Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Obiteljski piknik: Ideje što uzeti za uživanje i zabavu, a tu su i odlični recepti za praktična jela

Obiteljski piknik: Ideje što uzeti za uživanje i zabavu, a tu su i odlični recepti za praktična jela

Uz dobro pripremljenu košaru s hranom i pićima za piknik, ne zaboravite kremu za sunčanje, šešir, odgovarajuću odjeću i obuću te rekvizite za aktivan odmor: loptu, rekete za badminton...

Štrudla od sira, pita od sira i špinata, quiche lorraine sa šunkom i povrćem ili muffini s komadićima voća, odličan su izbor zalogaja koje možete ponijeti sa sobom na obiteljski izlet s piknikom. Dobra ideja su i sendviči od sira i raznih vrsta povrća, kao i salate od tjestenine, ječma, kus-kusa, ili riže, s mesom ili tunom te povrćem.

POGLEDAJTE VIDEO: Uredio vlastiti vrt za 'piknik s vjevericama'

Pokretanje videa...

specka, ugošćuje vjeverice u svom vrtu 00:54

Nastojte izbjegavati dodavanje salame u sendviče, kao i majoneze i sličnih umaka na bazi jaja u sendviče i salate, jer se lakše mogu pokvariti. Umjesto umaka, dodajte u sendvič ili salatu žlicu jogurta ili kiselog vrhnja. Ponesite i voće za osvježenje. Umjesto cijelih voćku, na putu je praktičnija voćna salata, koju prije puta možete i dobro rashladiti.  

Ako nemate vremena za pripremu hrane kod kuće, možete izabrati neke proizvode iz pekarnice, poput bureka ili lisnatih jastučića sa sirom, ili sendviča, no vodite računa o tome da treba biti riječ o hrani koja se neće lako pokvariti ni na višim temperaturama. Izbjegavajte uzimati trokute pizze, osim ako ih ne kupujete tamo gdje ste se zaustavili radi piknika, jer će se u protivnom osušiti i pustiti svu mast te biti nejestive.

Hranu obavezno pakirajte u manje pakete, u vrećice (voće), ili omotanu alu folijom (sendviče, pite i slične stvari), ili ju pohranite u manje plastične posudice (salate od mesa i povrća, ili voćnu salatu), kako ne biste morali raspakirati cijelu torbu ako samo jedna osoba želi nešto pojesti. Većinu hrane cijelo vrijeme treba čuvati u rashladnoj torbi, ili putnom hladnjaku, kako biste spriječili trovanje pokvarenom hranom. Dakle, ono što niste pojeli, a moglo bi se jesti kasnije, svakako vratite u torbu, koju treba dobro zatvoriti i nastojati čuvati u hladu. 

Svjetski dan obrazovanja o zaštiti prirode: Naučite kako se pripremiti za boravak u prirodi
Svjetski dan obrazovanja o zaštiti prirode: Naučite kako se pripremiti za boravak u prirodi

Ne zaboravite ponijeti dosta tekućine. Putem možete kupiti hladnu vodu, pa bi u rashladnu torbu bilo zgodno staviti bocu, dvije limunade, ili nekog finog čaja koji ste skuhali i ohladili. Štoviše, oboje možete zalediti, pa staviti u torbu, jer će tako i temperatura oko hrane biti niža, a i napitak će dulje biti hladan. Nemojte kupovati i nositi sokove nakrcane dodanim šećerima, umjesto toga odvojite malo voćne salate u malu zdjelicu, pa ga možete zgnječiti sa žličicom i dodati u vodu koju piju djeca.

Ponesite i nešto grickalica, jer bi se klincima u prirodi mogao otvoriti apetit. Izbjegavajte kekse s kremom ili čokoladom, bolji su izbor štapići, kokice i čips. Njih ne morate čuvati u rashladnoj torbi, da ne zauzimaju mjesto. 

Osim hrane, na izletu s piknikom će vam trebati i dekica, koja bi s donje strane trebala imati plastičnu podlogu, kako ne bi propuštala vlagu iz zemlje. Ponesite salvete, vlažne maramice za dezinfekciju ruku prije jela, nekoliko plastičnih čaša i plastični pribor za jelo, te barem jedan čvršći nožić. Dobro će vam doći i termosica s kavom, iako je praktičnije ponijeti nekoliko vrećica za ledenu kavu '3 u 1' i pomiješati ih s vodom na samom izletu.

I ne manje važno: Ako idete u prirodu, ne zaboravite ponijeti odgovarajuću odjeću i obuću, što uključuje i kapu ili šešir, kremu za sunčanje i nešto za uživanje u aktivnom odmoru: Rekete za badminton ili tenis, loptu, te barem jedan špil igraćih karata s kojima se mogu zabaviti i djeca i odrasli.    

Donosimo vam nekoliko ideja i recepata za obroke koje možete ponijeti sa sobom na izlet.

Šetnja šumom je doslovno lijek za stres: 8 razloga zbog kojih biste to trebali činiti što češće
Šetnja šumom je doslovno lijek za stres: 8 razloga zbog kojih biste to trebali činiti što češće

Mini quiche lorraine

Sastojci: 20 dag brašna, 10 dag maslaca, 1/2 žličice soli,   5 žlica vode, 5 jaja, 1/2 šalice mlijeka, 1/8 žličice naribanog muškatnog oraščića, sol, papar, 1/2 šalice parmezana, šalica blanširanog mladog špinata

Priprema: Prosijte brašno, dodajte sol i maslac narezan na listiće. Ulijte vodu i izmiješajte sve sastojke. Zamotajte u foliju i stavite u hladnjak. Namastite kalupe. Razvaljajte tijesto, izrežite ga na krugove i stavite u kalupe. Istucite jaja s mlijekom. Dodajte začine, sir i špinat. Ulijte u kalupe i pecite 20 min na 190°C.

Grčka salata

Press Nova TV

Sastojci: 4 velike rajčice - narezane na šnite, 1 krastavac - očišćen od sjemenki i grubo narezan, pola crvenog luka - tanko narezan, 15 crnih maslina, 1 žličica sušenog origana, 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 85 g feta sira - narezanog na kockice, sol po želji

Priprema: U veliku zdjelu stavite sve sastojke i promiješajte pa rasporedite u posudice za izlet. Dodajte na vrh kockice suhog, hrskavog kruha - upit će sokove.

Tortilje s tikvicama

Sastojci: gotovo tijesto za tortilje, luk, češanj češnjaka, 300 g tikvica, 350 g kuhanih krumpira narezanih na kockice, 4 jaja, 3 žlice mlijeka, 2 žličice senfa, 75 g sira, sol i crni papar

Priprema: Usitnite i prepržite luk, češnjak i ploške tikvica te promiješajte nekoliko puta. Dodajte krumpir pa ga miješajući popržite tri minute. Izmiješajte jaja, mlijeko, senf i začine, dodajte ih sastojcima u tavi i ostavite da se zgusne pa time napunite tortilje i kratko ih zapecite u pećnici. 

Muffini od krumpira i sira

Sastojci (*šalica od 2,4 dl): 3 šalice pire krumpira, 1 jaje, 1 šalica naribanog cheddar sira (ili nekog drugog), 3 žlice nasjeckanog svježeg vlasaca, sol, papar

Priprema: Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, a kalup za muffine malo nauljite. Potom u velikoj posudi pomiješajte pire krumpir, jaje, 3/4 šalice sira i 2 žlice nasjeckanog vlasaca. Posolite i popaprite. 

Rasporedite smjesu u kalup pa pecite oko pola sata, dok ne postanu zlatno smeđi po rubovima pa ih pospite ostatkom sira i vratite u pećnicu da se sir otopi, dvije do tri minute. Izvadite ih i pospite preostalim vlascem.

Znanost dokazala da boravak u prirodi usrećuje djecu i odrasle
Znanost dokazala da boravak u prirodi usrećuje djecu i odrasle

Domaće lepinje sa svježim sirom i krastavcima

Sastojci za lepinje: 550 g brašna, 300 ml jogurta, 1 žličica šećera, 1 žličica soli, 1 žličica sode bikarbone, 1 žličica praška za pecivo, ulje za prženje.

Priprema lepinja: Pomiješajte jogurt, šećer, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Potom polako dodajte brašno, zamijesite mekše tijesto pa ga stavite u vrećicu i u hladnjak na 10 minuta. Izvadite ga sa hlađenja, premijesite pa oblikujte u valjak i izrežite na sedam podjednakih komada. Svaki komad premijesite i od njega napravite 7 loptica.

Sve loptice stavite sa strane neka stoje pet minuta pa ih razvaljajte u krug veličine tanjura i pržite u vrućem ulju na srednje jakoj temperaturi. Moraju biti rumene s obje strane, tada su gotove. Ispečene lepinje slažite na papirnati ubrus kako bi se uklonio višak masnoće. Ukoliko želite zdraviju verziju, ispecite ih u pećnici.

Prije odlaska na izlet ih izrežite na četiri dijela, svaki prerežite pa prije jela premažite svježim sirom i krastavcima.

Svježi sir s lukom i krastavcima: U sir i vrhnje umiješajte nasjeckani mladi luk (zajedno sa zelenim dijelovima), jedan do dva kisela krastavca (dobro ih posušite prije toga),  te dodati malo soli. Dobro promiješajte pa prebacite u posudicu za posluživanje. Na kraju sve posipajte s malo sjeckanog peršina i mljevenog papra. Umjesto vrhnja možete koristiti i kiselo mlijeko, a umjesto luka nasjeckati kuhanu šunku u sir.

Jaffa kuglice koje se ne peku

Sastojci: 300 g keksa s okusom kakaa, 150 ml soka od naranče, 1 vanilin šećer, 2 velike žlice pekmeza od naranče ili marelice, 1 red čokolade za kuhanje (može i više), naribana korica naranče, 1 žlica meda.

Kekse sameljite ili ih dobro usitnite rukama. Potom ih prelijte sokom, promiješajte pa dodajte med, pekmez, vanilin šećer i otopljenu čokoladu, Na kraju u smjesu ubacite ribanu narančinu koricu pa sve dobro zamijesite da se svi sastojci dobro povežu.

Zatim smjesu stavite u hladnjak na 30 minuta pa oblikujte kuglice. Učini li vam se da je smjesa previše mekana, ubacite još malo keksa. Na kraju uvaljajte svaku kuglicu u mljevene kekse. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 20
'Rastala sam se od muža kad je osvojio milijune. Evo kako je toliki novac uništio naš brak'
NEOBIČNA ODLUKA

'Rastala sam se od muža kad je osvojio milijune. Evo kako je toliki novac uništio naš brak'

Svi znamo da novac ne može kupiti sreću, ali mnogima od nas mogao bi znatno olakšati život, osobito ako bi to značilo preseljenje u dom iz snova, otplatu dugova i prestanak brige oko troškova života