Da je za savršenu pizzu presudno brašno, dobro zna vlasnik pizzerije Zero Zero Siniša Matijević - antico molino caputo tipa 00 (nula nula) dalo mu je i ideju za ime restorana
Dašak Napulja u srcu Zagreba: Gradski đir do odlične pizze
Početkom listopada, u središtu Zagreba, otvorena je pizzeria Zero Zero koja nudi pizzu prema originalnoj talijanskoj recepturi. Siniša Matijević, ugostitelj s tridesetogodišnjim iskustvom i vlasnik ove zagrebačke pizzerije s talijanskim štihom, uložio je više od godinu i pol dana u istraživanje, izobrazbu osoblja i degustiranje talijanskih pizza, kako bi Zagrepčanima i turistima našega grada mogao ponuditi samo najbolje.
- Provodio sam dane i noći istražujući na internetu, išao sam u Italiju proučiti sve kako bih došao što bliže onome što želim. Obišao sam većinu sajmova gastronomije, od Milana, Salerna, Riminija i, naravno, Napulja, kako bih educirao sebe, a zatim i osoblje u pizzeriji, jer želimo ponuditi kvalitetu, a idemo za tim da se što više približimo originalu - objašnjava nam Siniša i dodaje kako su za savršenu pizzu nužne kvalitetne namirnice koje, osim svježeg povrća s Dolca, dovoze s juga Italije - sireve, kravlje i bizonove mozzarelle, parmezane, ulja, masline, kobasice, pelate, meso i pršute. Međutim za apslolutno savršenu pizzu presudno je brašno.
- Tražeći brašno, htjeli smo pronaći vrhunsku kvalitetu, te se odlučili za antico molino caputo. Brašno organski uzgojene pšenice, 12 vrsta iz različitih podneblja čijim se miješanjem dobiva brašno koje prema omjeru škroba, ugljikohidrata, bjelančevina i celuloze odgovara upravo onome iz kojeg se u Napulju, gradu u kojem je pizza nastala, i u cijeloj Italiji priprema tijesto za pizzu - govori Siniša kojemu je ovo brašno tipa 00, odnosno nula nula, na talijanskom “zero zero”, dalo ideju za naziv pizzerije. Svi koji znaju nešto o pizzi isključivo hvale i zagovaraju tradicionalnu i nezamjenjivu peć na drva. Tako se u ovom interijeru, gdje se pazilo na svaki detalj, u velikoj, otvorenoj kuhinji u kojoj gosti mogu vidjeti kako se pripremaju pizze, nalazi dvije i pol tone teška krušna peć. - I tu smo pokušali doći do onog najboljeg. Ova velika krušna peć, naručena je od proizvođača u Genovi i sada pečemo pizze na temperaturi od 450 do 500 stupnjeva Celzijevih koji su potrebni da se ispeče dobra pizza - kaže.
Pizzerija Zero Zero smještena je u zgradi staroj više od 200 godina, a paralelno s proučavanjem pizza, ovaj neumorni ugostitelj proučavao je i interijere talijanskih pizzerija.
- Potrudili smo se i ambijent koliko-toliko približiti Napulju, kako bi se, boraveći u Zero Zero, osjećali malo drukčije i pobjegli od zagrebačke svakodnevice. Uređenje čitavog lokala trajalo je više od godinu dana, jer sam htio prostor koji je ugodan, lijep i autentičan. Većinu toga sam sam osmislio i napravio, a zidove je oslikala akademska slikarica Marta Crnobrnja, kći glumca Mladena Crnobrnje Gumbeka - opisuje nam Siniša interijer u kojem se posebno ističu prirodni materijali i detalji poput slike Sophije Loren ili modela Vespe.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!