Molim Bosance kad su u Hrvatskoj da nauče da je kod nas pita slatko jelo s korama od prhkog tijesta, npr. pita od jabuka, a ono što oni zovu pita kod nas je štrudla ili savijača. Molim da štrudle ne zovu pitama, to posebno para uši. Štrudla od sira može biti slatka ili slana. Sirnica je u Hrvatskoj pinca i jede se za Uskrs. Molim gastro-novinare i sve nazovi-znalce da prije pisanja o ovim osjetljivim temama uzmu u ruke kuharice legendarne Mire Vučetić i nauče hrvatsku terminologiju pita, štrudla, gibanica, savijača. Hvala.
EmilCandor
16.9.2023.
Odustani
A sad, momčino moja, uzmi u šake kuharice bosanskih i hercegovačkih vrlih kuhinja, pa konačno ovladaj terminologiju bosansko-hercegovačku kulinarsku tradiciju.
I zapamti: oni svoja jela mogu nazivati kako-god-im je volja! Točka!
Prikaži još ↓
urnebes
16.9.2023.
Odustani
osjetljive teme!!!!!!!!!
empatija
16.9.2023.
Odustani
@EmilCandor mogu, ali ne i Turska jela
Be
Beatrixx
16.9.2023.
Odustani
Onda neka ne koriste turske rijeci.
dč
dvadeset četiri
16.9.2023.
Odustani
Ne, štrudla može bit samo od lisnatog tijesta a savijača je od kora koju bosanci zovu pite. Tako je u Dalmaciji. Sirnica je pinca ili uskršnja pogača.
pi
pinkpanter
16.9.2023.
Odustani
Nemate pojma,neka zovu kako hoce i imaju pravo i sirnica ostaje sirnica
Dk
Deaktivirani korisnik
17.9.2023.
Odustani
dvadeset: to ti po pekari? Strudla je od dizanog tijesta a tijesto za savijacu i pitu nije isto.
EmilCandor
17.9.2023.
Odustani
Štrùdla se radi isključivo od razvučenog tijesta. Originalni burek također.
EmilCandor
17.9.2023.
Odustani
empatija - boli Bosance za nazive turskih jela. Svoja jela zovu kako ih je volja!
Dk
Deaktivirani korisnik
17.9.2023.
Odustani
Strudla je tipa orehnjača. Znači ide kvasac i to se zove dizano tijesto⚘
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu 24sata te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona .