Obavijesti

News

Komentari 52

Država ga tereti za prevaru, a on maše potvrdom da nije tako: 'To vam je zakonski nemoguće'

Država ga tereti za prevaru, a on maše potvrdom da nije tako: 'To vam je zakonski nemoguće'
4

Zijad Pezerović je optužen je za utaju poreza i druga kaznena djela, ali mu je sud u Vinkovcima izdao potvrdu da protiv njega nema nikakvog postupka jer to ne vide u sustavu. Šerić: Možda je to novo kazneno djelo

"Laži i samo laži" napisao je Zijad Pezerović na Facebook stranici 24sata u komentarima na naš članak. Članak je o tome da ga država tereti za utaju poreza i druga kaznena djela, a njegova tvrtka je dobila posao skupljanja žira od Hrvatskih šuma na kojem će u tri tjedna ugovora dobiti barem 2,6 milijuna eura.

Uz taj komentar je priložio i presliku uvjerenja da se protiv njega u Republici Hrvatskoj ne vodi kazneni postupak. Uvjerenje je izdao Općinski sud u Vinkovcima 21. listopada ove godine.

Prema službenim podacima, protiv Zijada Pezerovića i još trojice suoptuženih, vukovarsko-srijemska policija je podnijela kaznenu prijavu 2022. godine. Iza toga je Županijsko državno odvjetništvo otvorilo istragu koja je pravomoćna, a nakon završetka istrage, u ožujku ove godine je podignulo optužnicu. 

Kralj žira i brat imaju bespravnu vilu s bazenom. Pogledajte kako su gradili pored Poreča!
Kralj žira i brat imaju bespravnu vilu s bazenom. Pogledajte kako su gradili pored Poreča!

S druge strane, uvjerenje da se protiv njega ne vodi kazneni postupak je autentično i vjerodostojno, što nam je potvrdio Općinski sud u Vinkovcima. Kako je moguće da je Pezeroviću izdano takvo uvjerenje koje po zakonima Republike Hrvatske ne može dobiti? U odgovorima koje su nam poslali, svi smatraju da su odradili svoj dio posla i peru ruke od odgovornosti. Iako je očito da je pogriješio ili Općinski sud u Vinkovcima kao izdavatelj uvjerenja ili Županijsko državno odvjetništvo. Poznati kaznenopravni odvjetnik Branko Šerić nam kaže da bi pod hitno trebalo ispitati o čemu se radi jer postoji mogućnost počinjenja novog kaznenog djela.

Krenimo od toga kada je zakonom definirano da se protiv nekoga počinje voditi kazneni postupak. Zakon o kaznenom postupku kaže kazneni postupak započinje "pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage", što je ključno u ovom slučaju jer se za njega provodila istraga. Pezerović i suoptuženici su bili privedeni, ispitani, u istrazi su ispitani i drugi svjedoci, napravljena vještačenja... Sve to prije optužnice. Optužnica se ne bi mogla podignuti da nema pravomoćnog rješenja o istrazi. 

Kada je rješenje o istrazi postalo pravomoćno?

- Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru je dana 12. srpnja 2022. donijelo rješenje o provođenju istrage, koje je postalo pravomoćno dana 28. srpnja 2023. donošenjem rješenja suca istrage Županijskog suda u Vukovaru, kojim su rješenjem odbijene žalbe okrivljenika - odgovorili su nam iz Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru.

Dakle, po zakonu, od 28. srpnja 2023. godine, Pezerović ne bi trebao moći dobiti uvjerenje da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. Ali on ga je izvadio i proljetos i ovaj ponedjeljak i po tom uvjerenju, država ga ne tereti ni za što. Uvjerenje se inače izdaje jer za neka prava, ali i poslove s državom  uvjet da se protiv osobe ne vodi kazneni postupak.

Kako je 'kralj žireva' dignuo 2,6 milijuna eura za unosan posao s Hrv. šumama: 'Nije mogao sam'
Kako je 'kralj žireva' dignuo 2,6 milijuna eura za unosan posao s Hrv. šumama: 'Nije mogao sam'

Sva rješenja o istrazi, optužnice i presude se uvode u jedinstveni informatički sustav s kojim bi trebali biti povezani baš svi sudovi koji izdaju uvjerenja o nevođenju kaznenog postupka. Kako se ne bi događalo da je netko optužen pred jednim sudom, a neki drugi o tome nema saznanja.

Na naš upit zašto su izdali sporno uvjerenje Pezeroviću, iz Općinskog suda u Vinkovcima su odgovorili da su oni sve provjerili, da je uvjerenje vjerodostojno, te ključno: da oni u sustavu ne vide rješenje o pravomoćnosti istrage!

- Naime, prije izdavanja predmetnog uvjerenja, ovlašteni službenik provjerava u sustavu eSpisa, u kojem se vode svi postupci pokrenuti kod sudova, a tako i u sustavu CTS u kojem su evidentirani postupci koji se vode kod državnih odvjetništava. Ista provjera je izvršena i prije izdavanja uvjerenja kako se ne vodi kazneni postupak protiv Zijada Pezerovića. 
Ponovnom provjerom predmetnog, nije utvrđeno kako u odnosu na Zijada Pezerovića postoji pravomoćno rješenje o provođenju istrage. Naime, sva državna odvjetništva u Republici Hrvatskoj su dužna pravomoćnost rješenja o provođenju istrage upisati u sustav CTS-a, te ista postaju vidljiva prilikom provjere vodi li se kazneni postupak protiv određene osobe. Daljnjom provjerom u sustavu eSpisa, utvrđeno je, kako optužnica, podnesena protiv Zijada Pezerovića i dr. nije potvrđena, odnosno, sjednica vijeća radi potvrđivanja optužnice, zakazana je za 29. listopada 2024. godine. Stoga niti po toj osnovi nije ispunjen uvjet iz članka 17. stav 1. Zakona o kaznenom postupku. Za upite vezane uz sam upis rješenja o provođenju istrage, za koje navodite kako postoji, a o čemu ovaj sud nema saznanja, u sustav CTS-a, molimo da se obratite nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru – odgovorila nam je glasnogovornica Općinskog suda u Vinkovcima.

Naravno, obratili smo se i Županijskom odvjetništvu u Vukovaru, poslali im odgovor Općinskog suda u Vinkovcima i pitali ih zašto u sustav nisu uveli pravomoćno rješenje o istrazi koje postoji. Oni tvrde da su sve uredno uveli u sustav!

Novi kralj žira voli markirano: Nosi Dior prsluk od 3000 eura
Novi kralj žira voli markirano: Nosi Dior prsluk od 3000 eura

- Rješenje o istrazi koje je postalo pravomoćno dana 28. srpnja 2023. donošenjem rješenja suca istrage Županijskog suda u Vukovaru, kojim su rješenjem odbijene žalbe okrivljenika, te je s navedenim danom u sustavu CTS-a iskazana pravomoćnost rješenja o istrazi. Predmetna istraga riješena je podnošenjem optužnice Županijskom sudu u Vukovaru dana 28. ožujka 2024. - odgovorili su iz Županijskog državnog odvjetništva.

ŽDO nam je inače ranije odgovorilo da je i optužnica potvrđena, ali sada su se ispričali na grešci i rekli da je podignuta. No, u ovom slučaju je nevažno je li optužnica potvrđena ili ne jer kazneni postupak počinje puno ranije, pravomoćnošću rješenja o istrazi.

Bez ulaženja u to o kojoj se osobi i slučaju radi, pitali smo Branka Šerića, kaznenopravnog odvjetnika s višegodišnjim iskustvom je li moguće da osoba protiv koje je pravomoćno rješenje o istrazi i podignuta optužnica, dobije od suda uvjerenje da se protiv nje ne vodi kazneni postupak.

- Naravno da po zakonu nije moguće. Moguće bi moglo biti jedino ako je Općinski sud u Vinkovcima u Bangladešu pa nije spojen u sustav – bila je njegova prva šaljiva reakcija.

Ovo je novi kralj žira: Država ga je optužila za utaju, a Hrvatske šume mu dale milijunski posao!
Ovo je novi kralj žira: Država ga je optužila za utaju, a Hrvatske šume mu dale milijunski posao!

Kada smo mu rekli detalje i prebacivanje odgovornosti između suda i županijskog odvjetništva, Šerić je rekao da se radi o ozbiljnom propustu koji se ne bi trebao zanemariti.

- Nikada dosad nisam čuo za takav slučaj. Radi se o predmetu koji je odnedavno i on mora biti u sustavu. Optužnice ne bi bilo bez pravomoćnog rješenja o istrazi. Ovo ili je ozbiljan propust ili je možda rezultat mita i utjecaja na nekog. Pod hitno bi sve trebalo provjeriti jer se možda radi i o novom kaznenom djelu – kaže nam Šerić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 52
Porođaj iz pakla u varaždinskoj bolnici: 'Zbog greške liječnice sad idem na grob svojoj kćeri'
OSTALA BEZ MATERNICE I JAJNIKA

Porođaj iz pakla u varaždinskoj bolnici: 'Zbog greške liječnice sad idem na grob svojoj kćeri'

Arijana je morala na carski, ali joj nisu dali. Ostala je bez maternice i jajnika. Dijete je kasnije umrlo. Stravičan slučaj iz Šibenika potaknuo ju je da ispriča svoju priču
Najveća katastrofa u Zagrebu: Sava potopila trećinu grada, 17 mrtvih, 40.000 bez domova
POTOP IZ 1964.

Najveća katastrofa u Zagrebu: Sava potopila trećinu grada, 17 mrtvih, 40.000 bez domova

Rijeka Sava je na današnji dan 1964. godine probila nasip i poplavila trećinu Zagreba što je najveća prirodna katastrofa u povijesti grada. Uništeno je 10.000 stanova
Teška nesreća na A3: Kamion sletio s ceste, poginuo vozač
VOZI SE USPORENO

Teška nesreća na A3: Kamion sletio s ceste, poginuo vozač

Hrvatski autoklub (HAK) izvijestio je da se zbog prometne nesreće na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvora Križ i odmorišta Novoselec u smjeru Lipovca vozi jednim trakom uz ograničenje brzine