Obavijesti

News

Komentari 54

Doznajemo: Oslobođene taoce iz Gaze čekaju helikopter i Hitna pomoć, a za djecu igračke...

Doznajemo: Oslobođene taoce iz Gaze čekaju helikopter i Hitna pomoć, a za djecu igračke...
6

Iz Egipta će putovati kolima hitne pomoći do baze zračnih snaga u blizini grada Beer Sheve u Izraelu, a od tamo će letjeti do tri bolnice, doznajemo od izraelskih izvora

Prvih 13 od 50 otetih Izraelaca upravo je prebačeno u Egipat, dok se za ostalih 200 taoca još ne zna kad će ih vratiti, poručili su izvori 24sata iz Izraela koji su nam poslali i fotografije prihvatnog centra za sve pristigle koji su bili u Hamasovom zatočeništvu od 7. listopada.

Otkrili su nam i daljnji plan njihovog transfera.

- Prema planu, iz Egipta će putovati kolima hitne pomoći do baze zračnih snaga u blizini grada Beer Sheve u Izraelu, a od tamo će letjeti do tri bolnice. Naravno, ako netko od puštenih treba hitnu hospitalizaciju, tu su helikopteri koji će ga odmah odvesti u bolnicu - doznajemo od izraelskih izvora.

IDF: Završili smo pripreme za prihvat povratnika

IDF pak ističe kako su proteklih dana završili pripreme za prihvat otetih koji će se iz Pojasa Gaze vratiti u Izrael. 

- U suradnji s vladinim ministarstvima i sigurnosnim organizacijama izradili smo proceduru za brzi prihvat povratnika uz osiguranu potrebnu pratnju. U sklopu priprema, IDF je uspostavio i osposobio početne prihvatne punktove, gdje će im biti osigurana medicinska omotnica, a po potrebi i pratnja. Nakon toga, povratnici će nastaviti prema bolnicama gdje će se susresti sa svojim obiteljima - poručuju iz IDF-a.

Od izvora iz Izraela doznajemo kako su svi povratnici dobili posebne zvučne slušalice koje su kupljene posebno za njih, a prikladne su i za djecu kako bi im olakšale iskustvo leta i pružile im sigurnost i mir.

- U svaki od četiri helikoptera ukrcat će se medicinski tim postrojbe 669 koji će uključivati ​​zapovjednika, tri borca ​​i dva liječnika. Osim toga, uz povratnike će tijekom procesa biti i predstavnici kadrovske službe. Posada helikoptera koja će odvesti povratnike bit će upućena da svoju misiju obavljaju ljubazno i strpljivo - doznajemo iz IDF-a.

Glasnogovornik IDF-a moli građane za strpljenje i osjetljivost te poštivanje privatnosti povratnika i njihovih obitelji. 

Izraelsko ministarstvo: IDF će nastaviti svoje vojne operacije – sve dok se ne ostvare ciljevi rata

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela u svom je priopćenju pak navelo da je Vlada Izraela 22. studenog odobrila nacrt za oslobađanje talaca, prema kojem će najmanje 50 talaca žena i djece biti oslobođeno iz zarobljeništva Hamasa u naredna četiri dana, tijekom kojih će se održati pauza u borbama. Deset dodatnih taoca bit će pušteno za svaki dodatan dan prekida vatre. U isto vrijeme, Izrael će osloboditi do 150 zatvorenika. Otmica 240 Izraelaca i stranaca - uključujući dojenčad, djecu, žene i druge starije osobe - s izraelskog teritorija u pojas Gaze 7. listopada je ratni zločin i zločin protiv čovječanstva.

Povratak svih talaca je najveća obaveza države Izrael, a Izrael neće popustiti dok se ne završi. Treba naglasiti da talačka kriza ostaje nepromijenjena – čak i u sadašnjim obrisima bude u cijelosti dovršen, u Gazi će i dalje biti držano dvjestotinjak talaca. Izrael zahtijeva oslobađanje svih talaca, bez iznimke. Sve dok posljednji talac ne bude pušten, Izrael zahtijeva da ih međunarodna zajednica i Međunarodni Crveni križ sve obilazi i provjerava njihovo zdravstveno stanje. Postizanje okvira za oslobađanje talaca izravna je posljedica vojne akcije u Pojasu Gaze i proizlazi iz dosadašnjih postignuća. Predstavlja dokaz nužnosti kopnene operacije – ne samo u svrhu rušenja Hamasovog režima nego raseljavanja, ali i u svrhu oslobađanja svih talaca. Stanka nije prekid vatre. Nakon što je svrha pauze ispunjena i njeno postavljeno razdoblje završi, IDF će nastaviti svoje vojne operacije – sve dok se ne ostvare ciljevi rata. Nacrt povratka talaca postignut je uz pomoć predsjednika Bidena te posredovanje Egipta i Katara. Izrael zahvaljuje svim stranama uključenim u dobivanje plana - objavilo je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 54
Au, ludo vrijeme! Pogledajte što čeka Hrvatsku drugi tjedan
OBJAVILI I KARTE

Au, ludo vrijeme! Pogledajte što čeka Hrvatsku drugi tjedan

Istramet je objavio prognostičke karte za početak sljedećeg tjedna
Slučaj problematičnog dječaka: Roditelji djece koja idu s njim u razred neće pustiti djecu u školu
NASTAVLJA SE BOJKOT

Slučaj problematičnog dječaka: Roditelji djece koja idu s njim u razred neće pustiti djecu u školu

Podsjećamo, sustav ne zna kako riješiti problem devetogodišnjeg dječaka, osamljenika iz dobrostojeće obitelji, kojeg zbog problematičnog ponašanja i maltretiranja druge djece sele iz škole u školu
Strava u Njemačkoj! Djevojčica iz Srbije nožem ubila sestru (7)? Ne može kazneno odgovarati!
RODITELJI NISU BILI DOMA

Strava u Njemačkoj! Djevojčica iz Srbije nožem ubila sestru (7)? Ne može kazneno odgovarati!

Kako piše Bild, radi se o obitelji iz Srbije. Djevojčicu (13) još nisu ispitali. Istražitelji sumnjaju da je izbola šest godina mlađu sestru pa nazvala hitnu. Curica je preminula u bolnici