Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Domaći sladoled: 13 recepata za fina osvježenja na štapiću

Domaći sladoled: 13 recepata za fina osvježenja na štapiću
1

Pasirane borovnice svakom će sladoledu dati lijepu ljubičastu boju, od lubenice se lako priprema nježnoružičasti sladoled, a umjesto šećera možete staviti banane

U slasnom domaćem sladoledu možete uživati bez imalo grižnje savjesti, a možete ih ponuditi i najmlađima. Umjetne arome pravom sladoledu nisu potrebne jer je voće dovoljno aromatično, a za intenzivniju boju možete dodati malo borovnica, kupina, crnog ribizla ili višanja. 

Pasirane borovnice svakom će sladoledu dati lijepu ljubičastu ili ružičastu boju, a ovo je voće već davno proglašeno superhranom jer čuva vid, srce, mozak i mišiće. Od lubenice se lako može pripremiti sladoled nježnoružičaste boje koji, baš kao i svježa lubenica, gasi žeđ, uravnotežuje krvni tlak, jača otpornost na UV zrake i osnažuje potenciju. 

Ako u sladolednu mješavinu ubacite malo slatkog voća poput zrelih banana, neće vam trebati šećer, no kiselije voće dobro je malo zasladiti - ne šećerom nego medom, agavinim ili javorovim sirupom. Najbolji izbor je stevia, prirodno sladilo bez kalorija koje se stavlja u vrlo malim količinama, prema uputama na pakiranju.

Brzo! 

Ulijte voćni sok u kalup ili usku čašu, a u sredinu stavite štapić ili žličicu te zamrznite za brzinski gotov sladoled.

Voćna rapsodija u duginim bojama

Sastojci: 3 jagode, marelica, nektarina, kivi, šaka borovnica, 6 zrna ljubičastoga grožđa, limun, 1-2 žlice meda ili sirupa od agave, šalica vode

Priprema: Napravite limunadu s medom i vodom. Ostalo voće narežite. U kalupe slažite slojeve voća, zalijte limunadom i stavite u zamrzivač na najmanje dva sata.

Ledeno i medeno osvježenje od dinje

Sastojci: Sloj od dinje: 3 šalice svježe zrele dinje izrezane na komadiće, 2 žlice svježeg limunova soka, 2-3 žlice meda, prstohvat soli

Priprema: Sve sastojke izmiješajte u blenderu da dobijete glatku smjesu. Mješavinom napunite kalupe za sladoled ili plastičnu posudu. Stavite u zamrzivač i ostavite da odstoji  osam sati kako bi se dobro stisnulo.

Sočni sorbet od lubenice

Sastojci: Lubenica, voće prema želji

Priprema: Lubenicu izrežite na komadiće te u blenderu ili procesoru napravite glatku smjesu. Ulijte je u kalupe i umetnite štapiće te zamrznite. Prema želji, u kalup možete ubaciti i komadiće voća - borovnice, grožđe ili kivi. Ako nemate kalupe, masu možete uliti i u papirnate čaše koje potom prekrijte folijom te kroz nju ubodite štapić. Sladolednu smjesu možete zalediti u plastičnoj posudi, a zatim žlicom za sladoled oblikovati kuglice i poslužiti u zdjelici.

Ledeno iznenađenje od borovnice i jogurta

Sastojci: 2 šalice borovnica, 2 šalice soka od borovnica, 4 žlice nemasnog jogurta, 4 žlice limetina soka, prstohvat soli

Priprema: Borovnice i sok kuhajte u manjem loncu dok ne uzavriju. Smanjite plamen pa ostavite da krčka dvije minute ili dok se borovnice ne raspadnu. Maknite s plamenika i ohladite. Zatim smjesu izlijte u blender pa dodajte jogurt, limetin sok i sol. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Izlijte u kalupe ili deset uskih čašica te umetnite štapiće. Stavite u zamrzivač na 24 sata. Želite li slađu smjesu, u borovnice, dok se kuhaju, dodajte 2-3 žlice meda.

Ledeni štapići od hibiskusa i brusnica

Sastojci: 2 šalice vruće vode, 4 žlice čaja od hibiskusa, 2 šalice soka od brusnica, 2 žlice meda ili javorova sirupa

Priprema: U vruću vodu umiješajte čaj od hibiskusa. Dok je čaj još vruć, dodajte med ili javorov sirup. Nakon što se čaj malo ohladi, u njega ulijte sok od brusnice (ili drugi okus poput ribizla ili šumskog voća). Ostavite čaj da se još malo ohladi pa ga rasporedite u čaše. Umetnite štapiće i stavite čaj u zamrzivač. Koristeći ovaj osnovni recept, možete se poigrati okusima čaja koje rabite kao bazu.

Dvobojni sladoled od zelene i žute dinje

Sastojci: žuti sloj: 3 šalice dinje narezane na komadiće, 2 žlice limunova soka, sol; zeleni sloj: 3 šalice zelene dinje narezane na komadiće, 2 žlice limetina soka, sol

Priprema: Sastojke za žuti sloj izmiješajte u mikseru u glatku smjesu. U deset čašica ulijte smjesu do pola. Stavite u zamrzivač na pola sata da se djelomično zamrzne. U međuvremenu pomiješajte sastojke za zeleni sloj te tu smjesu dolijte u čašice. Umetnite štapiće zamrzavajte barem osam sati. 

Ružičasta limunada na štapiću

Sastojci: 3 i 1/2 šalice limunade pomiješane sa sokom jagode ili grožđa (tek toliko da poružičasti), 2 žlice limetina soka, prstohvat soli 

Priprema: Sastojke umutite u posudi dok se ne prožmu. Potom smjesu rasporedite u deset kalupića ili manjih čaša te umetnite štapiće. Stavite u zamrzivač najmanje pet sati prije posluživanja.                    

Ledeni kokteli s votkom i limunom

Kombinacija alkoholnih pića, sokova i voća još je ukusnija kao ledeni sladoled. Ipak, nemojte pripremati prevelike količine jer je s takvim osvježenjem lako pretjerati.

Za sladoled od margarite i lubenica trebat će vam pet čaša nasjeckane lubenice bez koštica, dvije žlice soka od limete, tri žlice šećera u prahu, četvrtina šalice vode i četvrtina šalice tekile. 

To je dovoljno za osam sladoleda. Sve sastojke stavite u mikser i usitnjavajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako nastane pjena, uklonite je žlicom. Voćni pire rasporedite u čaše, u svaku u sredini zataknite drveni štapić i ostavite u zamrzivaču 24 sata da se dobro stisne. 

Koktel na štapiću

Gotovo svi slatki kokteli još su ukusniji kad se od njih pripremi sladoled. Pokušajte u kalupima zamrznuti juice-votku ili rum-kolu.

Ružičasta limunada s votkom

Sastojci: 3,5 šalice limunade (za ružičastu boju dodajte malo soka bilo kojeg crvenog voća), 1/4 šalice votke, 2 žlice likera od naranče, 2 žlice limetina soka, prstohvat soli

Priprema: Ružičastu limunadu možete napraviti i tako da običnoj limunadi dodate malo sirupa grenadina. Zatim u velikoj staklenoj posudi pjenjačom izmiješajte i umutite sve sastojke. Ulijte mješavinu u kalupe za sladoled i stavite u zamrzivač. Nakon 20-ak minuta umetnite štapiće te vratite u zamrzivač.

Piña colada na štapiću

Sastojci: 2 šalice kriški ananasa, šalica soka od ananasa, 1/4 šalice svijetlog ruma ili ruma s okusom kokosa, 2 žlice limetina soka, prstohvat soli

Priprema: Pomiješajte sastojke u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu, koju potom prelijte u veliku čašu za mjerenje te ravnomjerno rasporedite u kalupe. Zamrznite na 20-ak minuta pa umetnite štapiće. Hladite nekoliko sati.

Sladoled s likerom od borovnice

Sastojci: 2 šalice borovnica, 2 šalice soka od borovnica, 4-5 žlica šećera u prahu, 4 žlice likera od borovnice, po 4 žlice jogurta i soka od limete, prstohvat soli

Priprema: Pomiješajte borovnice, sok i šećer te zagrijavajte do vrenja. Smanjite temperaturu te ostavite da lagano kuha dvije minute, dok se bobice ne razdijele. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Ulijte smjesu u blender te dodajte liker, jogurt, sok od limete i sol pa miješajte dok smjesa ne postane glatka. Ulijte u kalupe i zamrznite.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti
OD 22. DO 28. PROSINCA

Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti

Kod Jarca je moguća velika ljubav i zaljubljenost pa će mnogi ovih dana ući u novu vezu. A oni koji su već u vezi bit će privrženiji jedno drugom i razveseliti se darovima
Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak
25 IZAZOVNIH PITANJA

Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...