Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Britanski chef: Za savršeni pire krumpir slijedite ova tri koraka

Britanski chef: Za savršeni pire krumpir slijedite ova tri koraka
1

Krumpir treba kuhati u slanoj vodi i to na laganoj vatri - ako se kuha prebrzo na jakoj vatri, vanjski će se dio krumpira prekuhati, a sredina će mu ostati sirova pa će u pireu ostati grudice, kaže chef Wareing

Poznati britanski celebrity chef i vlasnik restorana s dvije Michelinove zvjezdice Marcus Wareing otkrio je u svojoj novoj knjizi "Marcus Everyday" koji su najvažniji trikovi za napraviti dobar pire od krumpira - i koje su greške koje mnogi rade.

Pire krumpir se obično poslužuje kao prilog uz meso ili povrće, a Wareing kaže da ga se može raditi s oguljenim krumpirom ili s krumpirom skuhanim u kori.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

kuhanje 01:18
Ove četiri namirnice nemojte jesti ako ste skloni upalama
Ove četiri namirnice nemojte jesti ako ste skloni upalama

Mlijeko, maslac, sol i papar najčešći su dodaci pireu za bolji okus, a kuhar napominje kako kod je kod izrade najbolje slijediti tri jednostavna koraka.

Evo što savjetuje, kako napraviti savršeni pire krumpir: 

1. Krumpir narežite ravnomjerno

Wareing kaže kako je važno krumpir dobro oguliti da bude skroz čist i oprati, ali napominje da komadi trebaju biti izrezani ravnomjerno jer će se ako su različite veličine manji komadi prekuhati i upiti previše vode zbog čega će vam pire biti bezukusan.

Zaigrajte igru slatkih zalogaja s partnerom i - iznenadite ga
Zaigrajte igru slatkih zalogaja s partnerom i - iznenadite ga

2. Kuhajte krumpir na laganoj vatri

Krumpir treba kuhati u slanoj vodi i to na laganoj vatri -  ako se prebrzo kuha na jakoj vatri, vanjski će se dio krumpira prekuhati, a sredina će mu ostati sirova. Upravo zbog takve razlike u konzistenciju krumpira, upozorava kuhar, u pireu ostaju grudice.

3. Ostavite ga da 'odmori'

Nakon što se krumpir skuha, treba ga ocijediti i ostaviti da odstoji pet minuta - a tek kad je "odmorio", krumpir je spreman za gnječenje i dodavanje mlijeka, maslaca i začina prema želji, kaže chef.

Wareing dodaje i da bi krumpir tad "trebao još biti dovoljno vruć da može upiti maslac, a kaže i da pire možete 'obogatiti' i dodavanjem začinskog bilja ili žumanjka jajeta razmućenog s malo mlijeka".

POGLEDAJTE VIDEO SERIJA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:40
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 15
Top trikovi kako da vam božićna zvijezda traje do idućeg Božića
EVO NA ŠTO OBRATITI PAŽNJU

Top trikovi kako da vam božićna zvijezda traje do idućeg Božića

Važno je da kupite Božićnu zvijezdu koja nije bila izložena propuhu ili neadekvatnim uvjetima, jer će u protivnom po dolasku kući početi gubiti lišće, savjetuje osječki cvjećar Slaven Pavlović