Brzi kukuruzni kruh, savršeni dodatak laganim čušpajzima...
Velik sam fan teških zasitnih kruhova uz lagani čušpajz ili ujušak. Nakon vikenda koji je najčešće kalorijski nabijeniji od ostatka tjedna, ponedjeljkom se vraćam u normalu s nečim laganim na žlicu uz dobar komad kruha. Tako je nastao i ovaj recept koji je zapravo nešto između kukuruznog kruha i kolača, a odličan je za servirati uz plate narezaka, čušpajze, salate i jaja.
Sastojci za 8-10 porcija:
- 325 g kukuruzne krupice
- 90 g glatkog brašna
- 250 ml mlijeka
- 1 žličica praška za pecivo
- 4 jaja
- 1 konzerva (400g) kukuruza
- 2 žlice rastopljenog maslaca ili maslinova ulja
- 200 g sira (gauda, cheddar, trapist, ja koristim Taborgradski od mljekare Veronika)
- sol, papar
Priprema:
- Umutite dobro jaja pa dodajte mlijeko, kukuruznu krupicu, brašno, prašak za pecivo, rastopljeni maslac ili maslinovo ulje i dobar prstohvat soli i papra pa dobro pomiješajte u gustu smjesu.
- Dodajte kukuruz i naribani sir pa lagano umiješajte u smjesu.
- Lim za pečenje (ja koristim kockasti cca 20×25 cm međutim možete i okrugli za kolače, dapače) premažite maslacem pa oblijepite papirom za pečenje. Ulijte u lim i poravnajte.
- Pecite pola sata u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Ostavite da se ohladi 10 minuta pa narežite na kocke ili kriške.
- U smjesu možete dodavati i čili, prženi luk, mješavinu začinskog bilja, ovaj kruh lijepo prenosi druge okuse.
Neka je u slast,
T.
Adaptacija recepta: J. Oliver Comfort food, str. 128
Izvorni recept pronađite ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.