Imate li više vremena, napravite veću količinu tjestenine pa je osušite, čuvajte u staklenkama i koristite po potrebi. Od iste smjese možete napraviti, recimo, i tanke rezance za juhu i one široke za umake
Domaća tjestenina bez jaja od koje možete raditi svašta - i tri recepta za slasne umake
Nema ništa ukusnije od jela pripremljenih od domaće tjestenine. Iako je običaj pripremati je s jajima, ovaj put vam donosimo recept za tjesteninu bez jaja od koje kasnije možete raditi široke rezance koji odlično idu uz fine umake, tanke rezance za juhu, krpice (za krpice s kupusom), 'plahtice' za pripremu lazanja, raviole s punjenjem po želji...
POGLEDAJTE VIDEO Kako napraviti savršenu pizzu:
Pokretanje videa...
Recept za tjesteninu bez jaja
Sastojci:
- 1 i pol šalica brašna tipa 00 (i još malo za posipanje ili dodavanje tijekom pripreme)
- 1 i pol šalica brašna za tjesteninu od durum pšenice (semolina, semola)
- žličica soli
- 1 žlica maslinovog ulja (može i neko drugo)
- šalica tople vode (možda i malo više po potrebi)
Priprema:
Na čistoj radnoj površini ili u velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke pa napravite udubljenje u toj smjesi i dodajte šalicu tople vode i ulje. Uzmite viljušku pa miješajte polako od vanjskog ruba hrpice prema središtu udubljenja. Po potrebi dodajte još malo vode kako biste na kraju dobili fino tijesto.
Rukama premijesite tijesto na pobrašnjenoj radnoj plohi i nastavite mijesiti sve dok se ne počne vraćati kad ga udubite prstom. Taj proces traje oko 8 do 10 minuta. Ako vam se tijesto učini previše suho ili tvrdo, polako dodajte još malo vode, žlicu po žlicu, dok mijesite. Ako vam se učini da je previše ljepljivo, tad dodajte još malo brašna tipa 00.
Kad je tijesto dobilo traženu teksturu, razvaljajte ga na kvadrat debljine otprilike 2,5 cm, čvrsto omotajte folijom i ostavite da stoji najmanje 1 sat do 3 sata prije upotrebe, prenosi marthastewart.com.
Potom ga izvadite iz folije i tanko razvaljajte pa radite što ste zamislili, na primjer tijesto za juhu ili široke rezance. Kad tijesto režete (ili provlačite kroz mašinicu za pripremu tjestenine) povremeno ga pobrašnite kako se, recimo, rezanci ne bi slijepili jedan uz drugi.
Ovako pripremljenu tjesteninu možete kuhati odmah u slanoj vodi ili osušiti i čuvati pa koristiti po potrebi.
Donosimo vam i tri recepta za fine umake koji će se odlično slagati s domaćom tjesteninom, posebno sa širokim rezancima.
Umak od špinata, jogurta i slanine
*za 300 g tjestenine
- 200 g jogurta
- 2 žličice senfa
- 1 žličica meda
- 1 češanj češnjaka, zgnječen
- ribana korica jednog limuna
- 2 žlice maslinovog ulja
- 4 velike rajčice, grubo nasjeckane
- šaka baby špinata, grubo nasjeckanog
- malo svježeg bosiljka, nasjeckanog
- 6 šnita slanine ispržene na tavi, da bude hrskava
- sol i papar po želji
Priprema:
Skuhajte tjesteninu i ohladite. U međuvremenu u velikoj zdjeli pomiješajte jogurt, senf, med, češnjak, koricu limuna, maslinovo ulje i začine. Narežite rajčice i špinat. Pomiješajte to s tjesteninom pa dodajte rajčice, špinat i bosiljak.
Narežite slaninu na sitno. Rasporedite tjesteninu s umakom na tanjure i pospite slaninom.
Brzinski umak od tune
*za 200 g tjestenine
Sastojci:
- 1 konzerva tune u maslinovom ulju
- 2 žlice domaćeg vrhnja
- 2 žlice umaka od rajčice
- 2 žlice parmezana
- sol
- papar
- origano
Priprema:
Skuhajte tjesteninu i ocijedite pa dok ona stoji u cjediljki, u loncu u kojem se kuhala pomiješajte sve sastojke za umak. Vratite tjesteninu u lonac, dobro promiješajte, ostavite nekoliko minuta da se sve dobro poveže i poslužite.
Po želji ih nakon stavljanja na tanjur možete posuti svježim lukom izrezanim na sitne kockice.
Umak od bundeve
Sastojci:
*za 250 g tjestenine
- kilogram bundeve
- 2 žlice maslinova ulja
- nekoliko listova svježe kadulje ili žličica usitnjene suhe
- 1 rajčica
- 2 češnja bijelog luka
- 1 žličica mljevene crvene paprike (po želji, slatke ili ljute)
- sol
- papar
- 2 šalice povrtnog temeljca
Priprema:
Pristavite vodu s malo soli i stavite rezance da se skuhaju. U međuvremenu napravite preljev od bundeve: U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa popržite listiće kadulje. Kad zamiriše i postane hrskava, izvadite je i ostavite sa strane. Ako koristite usitnjenu suhu kadulju, ostavite je u tavi.
Očistite rajčicu i narežite je na kockice. Očistite bundevu i narežite je na kockice pa oboje ubacite u tavu i pirjajte na laganoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak, papriku, sol i papar pa pržite desetak minuta na srednjoj temperaturi.
Potom dodajte povrtni temeljac i kuhajte bundevu oko 20 minuta, dok ne omekša i dok voda u potpunosti ne ispari. Maknite tavu sa štednjaka i, kad se ohladi, usitnite bundevu štapnim mikserom ili gnječilicom za pire krumpir.
Procijedite tjesteninu i pomiješajte s bundevom pa po potrebi začinite i dodajte žlicu-dvije vode u kojoj se tjestenina kuhala, da malo razrijedite sos od bundeve. Na kraju začinite proprženim listićima kadulje ili s malo papra.
​