Obavijesti

News

Komentari 13

Ekolozi u Hrvatskoj Kostajnici protiv hidrocentrale na Uni: 'Ekocid i kršenje konvencija'

Ekolozi u Hrvatskoj Kostajnici protiv hidrocentrale na Uni: 'Ekocid i kršenje konvencija'

EKS Hrvatska Kostajnica smatra da je županija morala provesti javnu raspravu, ne samo u na svom području, nego i u svakom dijelu županija kroz koje protječe rijeka Una, pa i u susjednoj BiH

VIDEO

Udruga Ekološko kulturna scena Hrvatska Kostajnica u utorak se oštro usprotivila gradnji mini hidrocentrale na izvoru rijeke Une te je prozvala Zadarsku županiju za izdavanje dozvole držeći da se tamo događa ekocid i kršenje konvencija, stoga pozivaju mjerodavne službe da to spriječe.

"Slijedom događanja u svezi izgradnje mini hidrocentrale na izvoru rijeke Une u Donjoj Suvaji, izrazito protestiramo i prozivamo Vas kao odgovorne koji su izdali dozvolu za ovakav ekocid koji se upravo događa", stoji u otvorenom dopisu Ekološko kulturne scene EKS Hrvatska Kostajnica Zadarskoj županiji.

Drže da ovakva izgradnja mini elektrane nije od nacionalnog interesa, nego je privatni interes vlasnika i nije im, kažu,  jasno kako je Zadarska županija mogla izdati ovakvu građevinsku dozvolu koja je direktni ekocid na zaštićeno područje.  

Stoga od njih traže da im pošalju studiju utjecaja na okoliš kako bi je ponovno neovisno tijelo procijenilo, te da obustave daljnje uništavanje izvora Une.  

VIDEO Novi sustav u Hrvatskoj Kostajnici spriječio poplavu
VIDEO Novi sustav u Hrvatskoj Kostajnici spriječio poplavu

Sve mjerodavne službe Hrvatske pozivaju da izađu na teren i spriječe "ekocid koji ima utjecaj na cijeli tok rijeke Une".  

EKS Hrvatska Kostajnica smatra da je županija morala provesti javnu raspravu, ne samo u na svom području, nego i u svakom dijelu županija kroz koje protječe rijeka Una, pa i u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Zadarsku županiju optužuju da ovakvim činom koji su proveli, direktno krše  ESPOO konvenciju (Konvencija o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (Konvencija iz Espooa) i Protokol o strateškoj procjeni okoliša (Protokol SEA).

Cilj je Konvencije osigurati da njezine stranke  procjenjuju utjecaj na okoliš određenih aktivnosti u ranoj fazi planiranja i da se međusobno obavještavaju i savjetuju o aktivnostima navedenima u Konvenciji koje će vjerojatno imati značajni štetni prekogranični utjecaj, ističe udruga.

Napominju da je prekršena i Arhuuska konvencija koja traži uključivanje građana u projekt, te Natura 2000, koja je odavno zaštitila ovaj tok rijeke Une, te Unu u potpunosti do njenog ušća u Jasenovcu.  

"Nedopustivo je raditi ovakve intervencije na rijeci u samom gornjem toku, kod izvora budući da se sve mijenja i  ima znatan utjecaj na tok i tijek korita rijeke Una, a osobito za floru i faunu. Ne treba uopće ni spomenuti da je u Bosni Nacionalni park Une, te ovakvom intervencijom na Uni, skroz mijenjate strukturu zaštićenog područja", upozorava udruga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'
PAPA BLAGOSLOVIO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'

Iz Vatikana kažu kako je potrebno razjasniti moguće zabune oko Međugorja koje mogu navesti neke male skupine da iskrive to duhovno iskustvo. Na kraju dokumenta je i upozorenje

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm
NOVO POGORŠANJE

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm

Stiže novo pogoršanje vremena koje će donijeti naoblačenje i kišu u većem dijelu zemlje. Nakon stabilnijeg razdoblja, u četvrtak se očekuju oborine, osobito u istočnim i južnim krajevima
Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije
VIDEO: ZABILI SE U KAMION

Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije

Oba vozila kretala su se u istom smjeru. U trenutku nesreće promet je tekao normalno. Auto se zabio u teretno vozilo koje se kretalo ispred njega iz zasad neutvrđenih razloga, objavili su Talijani