Uz dobro pripremljenu košaru s hranom i pićima za piknik, ne zaboravite kremu za sunčanje, šešir, odgovarajuću odjeću i obuću te rekvizite za aktivan odmor: loptu, rekete za badminton...
Obiteljski piknik: Ideje što uzeti za uživanje i zabavu, a tu su i odlični recepti za praktična jela
Štrudla od sira, pita od sira i špinata, quiche lorraine sa šunkom i povrćem ili muffini s komadićima voća, odličan su izbor zalogaja koje možete ponijeti sa sobom na obiteljski izlet s piknikom. Dobra ideja su i sendviči od sira i raznih vrsta povrća, kao i salate od tjestenine, ječma, kus-kusa, ili riže, s mesom ili tunom te povrćem.
POGLEDAJTE VIDEO: Uredio vlastiti vrt za 'piknik s vjevericama'
Pokretanje videa...
Nastojte izbjegavati dodavanje salame u sendviče, kao i majoneze i sličnih umaka na bazi jaja u sendviče i salate, jer se lakše mogu pokvariti. Umjesto umaka, dodajte u sendvič ili salatu žlicu jogurta ili kiselog vrhnja. Ponesite i voće za osvježenje. Umjesto cijelih voćku, na putu je praktičnija voćna salata, koju prije puta možete i dobro rashladiti.
Ako nemate vremena za pripremu hrane kod kuće, možete izabrati neke proizvode iz pekarnice, poput bureka ili lisnatih jastučića sa sirom, ili sendviča, no vodite računa o tome da treba biti riječ o hrani koja se neće lako pokvariti ni na višim temperaturama. Izbjegavajte uzimati trokute pizze, osim ako ih ne kupujete tamo gdje ste se zaustavili radi piknika, jer će se u protivnom osušiti i pustiti svu mast te biti nejestive.
Hranu obavezno pakirajte u manje pakete, u vrećice (voće), ili omotanu alu folijom (sendviče, pite i slične stvari), ili ju pohranite u manje plastične posudice (salate od mesa i povrća, ili voćnu salatu), kako ne biste morali raspakirati cijelu torbu ako samo jedna osoba želi nešto pojesti. Većinu hrane cijelo vrijeme treba čuvati u rashladnoj torbi, ili putnom hladnjaku, kako biste spriječili trovanje pokvarenom hranom. Dakle, ono što niste pojeli, a moglo bi se jesti kasnije, svakako vratite u torbu, koju treba dobro zatvoriti i nastojati čuvati u hladu.
Ne zaboravite ponijeti dosta tekućine. Putem možete kupiti hladnu vodu, pa bi u rashladnu torbu bilo zgodno staviti bocu, dvije limunade, ili nekog finog čaja koji ste skuhali i ohladili. Štoviše, oboje možete zalediti, pa staviti u torbu, jer će tako i temperatura oko hrane biti niža, a i napitak će dulje biti hladan. Nemojte kupovati i nositi sokove nakrcane dodanim šećerima, umjesto toga odvojite malo voćne salate u malu zdjelicu, pa ga možete zgnječiti sa žličicom i dodati u vodu koju piju djeca.
Ponesite i nešto grickalica, jer bi se klincima u prirodi mogao otvoriti apetit. Izbjegavajte kekse s kremom ili čokoladom, bolji su izbor štapići, kokice i čips. Njih ne morate čuvati u rashladnoj torbi, da ne zauzimaju mjesto.
Osim hrane, na izletu s piknikom će vam trebati i dekica, koja bi s donje strane trebala imati plastičnu podlogu, kako ne bi propuštala vlagu iz zemlje. Ponesite salvete, vlažne maramice za dezinfekciju ruku prije jela, nekoliko plastičnih čaša i plastični pribor za jelo, te barem jedan čvršći nožić. Dobro će vam doći i termosica s kavom, iako je praktičnije ponijeti nekoliko vrećica za ledenu kavu '3 u 1' i pomiješati ih s vodom na samom izletu.
I ne manje važno: Ako idete u prirodu, ne zaboravite ponijeti odgovarajuću odjeću i obuću, što uključuje i kapu ili šešir, kremu za sunčanje i nešto za uživanje u aktivnom odmoru: Rekete za badminton ili tenis, loptu, te barem jedan špil igraćih karata s kojima se mogu zabaviti i djeca i odrasli.
Donosimo vam nekoliko ideja i recepata za obroke koje možete ponijeti sa sobom na izlet.
Mini quiche lorraine
Sastojci: 20 dag brašna, 10 dag maslaca, 1/2 žličice soli, 5 žlica vode, 5 jaja, 1/2 šalice mlijeka, 1/8 žličice naribanog muškatnog oraščića, sol, papar, 1/2 šalice parmezana, šalica blanširanog mladog špinata
Priprema: Prosijte brašno, dodajte sol i maslac narezan na listiće. Ulijte vodu i izmiješajte sve sastojke. Zamotajte u foliju i stavite u hladnjak. Namastite kalupe. Razvaljajte tijesto, izrežite ga na krugove i stavite u kalupe. Istucite jaja s mlijekom. Dodajte začine, sir i špinat. Ulijte u kalupe i pecite 20 min na 190°C.
Grčka salata
Sastojci: 4 velike rajčice - narezane na šnite, 1 krastavac - očišćen od sjemenki i grubo narezan, pola crvenog luka - tanko narezan, 15 crnih maslina, 1 žličica sušenog origana, 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 85 g feta sira - narezanog na kockice, sol po želji
Priprema: U veliku zdjelu stavite sve sastojke i promiješajte pa rasporedite u posudice za izlet. Dodajte na vrh kockice suhog, hrskavog kruha - upit će sokove.
Tortilje s tikvicama
Sastojci: gotovo tijesto za tortilje, luk, češanj češnjaka, 300 g tikvica, 350 g kuhanih krumpira narezanih na kockice, 4 jaja, 3 žlice mlijeka, 2 žličice senfa, 75 g sira, sol i crni papar
Priprema: Usitnite i prepržite luk, češnjak i ploške tikvica te promiješajte nekoliko puta. Dodajte krumpir pa ga miješajući popržite tri minute. Izmiješajte jaja, mlijeko, senf i začine, dodajte ih sastojcima u tavi i ostavite da se zgusne pa time napunite tortilje i kratko ih zapecite u pećnici.
Muffini od krumpira i sira
Sastojci (*šalica od 2,4 dl): 3 šalice pire krumpira, 1 jaje, 1 šalica naribanog cheddar sira (ili nekog drugog), 3 žlice nasjeckanog svježeg vlasaca, sol, papar
Priprema: Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, a kalup za muffine malo nauljite. Potom u velikoj posudi pomiješajte pire krumpir, jaje, 3/4 šalice sira i 2 žlice nasjeckanog vlasaca. Posolite i popaprite.
Rasporedite smjesu u kalup pa pecite oko pola sata, dok ne postanu zlatno smeđi po rubovima pa ih pospite ostatkom sira i vratite u pećnicu da se sir otopi, dvije do tri minute. Izvadite ih i pospite preostalim vlascem.
Domaće lepinje sa svježim sirom i krastavcima
Sastojci za lepinje: 550 g brašna, 300 ml jogurta, 1 žličica šećera, 1 žličica soli, 1 žličica sode bikarbone, 1 žličica praška za pecivo, ulje za prženje.
Priprema lepinja: Pomiješajte jogurt, šećer, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Potom polako dodajte brašno, zamijesite mekše tijesto pa ga stavite u vrećicu i u hladnjak na 10 minuta. Izvadite ga sa hlađenja, premijesite pa oblikujte u valjak i izrežite na sedam podjednakih komada. Svaki komad premijesite i od njega napravite 7 loptica.
Sve loptice stavite sa strane neka stoje pet minuta pa ih razvaljajte u krug veličine tanjura i pržite u vrućem ulju na srednje jakoj temperaturi. Moraju biti rumene s obje strane, tada su gotove. Ispečene lepinje slažite na papirnati ubrus kako bi se uklonio višak masnoće. Ukoliko želite zdraviju verziju, ispecite ih u pećnici.
Prije odlaska na izlet ih izrežite na četiri dijela, svaki prerežite pa prije jela premažite svježim sirom i krastavcima.
Svježi sir s lukom i krastavcima: U sir i vrhnje umiješajte nasjeckani mladi luk (zajedno sa zelenim dijelovima), jedan do dva kisela krastavca (dobro ih posušite prije toga), te dodati malo soli. Dobro promiješajte pa prebacite u posudicu za posluživanje. Na kraju sve posipajte s malo sjeckanog peršina i mljevenog papra. Umjesto vrhnja možete koristiti i kiselo mlijeko, a umjesto luka nasjeckati kuhanu šunku u sir.
Jaffa kuglice koje se ne peku
Sastojci: 300 g keksa s okusom kakaa, 150 ml soka od naranče, 1 vanilin šećer, 2 velike žlice pekmeza od naranče ili marelice, 1 red čokolade za kuhanje (može i više), naribana korica naranče, 1 žlica meda.
Kekse sameljite ili ih dobro usitnite rukama. Potom ih prelijte sokom, promiješajte pa dodajte med, pekmez, vanilin šećer i otopljenu čokoladu, Na kraju u smjesu ubacite ribanu narančinu koricu pa sve dobro zamijesite da se svi sastojci dobro povežu.
Zatim smjesu stavite u hladnjak na 30 minuta pa oblikujte kuglice. Učini li vam se da je smjesa previše mekana, ubacite još malo keksa. Na kraju uvaljajte svaku kuglicu u mljevene kekse.