Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Dr. Mehran Shafie: Nakon što se Modrić podvrgne cuppingu, Španjolci nemaju nikakve šanse

Dr. Mehran Shafie: Nakon što se Modrić podvrgne cuppingu, Španjolci nemaju nikakve šanse
3

Osnivač Cupping centra, traumatolog i ortoped dr. Mehran Shafie objasnio nam je učinak cupping metode kojoj se prije važnih utakmica voli podvrgnuti Luka Modrić, a probao ju je i Ribafish

S obzirom na to da se Luka Modrić prije važnih utakmica voli podvrgnuti cuppingu i vjerojatno će to učiniti uoči subotnje utakmice protiv Španjolske, Španjolcima preostaje samo da se pomole za uspjeh, kaže u šali traumatolog i ortoped, dr. Mehran Shafie, osnivač Cupping centra u Zagrebu, koji se u potpunosti posvetio toj drevnoj tehnici liječenja, poznatoj i pod nazivom hidžama. 

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo su vježbe protiv starenja lica 

Pokretanje videa...

01:27

Riječ je o metodi u kojoj terapeut na kožu pacijenta na određena područja postavlja posebne čašice, koje uz pomoć vakuuma usisavaju i podižu kožu i odvajaju ju od potkožja, omogućavajući bolju prokrvljenost kože i potkožnih struktura. Danas se cupping izvodi uz pomoć čašica zvonastog oblika, koje na vrhu imaju ventil, kroz koji se isisava zrak. Metoda se nekad izvodila i s običnim čašama koje su se zagrijavale, kako bi iz njih izašao zrak (što se naziva toplim cuppingom), dok povijesni ostaci govore da se nekada radilo i uz pomoć životinjskih rogova s rupicom na vrhu, koje bi terapeut prislonio uz kožu, isisao zrak, pa zatvorio rupicu, kaže dr. Shafie. 

Zagreb: Cupping terapija

Metoda ima višestruke koristi, zbog čega je posebno popularna među sportašima, posebno u sklopu priprema uoči važnijih natjecanja. Ovisno o metodi koja je primijenjena, na dijelovima tijela gdje su čašice bile postavljene mogu ostati modrice neko vrijeme nakon terapije, pa su znatiželjnici tako i došli do informacija o tehnici kojoj se Luka Modrić podvrgava. Kod nekih ljudi zadržat će se dva, tri dana, dok kod drugih mogu potrajati i dulje. 

VIDEO Modrić je skinuo majicu i otkrio neobičan detalj na tijelu
VIDEO Modrić je skinuo majicu i otkrio neobičan detalj na tijelu

- Cupping, prije svega, pojačava perifernu prokrvljenost i doprinosi opuštanju mišićnog tkiva i ujedno 'angažira' snage koje prirodno postoje u tijelu. Mogli bismo reći da 'diže' tjelesnu energiju, pa ga skoro možemo usporediti s dopingom. No ovo je dopušteni doping, jer se nikakve tvari ne ubrizgavaju u tijelo, već  samo obnavlja, potiče i podiže njegova prirodna energija. Osim toga, cupping ima snažan utjecaj na psihu, jača samopouzdanje, psihičku energiju i moral, što je kod sportaša iznimno važno, pojašnjava dr. Shafie. 

Dodaje kako sportaši i inače prolaze posebne tretmane i na poseban se način odmaraju prije i nakon treninga, kao i važnih susreta, pri čemu cupping doprinosi učinkovitosti odmora i pojačava njegov učinak. Na taj je način sportaš spremniji za napore koji ga očekuju. Upravo je to razlog zbog kojeg je ta metoda sve popularnija kod sportaša, od gimnastičara, plivača, nogometaša, pa do boksača.

Hrvatski reprezentativci zahvalili su se navijačima na tribini

Iako Luka Modrić dosad nije bio kod njega na tretmanu, dr. Shafie nas uvjerava da je sigurno u dobrim rukama.  

- Luka je u klubu u kojem ima ugovor da na takve tretmane ide sa svojom ekipom, kod stručnjaka kod kojeg ih klub ugovori. Pratim koliko mogu što rade s njim i rekao bih da je u jako dobrim rukama. Dobiva točno onakvu terapiju kakvu treba i osobno vjerojatno ne bih činio s njim ništa bitno drugačije, kaže dr. Shafie.   

Naravno, cupping metoda nije korisna i ne preporučuje se samo sportašima. Pozitivan učinak ima i na ljude koji imaju problema s perifernom cirkulacijom, kao što su, na primjer, dijabetičari. Korisna je i za ljude koji zbog sjedilačkog načina života trpe bolove ili ukočenost u leđima, no obično se ne primjenjuje kao jedina terapija, nego potpora terapiji lijekovima ili masažama. Tek kad se postigne poboljšanje stanja, cupping može biti metoda održavanja.  U to se uvjerio i nekad vrlo popularni TV voditelj i novinar, a danas influencer Domagoj Jakopović Ribafish. 

-  Mene uvijek nešto boli, jer imam preko 50 godina, pa sam otišao kod doktora Mehrana Shafie na cupping. Tako te namažu nekakvim uljem i onda ti na bolno mjesto stave čašice i puste te da ležiš pola sata. Izgleda kao polje buhtli, a ja se nakon toga osjećam baš odmorno, kao da sam spavao dva dana - priča Ribafish o svom iskustvu. Dodaje kako mu je dr. Shafie pojasnio da, čašice djeluju tako da, ako je neko mjesto na tijelu bolno, onda se tamo isisa zrak i tijelo krene 'slati vlastitu obranu' na to mjesto. 

- Inače imam bolove u kralježnici i ramenu i cupping mi je puno pomogao, toplo ga preporučujem svima. Luka Modrić i Michael Phelps idu na cupping, tako da sigurno pomaže - kaže Ribafish. 

Cuppingom se odvaja koža od potkožja i jača se prokrvljenost
Cuppingom se odvaja koža od potkožja i jača se prokrvljenost

Kao i kod većine alternativnih terapija, jako je važno da ste u rukama educiranog stručnjaka koji zna odrediti stupanj usisnog tlaka i trajanje aplikacije čašica na tijelu, u skladu s potrebama pacijenta i time kako se pacijent osjeća. Postoje tri tehnike cuppinga koje terapeut može primijeniti: Suhi, vlažni i klizeći cupping. 

Zagreb: Cupping terapija

- Suhi i vlažni cupping izvode se na sličan način, postavljanjem čašica i tu najčešće nastaju hematomi. U kliznom cuppingu koriste se ulja koje se umasiraju u kožu, na to se postavljaju čašice i nakon tretmana u pravilu ne ostaju hematomi ni masnice kao kod ostalih vrsta cuppinga, pojašnjava dr. Shafie. Dodaje kako vlažni cupping nosi i određeni zdravstveni rizik ako ga izvodi netko tko nije stručan, pa treba voditi računa o tome, posebno o slučajevima u kojima se ne primjenjuje. 

- Metoda se nikad ne izvodi na djeci mlađoj od sedam godina. Ne smije se raditi na ženama koje menstruiraju, jer može izazvati poremećaje ciklusa i pojačati krvarenje. Ako cupping ne izvodi stručnjak, moguće je predugo držanje čašica na koži, što će uzrokovati plikove i oštećenja kože koja zahtijevaju kasnije liječenje. Zbog toga, iako je riječ o alternativnoj metodi, u nekim zemljama, poput Turske, vlažni cupping smiju izvoditi isključivo liječnici opće medicine, ili oni s posebnim specijalizacijama, dok je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima riječ o dijelu klasične medicine i stoga se njome mogu baviti isključivo liječnici, ističe sugovornik. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13
Znojite se po noći? Evo zašto se to događa i kako si pomoći
NEUGODNA POJAVA

Znojite se po noći? Evo zašto se to događa i kako si pomoći

Sasvim je normalno znojiti se tijekom noći. Stalno se znojimo, a dodatak tople posteljine i pidžame to može učiniti vjerojatnijim. Iako se misli da je znojenje u snu veći problem ljeti, ono se događa i zimi