Obavijesti

News

Komentari 3

'Električni komposteri u budućnosti će biti standard u svim većim kućanstvima'

'Električni komposteri u budućnosti će biti standard u svim većim kućanstvima'
6

O poslovanju tvrtke, o tome s kojim industrijama surađuju, ali i na što treba obratiti pozornost kad je riječ o biootpadu, razgovarali smo s Robertom Sedlarom, voditeljem prodaje u tvrtki Interzero Hrvatska

Interzero Hrvatska već više od 30 godina razvija integrirane usluge zaštite okoliša za klijente iz različitih djelatnosti, a u hotelijerstvu je vodeća kompanija kad je riječ o rješenjima za sprečavanje nastanka biootpada. Zanimalo nas je koje još industrije pokazuju sve veći interes za odgovornim upravljanjem otpada i recikliranjem. 

 - U Hrvatskoj surađujemo s brojnim i vodećim turističkim kompanijama. Uvjerljivo najveći broj uređaja smo instalirali u Istri gdje smo instalirali i trenutno najveći uređaj dnevnog kapaciteta prerade biotpada od 1,5 tona dnevno.Osim u hotelijerstvu, surađujemo s vrtićima, školama i bolnicama, a nadamo se većoj zastupljenosti u restoranima – pojašnjava nam Robert na početku. 

Smanjenje otpada (neugodnih mirisa i štetočina) na licu mjesta

Postavlja se pitanje koji je princip rada električnih kompostera koje tvrtka Interzero Hrvatska ima u ponudi jer ideja upravljanja otpadom i recikliranje mogu se učiniti "zahtjevnim" za građane i tvrtke. Električni komposteri zapravo vrlo brzo obavljaju svoju zadaću. 

- Električni komposteri za otpad od hrane su uređaji koji koriste tehnologiju mikroorganizama za kompostiranje organskog otpada i smanjuju volumen do 90% u 24 sata. Izlazni produkt je nedozreli kompost, koji dozrijevanjem postaje dodatak zemlji za razne primjene u hortikulturi. Patentirana mješavina mikroorganizama specijalizirana je za kompostiranje otpada od hrane u aerobnim uvjetima. Ovi mikroorganizmi aktiviraju se na temperaturama od 50°C ili više i ne predstavljaju prijetnju za ljude ili životinje. Električni komposteri za otpad od hrane nude smanjenje otpada na mjestu nastanka otpada, što pojednostavnjuje korištenje te eliminira neugodne mirise i štetočine – objašnjava nam Robert te posebno ističe koje su potencijalne opasnosti kad govorimo o neadekvatnom zbrinjavanju hrane.

 - Otpad od hrane na odlagalištu proizvodi metan, jedan od plinova koji pridonose globalnom zatopljenju. Kompostiranjem otpada od hrane u komposterima smanjuje se količina metana, a smanjenjem broja odvoza otpada na odlagalište smanjuje se i emisija štetnih plinova. Izlazni produkt iz kompostera je kompost, koji se može koristiti u hortikulturi u omjeru 1:10 (kompost: zemlja).

 - Drugi način je koristiti ga izravno za uređenje krajolika kao gnojivo. Cilj je ovim rješenjem potpuno eliminirati biootpad, koji je inače negativna frakcija otpada te zahtijeva posebno zbrinjavanje i plaćanje odvoza. Općenito, naši komposteri potpuno razgrađuju biorazgradivi otpad, ali i materijal kategorije 3. Ugradnjom naših kompostera na lokacijama uporabe značajno bi se smanjio trošak zbrinjavanja biootpada i materijala kategorije 3 – navodi nam sugovornik. 

Demonstracija električnoga kompostera

Sve je veći pritisak na građane i tvrtke da se mijenja percepcija "održivog" u svim smjerovima, a kad slušamo Roberta, zanima nas odakle želja za bavljenje ovim poslom. 

- U Interzero sam došao nakon uspješne karijere u turizmu, tijekom koje sam upoznao sve aspekte turizma, te sam tu pronašao priliku vratiti nešto turizmu. U posljednje vrijeme svi govore i pišu o održivom turizmu. U Interzeru mi ga radimo, živimo i kreiramo, s mnogim partnerima i u raznim projektima. Ne mogu biti u boljoj kompaniji od Interzera ako želim profesionalno se baviti onim što volim i ako želim učiniti naš turizam boljim, zelenijim i ekološki prihvatljivijim – otkriva nam Robert.

Zagreb: Ekotlon na Bundeku

Ove godine Interzero Hrvatska je partner i na našem tradicionalnom Ekotlonu te će svi posjetitelji moći sudjelovati u akcijama proizvodnje komposta na licu mjesta kako bi iz prve ruke doznali što sami mogu učiniti i kako mogu pozitivno utjecati na ekologiju u svom okruženju. 

- Predstavit ćemo se manjim električnim komposterima, koji zadovoljavaju potrebe prosječnoga kućanstva. Vjerujemo kako će takvi uređaji u budućnosti biti standard u svim većim kućanstvima – otkriva nam Robert te zaključuje: 

- Izuzetno je važno razvijati svijest o 'RE' (RE-use, RE-duce, RE-cycle). Naime, onu staru frazu kako otpad nije smeće nego resurs mi primjerom pokazujemo. Električni komposteri izvrstan su primjer cirkularne ekonomije, u kojoj se smeće pretvara u supstrat koji možemo iskoristiti u prihrani zemlje. Budite dio kružnoga gospodarstva i zajedno radimo u kreiranju budućnosti bez otpada. 

Pridružite se Ekotlonu i podržite naše akcije Reuse & Recycle

Svoje mjesto na Ekotlonu osiguravate OVDJE uplatom kotizacije. Više informacija o Ekotlonu donosimo i na Ekotlon Facebook stranici. Osim plogging utrke, ove godine Ekotlon postaje još veći i sadržajno bogatiji. Riječ je o EKOTLON REUSE & RECYCLE, festivalu edukacije, održivosti i inkluzivnosti. Festival se sastoji od sad već tradicionalne plogging utrke, a novost je edukativni kutak, ali i pregršt zabavnih te interaktivnih sadržaja.

Rezervirajte 14. rujna, učinite nešto dobro za svoje zdravlje, ali i zdravlje planeta. Sav prihod od prodaje kotizacija odlazi u humanitarne svrhe, ove godine Karate klubu osoba s invaliditetom Sveta Nedelja
Osigurajte svoju kotizaciju ovdje i vidimo se na zagrebačkom Bundeku! 

Organizatori Ekotlona su 24sata i missZDRAVA, a ponosni partneri projekta su Konzum, HEP, OTP banka, INA, JYSK, PIK Vrbovec, Hrvatska pošta, Pet centar, Fina. Projekt podržavaju Vrtni centar Flora, Interzero, Humana Nova, Consultare i Eko Taxi. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Stiže nam polarni vrtlog: Evo kakvo nas vrijeme čeka za Sve svete, ali i u ostatku godine
ZNAČI LI TO SNIJEG ILI...?

Stiže nam polarni vrtlog: Evo kakvo nas vrijeme čeka za Sve svete, ali i u ostatku godine

U sljedeća tri mjeseca očekuje se s velikom vjerojatnošću da će srednja sezonska temperatura biti uglavnom viša od prosječne