Obavijesti

News

Komentari 12

Europski parlament: 'Mi ćemo i dalje snažno biti uz Ukrajinu'

Europski parlament: 'Mi ćemo i dalje snažno biti uz Ukrajinu'

Prva rezolucija 10. saziva EP-a, poziva na nastavak, širenje i stroži nadzor sankcija protiv Rusije i Bjelorusije

VIDEO

Europski parlament je u srijedu, u prvoj rezoluciji svog novog saziva, Ukrajini poručio kako će joj i dalje biti snažan saveznik.

Rezolucija, koju je podržalo 495 zastupnika, prvo je službeno stajalište novoizabranog Europskog parlamenta o ratu Rusije protiv Ukrajine. Ističe nastavak potpore eurozastupnika "neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica", sve do, kako je istaknuo predstavnik europskih pučana, "poraza Rusije". Protiv je glasovalo 137 zastupnika a suzdržanih je bilo 47.

Prva rezolucija 10. saziva EP-a, poziva na nastavak, širenje i stroži nadzor sankcija protiv Rusije i Bjelorusije.

Eurozastupnici su podržali zapljenu zamrznute ruske imovine i njeno korištenje za vojnu i drugu pomoć Ukrajini. EU i države članice pozvali su da "povećaju svoju vojnu potporu Ukrajini onoliko dugo koliko je potrebno i u bilo kojem obliku", te tako Moskvi poručili da se u novom sazivu ništa ne mijenja u stajalištima spram Rusije i rata koji je pokrenula. 

Rasprava koja je prethodila glasanju pokazala je da je Parlament gotovo jednoglasan u načelnoj osudi same ruske agresije na Ukrajinu, bez obzira što je u novom sazivu veći broj zastupnika krajnje desnih stranka koje se proziva za povezanost s Moskvom, No istupi predstavnika zastupničkih klubova ukazali su na razlike između grupacija centra i zelenih spram krajnje desnih i lijevih klubova u viđenju razmjera i oblika pomoći KIjevu, kao i različite stavove glede integracije Ukrajine u NATO i EU.

"Normalizacija" desnice

Dok je Parlament u rezoluciji potvrdio da je Ukrajina na nepovratnom putu prema članstvu u NATO-u, čelnik kluba Patrioti za Europu Jordan Bardella ustvrdio je da je primanje Ukrajine u obrambeni savez "problematično" jer vodi eskalaciji rata.

Jordan Bardella je bio kandidat francuske desnice, stranke Nacionalno okupljanje, za premijera na nedavno održanim parlamentarnim izborima u toj zemlji. Desnica je u drugom krugu izbora pretrpjela neočekivano težak poraz a Bardella je u EP-u preuzeo čelno mjesto novog zastupničkog kluba "Patrioti za Europu" u kojem njegova stranka ima najveći broj zastupnika. Tom klubu pripadaju i zastupnici stranke mađarskog premijera Viktora Orbana "Fidesz" te talijanske Lige. Stranke koje čine taj klub se prozivalo za proruske stavove i netransparentna financiranja povezana s Kremljom.

Medvedev: Hoće li cijeli planet biti razbijen na komade? Ovisi o NATO-u i pristupanju Ukrajine
Medvedev: Hoće li cijeli planet biti razbijen na komade? Ovisi o NATO-u i pristupanju Ukrajine

U raspravi koju su otvorili predstavnici dva najveća kluba, Europske pučke stranke i socijalista, Andrzej Halicki i Iratxe Garcia Perez napali su Bardellin klub rekavši kako se domoljubima ne mogu zvati oni koji ugrožavaju pomoć Ukrajini jer time ugrožavaju interese i sigurnost Europe.

Bardella se u svom govoru nije upustio u polemiku, a invaziju Rusije na Ukrajinu nazvao je "neopravdanom i nezakonitom" te dodao kako "ne možemo dopustiti da ruski imperijalizam proguta Ukrajinu". No, nastavio je, predložena "rezolucija je problematična na više razina" jer traži da članice izdvajaju 0,5 posto svog BDP-a za pomoć Ukrajini, pretpostavlja pristupanje Ukrajine NATO-u što bi "dovelo do eskalacije rata", te potkopava gospodarstvo i poljoprivredu EU-a.

"Bardella i njemu slični su osvijestili činjenicu da nije moguće braniti Vladimira Putina i ono što je on uradio i biraju drugačiju taktiku", ocjenjuje SDP-ov europarlamentaraca Tonino Picula koji je u prethodnim sazivima bio član Odbora za vanjsku politiku i aktivno podržavao Ukrajinu.

"Oni žele da EU, u bitnome, ako ne odustane onda reducira pomoć koju već godinama daje Ukrajini i koja joj je supstancijalno potrebna",  tumači Picula. "Oni neće dovesti u pitanje neke kvalifikacije o prirodi Putinove invazije ali žele mijenjati EU tako da je jedno od poglavlja tog djelovanja bude drugačiji odnos prema samoj invaziji". 

"Intervencija Bardelle i njemu sličnih je vremenski dobro pogođena jer je situacija na bojištu takva da jačaju oni koji lažno zagovaraju mirovno rješenje sutra, ne dovodeći u pitanje uzroke rata. Inzistirajući na miru traže zamrzavanje stanja, da bi u nekom eventualnom daljnjem mirovnom postupku to bilo dobrim dijelom legitimizirano".

"Zato volim reći da u Europskom parlamentu nema stranih tijela ali ima zastupnika koji zastupaju interese stranih sila", kaže Picula.

HDZ-ov eurozastupnik Davor Ivo Stier ocjenjuje da je Bardella "već u dugom procesu 'normalizacije', približavanja više centrističkim pozicijama, što je vezano uz ambiciju da njegova stranka preuzme (vlast)".  "Taj proces transformacije Nacionalnog okupljanja, nekada Nacionalnog fronta, je nešto što je očito u tijeku no ostaju i one izjave i potezi iz prošlosti gdje su pokazivali u najmanju ruku ogromno razumijevanje za ruske pozicije. Danas naglašavaju da podržavaju Ukrajinu ali postavljaju  uvjete za pomoć u trenutku kada je najvažnije da se Ukrajini da svu potrebnu pomoć", tumači Stier koji je najavio i da će kao zastupnik biti u Odboru za vanjske poslove.

Bardella je svoje izlaganje zaključio pozivom na jačanje europske vojne industrije i "strateške autonomije", no Stier upozorava da se takvi pozivi mogu različito tumačiti.

"Strateška autonomija može biti i način da se udaljimo od naših transatlantskih saveznika, prvenstveno SAD-a. To je nama neprihvatljivo, mi se zauzimamo za stratešku autonomiju ali ne protiv nego u savezništvu sa SAD-om", napominje.

Civilima zatvoren pristup u 14 sela u Belgorodu zbog ukrajinskog granatiranja
Civilima zatvoren pristup u 14 sela u Belgorodu zbog ukrajinskog granatiranja

Stier se slaže kako je potrebno da Europa osnaži svoju obranu i obrambenu industriju, odnosno svoju autonomiju, no, napominje, "kod ekstremne desnice kao i ekstremne ljevice, tu postoji druga koncepcija, gdje na istu razinu stavljaju SAD, Rusiju i Kinu a to je s gledišta Europske pučke stranke neprihvatljivo". "Mi želimo jaku Europsku uniju ali u savezništvu s Amerikom", zaključio je.

U Orbanovu obranu

Razlike u stajalištima krajnje desnih spram ostalih klubova očitovale su se stajalištu spram diplomatskih inicijativa mađarskog premijera Viktora Orbana. Europski parlament je osudio Orbanov posjet Ruskoj Federaciji i istaknuo da on nije predstavljao EU te da je kršio Ugovore EU-a i smjer zajedničke vanjske politike.

U rezoluciji se navodi da bi se Mađarska trebala suočiti s posljedicama tih djelovanja te da nedavno raketiranje dječje bolnice u Kijevu pokazuje „nevažnost” Orbánovih navodnih mirovnih napora.

Bardella se usprotivio takvim optužbama u rezoluciji nazvavši Mađarsku "pouzdanim partnerom u sjevernoatlantskom savezu"

Predstavnik kluba Ljevice, Martin Schirdewan je kao i predstavnici klubova centra odbacio Orbanove diplomatske inicijative i predložio da se Rusija primora na mirovne pregovore snažnijim sankcijama. Pri tome je optužio europske industrijske koncerne da zaobilaze sankcije i neizravno naoružavaju Rusiju navodeći kao primjer 5100 puta povećan izvoz automobilskih dijelova iz Njemačke u Kirgistan. Zaključno je pozvao na sankcioniranje ruskih oligarha ali i koncerna iz EU-a koji zaobilaze sankcije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

Rusi tvrde da su preuzeli kontrolu nad selom nedaleko ključnog grada Kurakove
BEZ SLUŽBENE POTVRDE

Rusi tvrde da su preuzeli kontrolu nad selom nedaleko ključnog grada Kurakove

Sektor Kurakove, zapadno od regionalnog središta Donjecka pod ruskom kontrolom, jedna je od žarišnih točaka stalnog napredovanja Rusije kroz regiju

'U RATU SU SVI GUBITNICI'

Trump: Zelenski nikada nije trebao dopustiti da rat počne

Zbog milijardi dolara američke vojne pomoći Ukrajini od početka rata 2022., bivši republikanski predsjednik redovito je u kampanji kritizirao Zelenskija, iznova ga nazivajući "najvećim trgovcem na svijetu"
Zelenski: Oko 10.000 sjevernokorejskih vojnika se već bore na strani Rusije...
POPUNJAVA MANJAK VOJSKE?

Zelenski: Oko 10.000 sjevernokorejskih vojnika se već bore na strani Rusije...

Rekao je da se ruski predsjednik Vladimir Putin pribojava javnosti u zemlji, koja ne podržava mobilizaciju mladih Rusa te da stoga želi popuniti svoje snage strancima