Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Džem od slatke bundeve će dom ispuniti mirisima jeseni

Džem od slatke bundeve će dom ispuniti mirisima jeseni
1

Bundeva puterica je sjajan izbor za pripremu džemova, osobito u kombinaciji s jabukama ili začinima poput cimeta, vanilije ili klinčića, a može se dodati i kruške

Ako nešto simbolizira jesen, onda je to sigurno bundeva. Možda pomalo neočekivano, ali izvrstan je izbor za pripremu džemova jer se odlično veže sa šećerom i brzo želira. Idealna je slatkasta bundeva puterica, koja se dobro slaže s citrusima, ali i sirevima.

Džem možete poslužiti uz kozji sir, ricottu ili mascarpone na bruschettama, a ukusan je i na kriški kruha s maslacem uz čaj za doručak. Kako bi se što brže skuhala, bundevu narežite na kocke, a ako je potrebno, dodajte i malo vode. Džem ne treba dugo kuhati - gotov je kad se čitava smjesa zgusne, odnosno želira. Limun iz recepta možete zamijeniti narančom, a slastan dodatak ovom džemu bit će i jabuka ili mrkva.

Čest omjer šećera i voća koji se koristi u pripremi džemova je 1:1, no možete ga mijenjati prema ukusu i slatkoći voća te povrća. Bundeva puterica ima prirodno slatkast okus, stoga nije potrebno dodavati mnogo šećera. Običan šećer možete zamijeniti smeđim jer će njegov "karamelasti" okus prijati ovim sastojcima.

Poznato je i da se začini poput cimeta i đumbira odlično stapaju s bundevom, no možete posegnuti i za kardamomom, klinčićem ili anisom. Također, vanilija je uvijek dobar dodatak. Budući da bundeva sadrži malo kiseline, savjetuje se dodati citruse radi boljeg okusa i čuvanja, a staklenke držite u hladnjaku.

Staklenke i poklopce možete sterilizirati tako da ih prokuhate na desetak minuta u velikom loncu punom kipuće vode pa stavite u pećnicu da se osuše. Kad ste ih napunili vrućim džemom, preokrenite ih naopačke i ostavite tako pet minuta.

Džem od bundeve

Sastojci: kg bundeve puterice, 500 do 700 g šećera, mahuna vanilije ili 2 paketića vanilin šećera, 2 limuna, 2 žličice cimeta, žličica đumbira

Priprema: Bundevu ogulite i narežite na komadiće. Pomiješajte sa šećerom, dodajte začine, naribanu koricu jednog limuna i ocijeđeni sok oba limuna te sjemenke koje ste sastrugali iz mahune vanilije (ili vanilin šećer). Kuhajte na laganoj do srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok se ne zgusne i dobije konzistenciju džema, odnosno 40-ak minuta. Izlijte u staklenke koje ste prethodno sterilizirali. Čuvajte u hladnjaku.

Slastice se pripremaju od jarko žutih sorti bundeve

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Dnevni horoskop za četvrtak 12. prosinca: Lav je rastrgan svojim osjećajima, Vaga ulaže novac
ŠTO VAS OČEKUJE DANAS?

Dnevni horoskop za četvrtak 12. prosinca: Lav je rastrgan svojim osjećajima, Vaga ulaže novac

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 12. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje