Obavijesti

Show

Komentari 3

Serija o braći koja su mučila i ubila roditelje skočila na prvo mjesto gledanosti u Hrvatskoj

Serija o braći koja su mučila i ubila roditelje skočila na prvo mjesto gledanosti u Hrvatskoj
22

Serija o braći Eriku i Lyleu Menendez hit je na Netflixu, na TikToku mnogi tvrde da su nepravedno osuđeni na doživotnu kaznu zatvora, a s njima je razgovarala i Kim Kardashian koja je živjela u blizini njihove kuće...

VIDEO

Svjedočenje Lylea Menendeza upečatljiv je trenutak nove, druge sezone Netflixove serije 'Monsters' u kojoj prate priču braće Menendez koja su okrutno i mučno ubili svoje roditelje mirne nedjeljne večeri 20. kolovoza 1989. godine. Serija se nalazi na prvom mjestu najpopularnijih serija u Hrvatskoj na toj streaming platformi.

Ubojstvo koje je zaprepastilo Beverly Hills, ali i cijeli svijet

José i Mary Louise 'Kitty' Menendez ubijeni su u obiteljskoj kući u nedjelju 20. kolovoza 1989. godine. Tada su njihovi sinovi 21-godišnji Lyle i 18-godišnji Erik pucali iz sačmarice na svoje roditelje, a iste su kupili nekoliko dana prije ubojstva. 

Njihov otac, José Menendez, uspješan kubansko-američki poslovni direktor, ubijen je iz neposredne blizine u glavu. Njihova majka i bivša misica, Kitty Menendez, upucana je nekoliko puta u torzo i lice.

José je emigrirao u SAD nakon kubanske revolucije 1950-ih i živio je u potkrovlju rođakove kuće dok nije dobio stipendiju za fakultet. Tamo je upoznao tri godine stariju Mary Louise Anderson, kraljicu izbora ljepote koju su svi zvali Kitty. 

Vjenčali su se početkom 1960-ih i preselili u New York, gdje je José stekao diplomu računovodstva na Queens Collegeu. Tako je od perača suđa postao uspješan mladi menadžer u zabavnom svijetu. Rane 80-e proveo je kao direktor RCA Recordsa i sudjelovao u potpisivanju ugovora s bendovima kao što su Duran DuranThe Eurythmics i Menudo

Kuća u kojoj su ubijeni nalazila se u jednom od najekskluzivnijih blokova na Beverly Hillsu i u kojoj su u različitim vremenima živjeli Michael Jackson i Elton John. Kuću je 1988. otac José kupio za četiri milijuna dolara, a godinama nakon ubojstva stajala je na tržištu. 

FOTO Ovi slavni roditelji svojoj djeci daruju samo najbolje: Neki pokloni vrijedni i do 100.000 $
FOTO Ovi slavni roditelji svojoj djeci daruju samo najbolje: Neki pokloni vrijedni i do 100.000 $

No, 1991. procijenjena je na 4,8 milijuna dolara, a iste godine prodana je za 3,6 milijuna dolara. Kuću je 1993. kupio sukreator filma 'Ubojstvo, napisala je' William Link koji je tamo proveo osam godina. 

Erik nije mogao držati tajnu u sebi

Nakon ubojstva, iako su živjeli kao da su osvojili jackpot, mlađeg Erika proganjalo je ubojstvo roditelja. On se javio dr. Ozielu s kojim je pričao o stvarima koje ga muče, a ubrzo je priznao i da je ubio svoje roditelje. Oziel se povjerio svojoj ljubavnici Judalon Smyth koja je kasnije odigrala ključnu ulogu u otkrivanju pravih krivaca za stravično ubojstvo. 

Erik je rekao da su to učinili kako bi svoju majku 'izbavili iz bijede', dok je Lyle jasno dao do znanja da su oboje upleteni u zločin. Oziel je počeo i snimati braću koji su pričali o ubojstvu. 

FOTO Knoll, Vuica, Karleuša... Ove slavne face vole 'popeglati' fotke: Savršene guze, mišići...
FOTO Knoll, Vuica, Karleuša... Ove slavne face vole 'popeglati' fotke: Savršene guze, mišići...

Ljubavnica dr. Oziela javila se policiji i tvrdila kako postoji audiosnimka priznanja pa je braća brzo uhićena. Lyle je uhićen 8. ožujka 1990. godine, dok je Erik uhićen 11. ožujka 1990. na aerodromu nakon povratka s teniskog turnira koji se održao u Izraelu. 

Suđenje je počelo 20. srpnja 1993. i odmah je postalo prava medijska senzacija, a slučaj je mnoge podsjećao na pravu sapunicu koja ima sve potrebne elemente: bogata obitelj razdvojena skandalom, dva tajanstvena mladića i jeziv zločin. 

U sudnici su tužitelji tvrdili da je braća Menendez željela nasljedstvo, ali Lyle i Erik rekli su da su ubili roditelje u samoobrani. Rekli su da njihov otac nije samo imao velika očekivanja od njih, nego ih je i emocionalno zlostavljao.

José ih je, tvrdili su, godinama seksualno zlostavljao - Lylea u dobi od 6 do 8 godina, a Erika u dobi od 6 do 18 godina - što je tvrdnja ispunjena slikovitim opisima koji su šokirali naciju i razdvojili prijatelje i članove obitelji.

Porota se nije mogla dogovoriti nakon prvog suđenja

Erikova odvjetnica Leslie Abramson, koja je postala zvijezda tijekom suđenja i radila zajedno s Lyleovim odvjetnikom Geraldom Chaleffom, tvrdila je da su njih dvoje djelovali u samoobrani nakon što su odrasli u tako nasilnom i traumatizirajućem domu.

Lyle, koji je slikovito svjedočio o očevu navodnom ponašanju, također je rekao da se suočio s Joséom o seksualnom napadu na Erika danima prije ubojstava i da je očev bijesni odgovor shvatio kao prijetnju smrću.

Obrana je također napala Kitty kao ženu koja se bori s alkoholizmom i ovisnošću o drogama. Predstavljali su je kao slomljenu ženu i beskorisnu majku koja je bila uništena Joséovim mnogim aferama.

Prva suđenja trajala su šest mjeseci, a oba su završila porotom koja nije bila u stanju složiti se jesu li Lyle i Erik krivi za ubojstvo ili su djelovali u vlastitoj samoobrani. Odmah je najavljeno da će im se zajedno ponovno suditi.

Drugo suđenje održano je u listopadu 1995. i bilo je daleko manje senzacionalno jer sudac Stanley Weisberg nije dopustio televizijske kamere u zgradu suda. Sudac je također zaključio da nema dovoljno dokaza da je José zlostavljao svoje sinove, što je bilo središnje mjesto u tvrdnji obrane da su braća ubila iz straha. 

Na kraju, braća je 21. ožujka 1996. godine osuđena za ubojstvo prvog stupnja. 

Razdvojili su ih odmah nakon presude

Godinama kasnije, rođakinja braće Menendez rekla je za ABC News da vjeruje da je Lyle govorio istinu o seksualnom zlostavljanju jer joj je slične stvari govorio još kao dijete. Joséa za seksualno zlostavljanje kasnije je optužio i pjevač Roy Rosselló iz boy benda Menudo.

Nakon presude, braća Lyle i Erik bili su poslani u odvojene zatvore sve do 2018. kada su se ponovno spojili i dopušteno im je služiti kaznu u istoj ustanovi u San Diegu. Kada su se vidjeli ponovno, jednostavno su zaplakali. Dok su bili razdvojeni, nije im bilo dozvoljeno niti da se čuju telefonom, ali su pisali pisma jedan drugom i igrali šah preko e-maila.

- Volim svoju majku i još uvijek plačem zbog nje, ali joj nisam oprostio. Donijela je niz krivih odluka i odlučila je šutjeti o onome što se događalo. Kakva je to majka koja može takvo nešto dopustiti? - rekao je Lyle Menendez za ABC tom prilikom. 

Posjetila ih Kim, a na TikToku krenula akcija za njihovo oslobađanje

Prošli vikend u zatvor Richard J. Donovan u blizini San Diega stigla je Kim Kardashian koja je razgovarala o reformi zatvorskog sustava s velikom grupom zatvorenika, uključujući i zloglasnu braću.

Breakthrough Prize awards in Los Angeles

Kim su se pridružili njezina sestra Khloe Kardashian, majka Kris Jenner, filmski producent Scott Budnick i glumac Cooper Koch, koji glumi Erika u novoj Netflixovoj seriji Ryana Murphyja 'Monsters: Priča o Lyleu i Eriku Menendezu'.

- Odrasla sam odmah niz ulicu od kuće u kojoj se sve to dogodilo, i svi smo išli u istu školu - rekla je Kim i dodala:

- Sjećam se da sam slušala o tom slučaju. Moj me tata provozao pokraj kuće i ispričao mi priču. I bio je u toj kući.

Serija je postala hit i na društvenoj mreži TikTok na kojoj mnogi govore o braći Menendez. Na platformi su se pojavili brojni videozapisi i analize slučaja te reakcije, a mnogi korisnici iskazali su suosjećanje prema osuđenoj braći. Mnogi vjeruju da Lyle i Eric nisu trebali biti osuđeni.

Korisnici objavljuju mučna svjedočanstva braće i dodaju kako im je učinjena velika nepravda tijekom suđenja. 

Erik Menendez kritizirao je seriju

Erik Menéndez je putem izjave na X-u (bivšem Twitteru) svoje supruge kritizirao Netflix i izvršnog producenta Ryana Murphyja jer nisu prikazali pravu priču.

- Za mene je tužno što je Netflixov sramotni prikaz tragedija koje okružuju naš zločin vratio bolnu istinu nekoliko koraka unatrag - u vremena kada se optužba temeljila na vjerovanju da muškarci ne mogu biti seksualno zlostavljani i da muškarci ne doživljavaju traumatično iskustvo silovanja kao žene - kazao je osuđeni Erik. 

- Te odvratne laži osporile su i razotkrile nebrojene hrabre žrtve u posljednja dva desetljeća, koje su hrabro progovorile nakon što su se suočile s vlastitim sramom. A sada je Murphy stvorio ovaj grozni narativ kroz gnusne i užasne prikaze Lylea i mene te obeshrabrujuće klevete - dodao je. 

Uhitili su repera Travisa Scotta: Potukao se u pijanom stanju
Uhitili su repera Travisa Scotta: Potukao se u pijanom stanju

- Zar istina nije dovoljna? Neka istina ostane istina. Demoralizirajuće je da jedan čovjek, koji ima moć, može potkopati desetljeća napretka u osvjetljavanju dječje traume. Nasilje nikada nije odgovor, nikada nije rješenje i uvijek je tragično - zaključio je Erik. 

Braća je osuđena na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti pomilovanja. 

        

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Neda Ukraden (74) otkrila čemu duguje dobar izgled pa uputila savjet curama: 'Pustite aute...'
'NAJSEKSI BAKA BALKANA'

Neda Ukraden (74) otkrila čemu duguje dobar izgled pa uputila savjet curama: 'Pustite aute...'

Pjevačica i u osmom desetljeću života radi punom parom. Otkrila je kako brine o svome izgledu i uputila savjet djevojkama