Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Brzo i slasno: Najbolje ljetne kombinacije tjestenine i povrća

Brzo i slasno: Najbolje ljetne kombinacije tjestenine i povrća
1

Deblja tjestenina ide s jakim začinima i umacima, a tanja uz blage i laganije umake, dok će malo sode bikarbone "spasit" umak ako vam je prekiseo

Prije nego što pomiješate skuhanu tjesteninu s povrćem i umakom, da bi bila što bogatijeg okusa prelijte je s malo maslinova ulja ili rastopljena maslaca.

Pritom će se maslinovo ulje najbolje slagati s umacima na bazi rajčice, a maslac koristite ako se odlučite za kremaste umake na bazi sira. U još vruću tjesteninu radi što bolje arome možete odmah dodati i nasjeckano začinsko bilje, s tim da će bosiljak pristajati većini umaka i povrća. 

No općenito je pravilo da je deblju tjesteninu najbolje kombinirati s jakim začinima i umacima, a tanju uz blaže, laganije umake. Nemojte odmah baciti zasoljenu, škrobastu vodu u kojoj se kuhala pašta; nekoliko žlica te tekućine dat će kremastiji okus svakom umaku. A ako volite slađe ukuse, no morate paziti na kalorije, u umacima u koje se dodaje šećer, možete ga zamijeniti naribanom mrkvom.

Fusilli s maslinama,rajčicom i ementalerom

Sastojci: 1/4 luka, 2 žlice octa, 2 žlice maslinova ulja, 2 šalice rajčica, 1/2 šalice maslina, 1/2 paprike, 220 g tjestenine, 50 g ementalera, sol, papar

Priprema: Skuhajte tjesteninu. Nasjeckani luk pomiješajte s uljem i octom. Rajčicu i papriku narežite na komadiće, a sir na kockice. Pomiješajte ih sa skuhanom tjesteninom, maslinama, solju, paprom te začinjenim lukom. 

Grill-pašta s povrćem i  mozzarellom

Sastojci: patlidžan, tikvica, paprika, 3 rajčice, 1/2 šalice maslinova ulja, 3 češnja češnjaka, sol, papar, 450 g tjestenine, 1/2 žličice paprike, kugla mozzarelle, bosiljak, 100 g slanine

Priprema: Pomiješajte nasjeckani češnjak i maslinovo ulje. Time premažite narezani patlidžan, papriku, tikvicu i rajčice. Sačuvajte ostatak ulja s češnjakom. Posoljeno i popapreno povrće pržite na roštilju ili grill-tavi 3-4 min pa narežite. Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi, a slaninu ispržite na ostatku maslinova ulja. Nakon minute dodajte crvenu papriku i narezano povrće te kuhajte dok se ne zgusne. Umak od povrća pomiješajte sa skuhanom tjesteninom i slaninom. Na kraju dodajte narezanu mozzarellu i bosiljak.

Špageti s keljom u umaku od rajčice

Sastojci: 2 žlice maslinova ulja, 2 češnja češnjaka, 700 g rajčica, 4 lista kelja, 450 g špageta, sol, papar   

Priprema: Skuhajte špagete i procijedite. U posudi pomiješajte ulje, narezani češnjak i rajčice. Posolite i popaprite, kuhajte 5 min pa dodajte kelj. Kuhajte još 10 min. Zatim ubacite skuhanu tjesteninu, pomiješajte i poslužite. 

‘Svrdla’ s graškom u umaku od gljiva

Sastojci: 450 g tjestenine, 100 g gljiva, 450 g rajčica, korijen korijandra, šalica graška, 2 češnja češnjaka, žlica vlasca, luk, šalica povrtnog temeljca, šalica mlijeka, žlica kukuruznog škroba, žlica maslinova ulja, 3/4 žličice soli, 1/8 naribanog muškatnog oraščića, parmezan 

Priprema: Skuhajte tjesteninu. narežite gljive, korijandar, rajčice, a usitnite češnjak i luk. Škrob pomiješajte s temeljcem. Propirjajte luk, češnjak, gljive i korijandar. Izvadite pa dodajte temeljac, vlasac i rajčice. Kuhajte nekoliko min. Dodajte mlijeko, smjesu, muškatni oraščić i sol. Kuhajte dok se ne zgusne pa dodajte kuhani grašak.

Začinsko bilje za pikantniji umak

Kako biste dobili što aromatičniji i pikantniji povrtni umak, prije nego što mu dodate začinsko bilje, dobro ga je ohladiti te izmiksati. Tek mu tada dodajte začine.  

Ako nemate svježe začinsko bilje, možete upotrijebiti i suho, ali u tom slučaju dodajte ga umaku na početku kuhanja. Također, osjećate li da je umak prekiseo, osobito od rajčica, dodajte mu malo sode bikarbone. A ako je tjestenina pomiješana s povrćem i umakom preljuta, okus ćete ublažiti dodate li komadiće voća, i to ananasa ili manga. Idealna količina umaka po porciji tjestenine je pola šalice. Osim toga, većina umaka za tjestenine bit će ukusniji ako odstoje jedan dan jer će se okusi bolje prožeti. 

Pašta s rajčicom i ananasom

Sastojci: 220 g tjestenine, paprika, luk, 3/4 šalice svježeg ananasa, 1/2 šalice rajčica, češanj češnjaka, šalica pelata, žlica ulja, žlica slatkog vrhnja, sol, 1/2 šalice crnog vina, šaka svježeg bosiljka, naribani parmezan  

Priprema: Razrežite papriku i zapecite u pećnici. Rajčice kuhajte 10-ak min pa ih stavite u hladnu vodu i ogulite. Uklonite sjemenke. U tavi na ulju propirjajte sjeckani luk, ananas i sol. Prebacite u blender s češnjakom, paprikom, rajčicom, vrhnjem i pelatom. Izmiksajte pa prebacite u tavu, ulijte vino i kuhajte 10-ak min. Pomiješajte sa skuhanom tjesteninom, naribanim parmezanom i bosiljkom.

Fantazija s domaćim pestom i parmezanom

Sastojci: 400 g tjestenine, 1/2 šalice naribana parmezana, 4 lista bosiljka, pola šake pinjola, češanj češnjaka, žlica maslinova ulja  

Priprema: Usitnite bosiljak i pinjole u blenderu. Zatim dodajte parmezan, ulje i češnjak pa miksajte još koju minutu. Skuhajte tjesteninu, procijedite je pa pomiješajte s umakom od pinjola i bosiljka. Pospite parmezanom i pinjolima.   

Tjestenina u kremastom umaku sa špinatom

Sastojci: 220 g tjestenine, 2 češnja češnjaka, 2 šake mladog špinata, 1/2 šalice listova bosiljka, 1/4 šalice vrhnja za kuhanje, 1/3 šalice parmezana, sol, papar

Priprema: U posoljenoj vodi sa zgnječenim češnjakom skuhajte tjesteninu. Izdvojite pola šalice vode u kojoj se kuhala. Zagrijte vrhnje za kuhanje pa ubacite tjesteninu, bosiljak, špinat i vodu u kojoj se kuhala tjestenina. Posolite i popaprite te kuhajte još nekoliko minuta. Umiješajte i parmezan pa poslužite. 

Aromatični pužići s mladim graškom

Sastojci: 1/4 šalice maslinova ulja, luk, češanj češnjaka, 2 žličice koncentrata rajčice, po žličicu mente, bosiljka i peršina, šalica graška, prstohvat crvene paprike, 250 g tjestenine, 1/4 soka limuna, naribani parmezan, 200 g rajčica  

Priprema: Skuhajte tjesteninu, a na maslinovu ulju propirjajte luk i češnjak. Dodajte koncentrat rajčice i pola šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina. Ubacite i narezane rajčice te nasjeckano začinsko bilje i crvenu papriku. Kuhajte nekoliko minuta, dodajte sol, papar i limunov sok, pa pomiješajte sa skuhanom tjesteninom te kuhanim graškom. Pospite parmezanom.  

Špageti s tikvicama na pari

Sastojci: 400 g špageta, 2 tikvice, 170 g sušenih rajčica, 1/2 žličice soli, 1/8 žličice papra, žlica maslinova ulja, žlica limunova soka, 1/8 žličica crvene paprike 

Priprema: Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi. U blenderu izmiksajte sve ostale sastojke osim tikvica. Njih narežite na vrlo tanke trakice, ali samo do dijela sa sjemenkama. Trakice uronite u kupuću vodu i ostavite 30 sekundi. Izvadite ih pa pomiješajte sa skuhanim špagetima te umakom od rajčica. 

Zamjena za vrhnje za kuhanje je sir

Poželite li kremasti umak, a htjeli biste izbjeći visokokalorično vrhnje za kuhanje, dobit ćete ga kombinirajući omiljeno sezonsko povrće s bogatim sirevima.  

Tako možete naribati tikvicu i propirjati je na maslacu dok ne omekša. Propirjanu tikvicu zatim pomiješajte s odabranim začinima i prelijte maslomasnim jogurtom. Kad umak prokuha, pomiješajte s ricottom, gorgonzolom ili kojim god sirom poželite. Kuhajte dok se sir ne rastopi pa sve pomiješajte s tjesteninom. No pašta će se odlično sljubiti i s umakom od kuhane pa zatim izmiksane mrkve, cvjetače, parmezana te maslinova ulja. 

Trakice s patlidžanom

Sastojci: 400 g obojene tjestenine, 1/4 šalice maslinova ulja, 400 g patlidžana, 5 češnjeva češnjaka, 1/2 žličice crvene paprike, 2 rajčice, 2 žličice origana, sol, papar

Priprema: Patlidžan narežite na kockice i posolite da izađe tekućina. Ostavite 20 minuta pa ih obrišite. Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi. Na ulju ispecite patlidžan s crvenom paprikom. Miješajte 5 minuta pa pred kraj dodajte i nasjeckani češnjak. Zatim ubacite i narezanu rajčicu te origano pa kuhajte još 10-ak min. Posolite i popaprite. Pomiješajte umak sa skuhanom tjesteninom.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 27