Ponuđeni jelovnici za žene i muškarce primjeri su zdrave prehrane sa smanjenim unosom kalorija. Uz redovne obroke izostat će osjećaj gladi, a kilogrami se topiti
Dijeta 'Mršavimo zajedno' prema programu Zdrave krave
"Mršavimo zajedno" je multidisciplinarni program mršavljenja kojeg su osmislili stručnjaci portala zdravakrava.hr. Zdrava Krava je pokrenula ovaj program da bi pokazala kako se do vitke linije može doći jednostavnim i zdravim životnim navikama, s tim da je za prve korake prema zdravijem i sretnijem životu ipak važna i podrška stručnjaka. Više o projektu "Mršavimo zajedno" pročitajte ovdje.
Donosimo plan prehrane za zdravo mršavljenje žena i muškaraca, kojeg su osmislili nutricionisti uključeni u projekt. Dnevni jelovnik sastoji se od pet obroka, a u njemu su zastupljene sve skupine namirnica, s naglaskom na dovoljnim količinama vode, voća i povrća. Potrebno je voditi računa i o načinu priprema namirnica te dati prednost kuhanju i parenju hrane te pečenju na roštilju. Težina navedena kod sastojka odnosi se na sirovu namirnicu, a kod gotovog obroka na već pripremljeno jelo.
Popis za kupovinu namirnica potrebnih za dijetu preuzmite OVDJE
Za lakše praćenje dnevnog unosa namirnica i učinkovitosti dijete možete preuzeti i Moj dnevnik mršavljenja OVDJE
Broj kalorija koje nosi određena namirnica pronađite na portalu zdravakrava.hr OVDJE
Ogledni jelovnik za žene
Sadrži oko 1700 kcal po danima. Uz pridržavanje jelovnika tijekom svakog dana potrebno je popiti 8 do 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
1. DAN
Doručak: 40 g zobenih pahuljica, 330 g jogurta, žlica lanenih sjemenki, čaša svježega prirodnog voćnog soka, kava s mlijekom
Međuobrok: jabuka ili kruška
Ručak: salata s mozzarellom: 50 g mozzarelle i 100 g rajčice s malo bosiljka, sve preliveno s malo maslinova ulja i limunovim sokom i 2 komada dvopeka
Međuobrok: voće po želji
Večera: 100 g pirjanih lignji, 150 g kuhanog krumpira, 200 g kelja na lešo prelivenog s malo ekstradjevičanskoga maslinova ulja
2. DAN
Doručak: 150 g svježeg kravljeg sira, 100 g niskomasnog vrhnja, dvije nasjeckane rotkvice, 1 žličica sjemenki sezama i malo kopra, 2 komada dvopeka, čaša svježega prirodnog voćnog soka
Međuobrok: voće po želji
Ručak: 180 g lazanja ili tjestenine s mljevenim mesom
Međuobrok: voćni jogurt (light)
Večera: 1 tanjur variva od kelja i krumpira, 100 g kuhanih pilećih prsa, 1 kriška raženog kruha
3. DAN
Doručak: 1 kriška integralnog kruha sa sjemenkama ,1 žličica sirnog namaza, šalica obranog mlijeka, kava s mlijekom
Međuobrok: 1 žlica sjemenka bundeve, jabuka
Ručak: 150 g rižota s piletinom i povrćem, 80 g kuhane integralne riže i piletine, zdjelica naribane mrkve začinjene s malo ekstradjevičanskoga maslinova ulja i limunovim sokom
Međuobrok: 4 komada suhih smokvi
Večera: 1 tanjur nemasne juhe od protisnutog povrća (ukuhati malo tjestenine), 200 g filea ribe po želji kuhane ili na žaru, 200 g krumpira s blitvom, malo maslinova ulja i češnjaka
4. DAN
Doručak: 3 komada dvopeka, 50 g polutvrdog sira (npr. gauda ili edamer), svježa paprika, nekoliko listova zelene salate, 1 žlica ketchupa, čaša svježega prirodnog voćnog soka
Međuobrok: 2 dl fermentiranoga mliječnog napitka (jogurt, acidofil, kiselo mlijeko...), 1 žlica mueslija i 1 žličica lanenih sjemenki, sve dobro promiješati
Ručak: 150 g integralne tjestenine u umaku od rajčice i bosiljka, zdjelica zelene salate začinjene s malo ekstradjevičanskog maslinova ulja i aceto balsamicom
Međuobrok: voće po želji
Večera: toplo-hladna salata: miješano povrće (radič, kukuruz, rajčica, paprika, mrkva), pirjani šampinjoni, pirjani repovi, 60 g škampa ili kozica, 4 masline i 2 kuhana jaja
5. DAN
Doručak: 1 kriška integralnog tamnog vlažnog kruha, sirni namaz (svježi sir, vrhnje, sol, papar) pomiješan sa sitno sjeckanim vlascem, 1 pakiranje probiotičkog jogurta, kava s mlijekom
Međuobrok: 5 komada štapića grisini, jabuka
Ručak: rižoto s tikvicama i komadićima šunke, sve posuto žličicom parmezana: 150 g kuhane integralne riže i 50 g šunke
Međuobrok: 2 suhe smokve ili 4 suhe šljive
Večera: 100 g purećeg filea pripremljenog "na naglo", 100 g prosa s blitvom, zdjelica ribanog kupusa začinjenog s malo maslinova ulja i limunovim sokom
6. DAN
Doručak: 200 g griza (pripremljen s obranim mlijekom) , zaslađen čajnom žličicom meda, čaša svježega prirodnog voćnog soka, kava s mlijekom
Međuobrok: 5 oraha
Ručak: sendvič - malo integralno pecivo sa sjemenkama i 50 g polutvrdog sira (npr. gauda ili ementaler), 30 g pršuta (ukloniti vidljive masnoće) i nekoliko listova zelene salate
Međuobrok: jabuka
Večera: 1 tanjur juhe od povrća s malo ukuhane tjestenine, 80 g salate od pirjanih kozica s rikulom, rajčicom i paprikom začinjena s malo ekstradjevičanskoga maslinova ulja i žličicom aceta balsamica
7 . DAN
Doručak: 1 kriška kukuruznog kruha, tanki sloj maslaca i marmelada od voća po želji, 1 šalica obranog mlijeka, čaša svježega prirodnog voćnog soka
Međuobrok: voće po želji
Ručak: 100 g pilećih prsa pripremljenih "na naglo", 100g rizi-bizia (integralna riža), 1 zdjelica naribane mrkvica začinjene maslinovim ili bučinim uljem i limunovim sokom
Međuobrok: jabuka
Večera: 1 kriška bruschetta s rajčicama, mozzarellom i maslinama
8. DAN
Doručak: 40 g žitarica po želji, šalica obranog mlijeka, 5 komada sitno nasjeckanih badema, čaša svježega prirodnog voćnog soka, kava s mlijekom
Međuobrok: 330 g probiotičkog jogurta
Ručak: 1 tanjur riblje juhe, 200 g filea ribe po želji kuhan ili na žaru, 200 g krumpira s blitvom s malo maslinova ulja i češnjaka
Međuobrok: jabuka ili kruška
Večera: 2 komada knedla sa šljivama ili marelicama, 30 g krušnih mrvica, pola šalice kuhanog soka od šljive
9. DAN
Doručak: 1 kriška integralnog kruha sa sjemenkama, 1 žličica sirnog namaza, 330 g probiotičkog jogurta, kava s mlijekom
Međuobrok: voće po želji
Ručak: 1 tanjur pileće juhe s povrćem, 100 g pečenih pilećih prsa, 150 g mahuna pirjanih na malo ulja, zajedno s pola glavice luka te rajčicom i paprikom, zdjelica zelene salate začinjene s malo ekstradjevičanskoga maslinovog ulja
Međuobrok: šaka orašastog i suhog voća po želji
Večera: šljive, tikvice, patlidžani, paprika i rajčica pirjani na tavi za roštilj i začinjeni žličicom ekstradjevičanskoga maslinova ulja, 100 g svježeg kravljeg sira, 1 kriška kukuruznog kruha, čaša svježega prirodnog voćnog soka
10. DAN
Doručak: 40 g zobenih pahuljica, 330 g jogurta, 1 žlica lanenih sjemenka, 5 komada sitno nasjeckanih badema, kava s mlijekom
Međuobrok: voće po želji
Ručak: 200 g integralne tjestenine u umaku od patlidžana i rajčice
Međuobrok: 5 komada štapića grisini, 2 dl fermentiranoga mliječnog napitka
Večera: 150 g pirjane lignje, kuhani krumpir – 150 g, 200 g kelja na lešo prelivenog s malo ekstradjevičanskoga maslinova ulja
Dijetu koja vam više odgovara ili više o ovoj dijeti potražite na portalu zdravakrava.hr