Stiglo nam je doba višanja, koje su, uz razne slastice, i temeljni sastojak jednog od najfinijih likera koji rijetko tko odbije. Donosimo vam domaći recept za izradu ukusnog višnjevca
Domaći recept za liker od višnje kakav su pripremale naše bake
Nema finijeg što čovjek može popiti nakon ručka (ili uz kavu) od domaćeg likera od višnje. Taman je sezona, a budući da je priprema jednostavna i recept ima samo par sastojaka, nema razloga zašto svatko ne bi napravio par litara domaćeg višnjevca.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Sastojci:
- 2 kg višanja
- 1,5 kg šećera
- 1 litra rakije
- 1 limun
- Velika staklenka od 5l
- Staklene boce (litraža po želji)
Priprema:
Operite višnje i očistite ih od koštica (postoji maleni aparatić s kojim posao ide puno brže, a zna se naći u velikim trgovačkim lancima).
Ako već nemate staklenku i morate ju kupiti, uzmite što veću sa širokim grlom kako bi lakše stavili sve sastojke u nju, a kasnije i izvadili ih iz nje van.
Operite staklenku i u nju stavite oprane otkoštene višnje. Dodajte šećer i limun narezan na kriške. Na kraju dodajte rakiju. Sve malo promiješajte.
Staklenku prekrijte s celofanom i dobro zatvorite. Stavite ju na mračno i hladno mjesto da odstoji barem 40 dana. Povremeno promućkajte bocu.
Nakon što je višnjevac odležao izlijte tekućinu u veće posude. Višnje i limun stavite u gazu i dobro ocijedite u višnjevac.
Sve još jednom malo promiješajte.
Operite staklene boce i prelijte pomoću lijevka višnjevac u boce. Dobro zatvorite čepom.