatskoj, gdje su upoznavali tradiciju spremanja naših specijaliteta. Rudolf Štefan pripremio je crni rižot, Tom Aikens sardine marinirane limunom, a Francesco Mazzei jelo od ribe kovač s pireom od vrganja.

Britanske zvijezde hvale hrvatskoga kolegu

Drago mi je što smo ovaj event imali u jednom od mojih restorana kako bismo podijelili svoje znanje i iskustvo o hrvatskoj gastronomiji, za sada Londonu, a uskoro i cijelom svijetu, rekao je Mazzei, a Aikens je pohvalio rad chefa Štefana.

- Način na koji Rudi predstavlja hrvatsku kuhinju je jedinstven te u pravom smislu riječi strastven - zaključio je.

RECEPTI:

Crni rižot od sipe by hrvatski chef Rudolf Štefan

SASTOJCI: 30 ml maslinova ulja, 30 g maslaca, 20 g sjeckanog češnjaka, 50 g sjeckanog luka, 180 g sipe narezane na kockice, 300 g riže za rižot, 175 ml bijelog vina, 1 l pilećeg temeljca, 1 žličica pirea od rajčice, 20 g crnila sipe, 15 g sjeckanog peršina, 5 ml bijelog vinskog octa, morska sol, svježe mljeveni crni papar; za kraj: 30 g parmezana, 3 grama komorača, 70 g maslaca 40 ml hrvatskog ekstra djevičanskog maslinova ulja

PRIPREMA: Zagrijte veliku tavu na srednjoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, maslac i češnjak i kuhajte dok ne poprimi laganu boju, zatim izvadite češnjak i stavite ga sa strane. Na istu tavu dodajte luk i pirjajte dok ne omekša, ali da ne poprimi boju. Dodajte sipu, kuhajte nekoliko minuta pa vratite češnjak u tavu. Umiješajte rižu i kuhajte dvije minute dok ne postane malo prozirna, zatim prelijte bijelim vinom i začinite. Kad zakuha, dodajte temeljac i pirjajte osam minuta. Dodajte pire od rajčice i kuhajte još dvije minute redovito miješajući. Dodajte crnilo sipe, peršin i ocat. Kuhajte dvije minute, zatim pospite parmezanom i komoračem, dodajte maslac i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Dobro izmiješajte i odmah poslužite.

Srdele marinirane u limunu by britanski chef Tom Aikens

SASTOJCI: 12 svježih fileta srdela ili svježih fileta inćuna, 2 crvene paprike, ½ žličice svježeg timijana, 80 ml maslinova ulja, 4 žličice soka od limuna i malo limunove korice, malo narančine korice, 1 sjeckana ljutika, 1 maleni sjeckani češanj češnjaka, 2 žličice sjeckanog vlasca, 2 žličice sjeckanog peršina, morska sol, svježe mljeveni crni papar

PRIPREMA: Kao i kod svakog sirovog jela, pazite da koristite svježe srdele. Grilajte paprike dok im koža potpuno ne pocrni. Nakon toga ih stavite u zdjelu, pokrijte prianjajućom folijom i pustite da se ohladi. Tad pažljivo uklonite pocrnjelu kožu s paprika. Otvorite ih, uklonite sjemenke i narežite meso na srednje velike kockice. Pomiješajte paprike s preostalim sastojcima (osim srdela). Stavite polovicu mješavine marinade od paprika u tanjur i postavite sardine na vrh. Pokrijte srdele ostatkom marinade i ostavite da se marinira od jednog do tri sata. Poslužite uz kruh.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču