Od prvog crocktaila prošle su četiri godine, a u pripremi novih verzija koriste se ušećerena slavonska dunja, smokvenjaci i slasna neretvanska mandarina
Domaći crocoktail priprema se od višanja, dunja i arancina
U čašu za duga pića nariba se malo narančine kore. Stavi se puno zdrobljenog leda. Dodaju se pet cl zadarskog Maraschina, tri cl svježe iscijeđena limunova soka i tri cl soka od višnje maraska.
Sve se lagano promiješa te ukrasi arancinima i višnjom. To je recept za prvi hrvatski koktel koji potpisuje Marin Nekić, pokretač Nekić Barology Cocktail Studija i škole za barmene s partnerom Sašom Lovrenščakom. U potrazi za sastojcima koji će poslužiti kao osnova Marin je zavirio u prošlost i odlučio se za Maraschino, liker s tradicijom dugom stotinama godina.
- Sorta višnje, maraska, na mikroteritoriju od Karlobaga do Makarske uspijeva najbolje na svijetu, što su Dominikanci prepoznali još u 16. stoljeću. Oni su pripremali liker koji su nazivali Rosolio - kaže nagrađivani barmen.
Od prvog crocktaila prošle su četiri godine, za koje su nastajale i druge verzije koktela od hrvatskih sastojaka. Ušećerena slavonska dunja, smokvenjaci ili neretvanska mandarina također se koriste za pripremu.
- Zvijezda vodilja u kreiranju crocktaila nije bila samo želja u dočaravanju izvornih okusa Hrvatske. Uz sav entuzijazam i trud glavni cilj je povećati potrošnju hrvatskih sirovina jer na tržištu robe za koktele prevladava uvoz - objašnjava Marin Nekić.
Metvica, bosiljak i ružmarin za koktele
Saša Lovrenščak trenutačno radi u Ka’lavanda Music Baru u Hvaru. Za koktele voli rabiti svježu metvicu, ružmarin i bosiljak.
I mljeveni papar ide u koktel
Ananas i đumbir, domaći džemovi s alkoholnim sastojcima te jagode s mljevenim paprom kombinacije su okusa koje preporučuje Saša.