Višnje su ukusan i sočan nadjev za pite i tartove, odlično nadopunjuju kremaste kolače te su osvježavajući preljev za vruće ljetne dane. Uživajte u višnjama...
Čarobna riječ "višnja" za osvježenje u svakom desertu
Tart od višanja
Sastojci: tijesto: 1/2 šalice + žlica otopljenog i ohlađenog maslaca, 1/3 šalice + 2 žlice šećera u prahu, 175 g brašna, malo soli, 2 žlice fino mljevenih badema; nadjev: 170 ml tučenog vrhnja, 2 jaja, 2 žličice ekstrakta vanilije, 3 žlice šećera u prahu, 2 žlice brašna, 450 g višanja
Priprema:
Premažite maslacem okrugli kalup za tart. Za tijesto pomiješajte maslac i šećer u velikoj zdjeli. Dodajte brašno i sol pa zamijesite meko tijesto. Utisnite tijesto ravnomjerno prstima na dno kalupa i sa strana. Stavite kalup na lim za pečenje i pecite 12-15 min na 180°C ili dok se tijesto lagano ne napuhne. Izvadite iz pećnice i pospite bademima.
Za nadjev u velikoj zdjeli istucite vrhnje, jaja, vaniliju i šećer. Dodajte brašno i dobro istucite. Poslažite prepolovljene višnje bez koštica na tijesto te ih ravnomjerno prelijte nadjevom. Vratite tart u pećnicu još 40-50 min, dok nadjev ne postane čvrst i zlatne boje.
Čokoladne kocke s višnjama
Sastojci: 350 g svježih, nasjeckanih višanja bez koštica, vanilin šećer, prašak za pecivo, 4 jaja, po 12 žlica šećera, brašna i ulja, 8 žlica mlijeka, 3 žlice čokolade u prahu, malo cimeta, ruma i šećera u prahu; glazura: po 120 g čokolade i šećera, 50 g maslaca, 6 žlica vode
Priprema:
U posudi pomiješajte prašak za pecivo i brašno. Istucite jaja u drugoj i, stalno miješajući, polako dodajte šećer, ulje, vanilin šećer, čokoladu, mlijeko, cimet, rum i mješavinu s brašnom. Na kraju umiješajte višnje i dobro sve promiješajte. Nauljite posudu za pečenje pa u nju ulijte smjesu.
Pecite kolač 10 min na 200°C, a zatim smanjite temperaturu za 20°C i pecite još 15 min. U međuvremenu napravite glazuru. Na laganoj vatri kuhajte šećer, omekšanu čokoladu i vodu dok se sve ne zgusne. Dodajte maslac, izmiješajte i maknite s vatre. Neka se glazura malo ohladi pa njome prelijte kolač. Stavite ga u hladnjak da se glazura stvrdne.
Desert od bijele čokolade i višanja
Sastojci: 170 g bijele čokolade, 2,5 šalice brašna, 1 + 1/4 šalice šećera, 3/4 žličice soli, 1/2 žličice sode bikarbone, šalica mlaćenice, 1/2 šalice maslaca, 4 bjelanjka, žličica ekstrakta vanilije; Glazura: 225 g bijele čokolade, 340 g kremastog sira, 3/4 šalice maslaca, žličica ekstrakta vanilije, 3 šalice šećera u prahu, 2 šalice kompota od višanja, 3/4 šalice badema
Priprema:
Bijelu čokoladu otapajte na laganoj vatri 2 - 4 min stalno miješajući. Ohladite. Pomiješajte brašno, šećer, sol i sodu bikarbonu u velikoj zdjeli. Dodajte mlaćenicu i maslac te lagano miksajte dok suhi sastojci ne postanu vlažni. Umiješajte bijelu čokoladu. U drugoj zdjeli istucite bjelanjke pa im dodajte smjesu. Rasporedite smjesu u dva okrugla kalupa koja ste namastili i dno obložili papirom za pečenje. Pecite 25-30 min na 175°C. Ohladite 15 min pa izvadite iz kalupa.
Otopite čokoladu za glazuru. Istucite kremasti sir pa umiješajte otopljenu čokoladu. Dodajte maslac i vaniliju, izmiješajte pa dodajte šećer u prahu. Tucite dok ne dobijete glatku smjesu. Narežite kolač okruglim kalupima pa vrh i strane kolača obilno prelijte glazurom. Na vrh stavite kompot s višnjama. Ukrasite tamnom čokoladom i svježim višnjama te pospite narezanim bademima.
Semifreddo s višnjama
Sastojci: 400 g prepolovljenih višanja bez koštica, 3 jaja, 2 žumanjka, žličica ekstrakta vanilije, šalica šećera, 500 ml tučenog vrhnja
Priprema:
Stavite jaja, žumanjke, vaniliju i šećer u vatrostalnu zdjelu. Stavite je iznad posude s kipućom vodom i miksajte od šest do osam minuta, dok smjesa ne postane gusta. Sklonite je s vatre i ostavite da se kratko ohladi. Istucite vrhnje pa ga lagano umiješajte u smjesu s jajima i dobro izmiješajte.
Duguljasti kalup obložite plastičnom folijom. Na dno kalupa ravnomjerno rasporedite višnje pa ih prelijte smjesom. Ostavite u zamrzivaču barem četiri sata ili tijekom noći. Prije posluživanja skinite foliju i izvrnite semifreddo na pladanj te ga narežite na kriške. Prema želji, polijte ga čokoladom ili ukrasite svježim višnjama.
Recepti su preuzeti iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite ga svake subote uz 24sata na svim kioscima za samo 1,99 kn.