Obavijesti

News

Komentari 0

Dvije brončane medalje za naše srednjoškolce na 38. biološkoj olimpijadi u Kazahstanu

Dvije brončane medalje za naše srednjoškolce na 38. biološkoj olimpijadi u Kazahstanu
1

Mario Vrdoljak iz III. gimnazije Split i Robert Markulin iz XV. gimnazije Zagreb dio su šesteročlanog tima koji se natjecao u konkurenciji 300 učenika iz 80 država

Hrvatski nacionalni tim sa četvero maturanata sa sjajnim je rezultatom nastupio na ovogodišnjoj 35. međunarodnoj biološkoj olimpijadi (International Biology Olympiad – IBO) od 7. do 14. srpnja u glavnom gradu Kazahstana, Astani, izvijestili su s Prirodoslono-matematičkog fakulteta u Zagrebu..

Brončane medalje osvojili su Mario Vrdoljak iz III. gimnazije Split i Robert Markulin iz XV. gimnazije Zagreb, a natjecali su se još Karla Hajdarović iz Srednje škole Čakovecte Karlo Stašić, učenik 2. razreda Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci. Pratile su ih mentorice s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu, nacionalna IBO koordinatorica Andreja Lucić i Petra Cvjetko.

Međunarodna biološka olimpijada prestižno je natjecanje u znanju i rješavanju bioloških problema za učenike srednjih škola, a u ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je 80 država s oko 300 učenika iz cijelog svijeta. Natjecatelji su rješavali četiri eksperimentalna zadatka iz područja biokemije, bioinformatike, animalne morfologije i fiziologije te molekularne biologije.

Samostalno su izvodili eksperimente i mjerenja te obradili i interpretirali rezultate. Nakon dana pauze uslijedila su dva teorijska testa, svaki u trajanju od tri sata, na kojima su naši učenici pokazali snalaženje u rješavanju problemskih zadataka iz raznih područja biologije. Mentorice su na natjecanju prevodile zadatke na hrvatski jezik te sudjelovale u vrednovanju i moderaciji rezultata nacionalnog tima.

U selekciji i pripremama za to zahtjevno natjecanje pomogli su i djelatnici Biološkog i Kemijskog odsjeka PMF-a. Sudjelovanje nacionalnog tima na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi financijskom potporom omogućilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih RH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
U nedjelju se pomiče sat: Evo kad morate pomaknuti kazaljke
ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

U nedjelju se pomiče sat: Evo kad morate pomaknuti kazaljke

Praksa pomicanja kazaljki na ljetno i zimsko vrijeme uvedena je radi uštede električne energije u industriji, kako bi ljudi ljeti, kad sunce ranije izlazi, ustajali sat ranije i ranije počinjali s radom, koristeći prirodno svjetlo
Dva iranska vojnika poginula u eksplozijama u Teheranu. SAD podržao Izrael: Samoobrana...
ESKALACIJA SUKOBA

Dva iranska vojnika poginula u eksplozijama u Teheranu. SAD podržao Izrael: Samoobrana...

Izraelski udari su odgovor na napad Irana, koji je ranije ovog mjeseca lansirao gotovo 200 balističkih projektila na Izrael. Izrael je rekao da će uzvratiti udarac, ali nije precizirao kada ili koja bi mjesta mogao ciljati