Obavijesti

News

Komentari 12

Šipić predstavio 4 savjetnika. Jedan od njih kaže: 'Židovski model povratka je najbolji'

Šipić predstavio 4 savjetnika. Jedan od njih kaže: 'Židovski model povratka je najbolji'

Ne možemo mi ministarstvu dati štrucu kruha da namaže paštetu i da je spremno za školu, kazao je na predstavljanju savjetnika ministar demografije i iseljeništva Ivan Šipić. Kaže, ne radi se o uhljebljivanju

VIDEO

Budućnost hrvatske države ovisi o narodu, o djeci, o pronatalitetnoj politici. Ovo ministarstvo će nadživjeti i ministra Šipića i druge ministre, kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare Ivan Šipić, ministar demografije i iseljeništva iz kvote Domovinskog pokreta.

Novo ministarstvo je formirano u svibnju, nakon dogovorora o vladajućoj koaliciji HDZ-a i DP-a, što je bio jedan od DP-ovih uvjeta za ulazak u Vladu. Pet mjeseci od formiranja, Šipić je predstavio savjetnike (zaposlio ih je četiri), među njima je poznati demograf Stjepan Šterc. Uz njega, to su Dražen ŽivićTado Jurić i Zdenko Štriga. To nije uhljebljivanje, poručio je, već je "svjestan toga da ne može sam znati sve".

- Ministarstvo je dijete koje se tek rodilo i mora se razviti. Ne možemo mi ministarstvu dati štrucu kruha da namaže paštetu i da je spremno za školu. Ne može to tako. Volim ovaj slikovit govor, vjerujući da će i ovo ministarstvo proći prve porođajne muke - kazao je Šipić

Njegov savjetnik Stjepan Šterc istaknuo je kako svakog racionalnog treba zabrinuti "demografska destrukcija".

'Ako može za boškarina...'

Stoga je ministar predložio povećanje poticaja za svako rođeno dijete, naknade za dječji doplatak, te stopostotno povećanje rodiljnih naknada.

- U kolovozu ove godine rodilo 420 manje djece nego u istom razdoblju prošle godine. Ako to nije alarm, ne znam što jest. Ako nas to ne obvezuje na domoljuban i savjestan pristup, ne znam što će. Još ću jednom reći, otklanjam strančarenje i uvrede - rekao je.

I za ovu problematiku iskoristio je slikovitu usporedbu:

- Ako možemo za govedo boškarina dati poticaj 795 eura, za konja posavca 795 eura, za magare dati 311 eura... To je poticaj za jednu vrstu. Ako ne budemo shvatili kolika je važnost ozbiljnog pristupa demografiji, tko će čuvati kravu za par godina, tko će čuvati magarca, tko će jesti steak od tih životinja? Ti poticaji su potrebni, ali što s djecom? Ovih 309 eura majkama za dijete je premalo. Zato predlažemo sto posto povećanja porodiljnih naknada.

'Hrvati nisu stranci'

Šipić je predstavio i mjere za povratnike koji će se moći zaposliti i obrazovati odmah po registraciji.

- Moći će biti aktivni članovi zajednice i ostvarivati sva prava koja su im zagarantirana našim Ustavom i zakonima. Mi ćemo i ove godine za sljedeći proračun u tu svrhu osigurati milijun eura za učenje hrvatskog jezika našim useljenicima, rekao je Šipić te najavio i Zakon o strancima.

- Više se Hrvati neće tretirati kao stranci iz trećih zemalja. Nismo protiv stranaca, nikada od mene nećete čuti da bi itko osudio dolazak ikoga u Hrvatsku. Pa i moja tri brata su u Njemačkoj. Nama su prednost Hrvati iseljenici, nismo time uvrijedili druge koji žele doći. Ali neka se znaju pravila igre i neka se svi prilagode ovoj zemlji - pojasnio je. 

Njegov savjetnik Štriga ima konkretne ideje. Kako je kazao, uskoro se planira vratiti u Hrvatsku iz Njemačke, gdje živi više od pola stoljeća. U Franfurtu je vodio konzultantsku kompaniju Coral Consulting Service i Hrvatski poslovni centar u Frankfurtu.

- Oženjen sam, otac dvoje djece. Živim već 52 godine u Frankfurtu, gradu gdje je živjeti stvarno jedna inspiracija iz tog razloga što sam čitav život proveo sa Židovima. Ta njihova zajednica, židovska zajednica koju želim i ovdje primijeniti je inspiracija. Smatram da je taj njihov model jedan od najboljih modela kad je u pitanju povratak dijaspore - pojasnio je svoj plan Štriga.

Smatra da se predrasude o dijaspori stvorene posljednjih 30 godina temelje na neistinama, te da je važno  stvoriti preduvjete za povratak dijaspore.

Otkrio je kako su djelomično riješeni problemi s prostorom ministarstva koje se trenutno nalazi u zgradi Ministarstva branitelja. Ljetos im je propao natječaj za najam novog prostora za oko 60-ak zaposlenika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

Pogledajte što će pogoditi Istru navečer! Digli su crveni alarm
Najviša razina upozorenja

Pogledajte što će pogoditi Istru navečer! Digli su crveni alarm

I ostatak je Hrvatske, osim na krajnjem istoku, pod meteoalarmom. Dalmacija zbog jakih udara juga, dok je u Zagrebačkoj i Karlovačkoj regiji na snazi zbog obilne kiše
Strava u vojarni u Dugom Selu! U kotlovnici našli tijelo vojnika. Susjeda: 'Samo sam čula sirene'
24SATA NA MJESTU TRAGEDIJE

Strava u vojarni u Dugom Selu! U kotlovnici našli tijelo vojnika. Susjeda: 'Samo sam čula sirene'

Vojna policija provodi očevid te će utvrditi sve okolnosti koje su dovele do ovog nesretnog događaja