Obavijesti

News

Komentari 7

Dabro: Radimo na povećanju proizvodnje mlijeka, mesa...

Dabro: Radimo na povećanju proizvodnje mlijeka, mesa...

Dabro je najavio kako će se do kraja godine znati jasni obrisi i financijska ulaganja u te sektore, te da će javnost biti upoznata što i u kojem smjeru ministarstvo radi

VIDEO

Više od 300 sudionika okupilo se u petak u u Osijeku na konferenciji o novim tehnologijama u poljoprivredi Agrorocks, na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Josip Dabro istaknuo kako se radi na planovima za povećanje proizvodnje mlijeka, mesa, voća i povrća.

Dabro je najavio kako će se do kraja godine znati jasni obrisi i financijska ulaganja u te sektore, te da će javnost biti upoznata što i u kojem smjeru ministarstvo radi.

Ističe kako su zadnja četiri mjeseca osigurane dodatne potpore kako bi se zaustavio pad poljoprivredne proizvodnje.

Prvo trebamo zaustaviti negativan trend, a mislim da smo na dobrom putu, a onda za nekoliko godina govoriti o povećanju poljoprivredne proizvodnje koje će biti mjerljivo, rekao je Dabro.

Majdak: 'Razina prijevara u korištenju poljoprivrednih potpora bila je ispod 1 posto'
Majdak: 'Razina prijevara u korištenju poljoprivrednih potpora bila je ispod 1 posto'

Smatra kako poljoprivreda treba odgovoriti na brojne izazove kao što su manjak radne snage, elementarne nepogode, klimatske promjene te produktivnost.

Predsjednica saborskog odbora za poljoprivredu Marijana Petir kazala je kako je digitalizacija poljoprivrede posebno važna, jer je dobna struktura poljoprivrednika u prosjeku 65 godina i treba im podrška kako bi postali otporni na klimatske promjene te postigli produktivnost i konkurentnost.

Poljoprivrednicima je potreban prijenos znanja i zato se odbor zalaže za bolje kapacitiranje poljoprivredno-savjetodavne službe, jer danas jedan savjetnik dolazi na 585 gospodarstava, što je premalo, dodala je. Stoga očekuje dodatna zapošljavanja te veću financijsku potporu toj službi.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović kazao je kako komora sudjeluje u brojnim projektima digitalizacije, koji predstavljaju nove prilike za poljoprivrednike i pomažu im u povećanju konkurentnosti.

Pozvao je poljoprivrednike da aktivno sudjeluju u odborima komore, u kojima se uz ostalo raspravlja o novom EU-ovom programskom razdoblju od 2028 do 2034 godine, gdje se očekuju velike promjene.

Obnašatelj dužnosti ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Karalić ocijenio je kako su poljoprivrednici suočeni s brojnim izazovima i prisiljeni rekonfigurirati proizvodne tehnologije kako bi što učinkovitije upravljali rizicima.

Ministar Dabro poručio: 'Zbog epske suše štete u poljoprivredi veće od 130 milijuna eura...'
Ministar Dabro poručio: 'Zbog epske suše štete u poljoprivredi veće od 130 milijuna eura...'

Stoga smatra kako prilagodba klimatskim promjenama i održiva proizvodnja nemaju alternativu, a digitalna i zelena tranzicija poljoprivrede, nisu samo mogućnost nego nužnost.

Upozorava da je prošle godine proizvodnja hrane pokrivala samo 67 posto domaćih potreba, a trenutno smo na 35 posto konkurentnosti u odnosu na ono što ostvaruju visokorazvijene članice EU-a.

Stoga korištenje digitalnih tehnologija svakako ima velik značaj, istaknuo je.

U sklopu konferencije održat će se rasprave o digitalizaciji javne uprave u agraru, održivosti u ratarskoj proizvodnji, umjetnoj inteligenciji u agraru, aktualnostima u stočarstvu te proizvodnji voća i povrća.

Organizirane su i prezentacije o uporabi digitalnih platformi i umjetne inteligencije u poljoprivredi te satelitskih snimki i bespilotnih letjelica u poljoprivrednoj proizvodnji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

UŽIVO 18 mrtvih u poplavama. Diplomat: 'Ovo je horor! Ne očekujem  žive pod ruševinama'
KATASTROFA U BIH

UŽIVO 18 mrtvih u poplavama. Diplomat: 'Ovo je horor! Ne očekujem žive pod ruševinama'

Tijekom cijele protekle noći obilne kiše koje su stvorile bujice pretvorile su središta gradova u rijeke, poplavljeni su stambeni i poslovni objekti, te se uopće ne može prometovati