Neodoljivi okusi kriju se u ovim receptima za souffle. U njima će uživati svi čokoljupci, i oni koji ne mogu odoljeti pjenastoj teksturi i bogatstvu okusa koje vam ove poslastica pruža
PET PREFINIH RECEPATA
Desert idealan za Valentinovo - naučite sami napraviti souffle
Radi se o izvorno francuskom desertu, kojeg obožavaju svi. Pjenasto lagano tijesto peče se u malenom kalupu ili posudici, a osjećaj kada tijesto puca, a čokolada se razlije po vašem tanjuru je neopisiv. Ako želite voljenoj osobi pripremiti nešto kratko i slatko onda ispecite ove kolačiće prepune najfinijih okusa.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Čokoladni souffle
- Sastojci: 220 g čokolade, 250 g margarina 4 jaja, 160 g šećera, 120 g brašna
- Priprema: Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Čokoladu i margarin otopite na pari. Zatim u posudi umutite jaja sa šećerom i brašnom. Potom dodajte smjesu s margarinom i čokoladom. Ulijte smjesu u vaše kalupe. Pecite otprilike 7 minuta. Desert je najbolje poslužiti uz sladoled po želji i usitnjene orašaste plodove.
Čokoladni souffle s narančom
- Sastojci: 200 g maslaca, 4 jaja, 2 vanilin šećera, 1 žličica ekstrakta vanilije, 2 žlice kakaa, 150 g brašna, 200 g tamne čokolade, naribana korica naranče
- Priprema: Pećnicu prethodno zagrijte na 180 stupnjeva. Premažite maslacem posudice u kojima namjeravate pripremiti vaš desert. Čokoladu s maslom rastopite na laganoj vatri ili na pari. U zdjelu dodajte jaja, vaniliju i šećer, potom ulijte otopljenu čokoladu, kakao, narančinu koricu i brašno. U kalupe smjesu ulijte do vrha te pecite 10 minuta. Pričekajte par minuta. Potom čokoladni souffle izvadite iz pećnice, pričekajte minutu do dvije i poslužite uz sladoled od vanilije.
Čokoladni souffle bez brašna
- Sastojci: 4 jaja, odvojiti žumanjke i bjelanjke, 2 bjelanjka, malo soli, 2 žlice milerama, 2 žličice ruma, 115 g tamne čokolade, maslac i šećer za premazivanje
- Priprema: Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Odabrane kalupe ili posudice premažite maslacem i pospite šećerom sa svih strana. Čokoladu rastopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici, potom dodajte četiri žumanjka, mileram i rum pa sve dobro promiješajte. Šest bjelanjaka pomiješajte s malo soli i izmiksajte u čvrsti snijeg. Dobiveni snijeg malo po malo ulijevajte u čokoladu, miješajte, pazeći da dobijete jednoličnu, prozračnu smjesu. Zatim, ulijte smjesu u kalupe. Pecite otprilike 12 minuta tj. dok se souffle ne digne i bude čvrst. Poslužite slasticu odmah. Po želji kolač pospite šećerom u prahu ili uz sladoled.
Nutella souffle
- Sastojci: 2 jaja, malo soli, 140 g nutelle, 1 žličica praška za pecivo, šećer u prahu
- Priprema: Žutanjke miksajte sa nutellom, a bjelanjke izmiksajte u snijeg i dodajte mrvu soli. Kada se bjelanjci zapjene dodajte im malo šećera u prahu i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg, potom ih po malo dodajte smjesi od nutelle i žutanjaka. Kalupe namastite maslom i pospite kakaom u prahu, ulijte smjesu i pecite otprilike 12-15 minuta na 180 stupnjeva. Poslužite toplo.
Souffle od malina
- Sastojci: 300 g odmrznutih malina, 1 žličica vode, 90 g šećera, 25 g tamne čokolade, 4 bjelanjka, 20 g šećera
- Priprema: Pećnicu ugrijati na 180 stupnjeva. Posudice ili kalupe namastite maslacem i pospite ih šećerom. 300 g malina pomiješajte sa žlicom vode i stavite ih kuhati. Kada maline prokuhaju i omekšaju smanjite temperaturu, dodajte im šećer i miješajte otprilike pet minuta. Po završetku procijedite kroz gusto cijedilo kako biste odstranili male koštice. U smjesu od malina ubacite čokoladu i miješajte nad vrlo laganom temperaturom dok se ne sjedini s malinama. U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke s mrvicom soli i malo šećera. Kada dobijete snijeg polako dodajite pire od malina i sve dobro izmiješajte. Smjesom koju ste dobili od snijega i malina moći ćete napuniti otprilike četiri posude od 250 ml i stavite ih peći oko 10-15 minuta. Souffle servirajte odmah.
Odaberi temu koju želiš pratiti
Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku