Božićni panj ili rolada je čokoladni kralj blagdanskog stola. Odlično je to što zaista može biti raznih punjenja - od kesten pirea, bundeve, kreme od čokolade, mascarponea i ostalih
Božićni panj osmislili su pariški slastičari, pokušajte ga i vi napraviti uz tri super recepta
Pariški slastičari u 19. stoljeću smislili su kolač koji oblikom podsjeća na panj. Originalni naziv je ‘Bûche de Noël‘, a ubrzo je postao popularan širom svijeta. Božićni panj priprema se od rolanog biskvita nadjevenog kremom od maslaca i čokolade ili mousse kremom.
POGLEDAJTE VIDEO: Najduži kolač na svijetu
Pokretanje videa...
Premazana čokoladna krema na roladi, razvučena vilicom po cijeloj dužini dočarava koru drveta, a odrezani komad rolade, dodatnu granu.
Nezaobilazne su figurice od marcipana, čokolade i fondanta, u obliku gljiva, šumskih stvorenja, lišća, imele i zvijezda. Biskvitno tijesto priprema se bez praška za pecivo, s malo brašna, ili kombinacije običnog i škrobnog brašna, te s više jaja i čokoladom u prahu. Pripremljeno tijesto za biskvit ne smije stajati, nego ga treba odmah staviti u prethodno dobro zagrijanu pećnicu.
Biskvitna rolada savija se topla sa kuhinjskom krpom ili pergamentnim papirom na kojem se biskvit pekao. Ohladite je tako savijenu, pa odmotajte i premažite nadjevom. Posebno su ukusne rolade od kesten pirea, bundeva, finih krema od čokolade, vanilije, mascarponea i čokoladnih premaza.
1. Tradicionalni yule log s kestenom
Sastojci:
- 6 jaja
- 120 g šećera
- 100 g mljevenih badema
- 4 žlice brašna
- 2 žlice čokolade u prahu
Krema:
- 400 g kesten pirea
- 80 g otopljene čokolade
- 3 žlice marmelade od višanja
- 2 dl slatkog vrhnja
- žlica ruma
Glazura:
- 150 g čokolade za kuhanje
- žlica maslaca
- jestive zlatne mrvice
Priprema: Pjenasto umutite žumanjke i šećer. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Žumanjcima dodajte čokoladu u prahu, snijeg od bjelanjaka i na kraju jednu po jednu žlicu brašna i mljevenih badema. Izlijte smjesu na lim obložen papirom i premazan maslacem i pecite 15 minuta. Pasirane kestene izmiksajte s mlijekom, tučenim slatkim vrhnjem, rumom i čokoladom.
Pečeni biskvit pažljivo izvadite iz lima i prebacite na krpu posutu šećerom u prahu. Pomoću krpe uvijte biskvit u roladu. Ostavite neka se ohladi. Odvijte roladu, uklonite krpu i cijelu površinu biskvita premažite kremom, pažljivo uvijte, izrežite manji komad i stavite na vrh rolade. Na pari rastopite čokoladu i dodajte listiće maslaca. Prelijte granu i pospite zlatnim mrvicama.
2. Snježno drvo
Sastojci:
- 8 jaja
- 14 žlica šećera
- 8 žlica brašna
- 2 žlice kakaa
- 1/2 praška za pecivo
Krema:
- 125 g maslaca
- 125 g mascarponea
- 125 g šećera u prahu
- 4 dl mlijeka
- 4 žlice brašna
- naranča
- 3 dl vrhnja za šlag
- 80 g čokolade u prahu
Priprema: Pjenasto miješajte šećer i žumanjke dok ne dobijete gustu i svijetlu smjesu. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Dodajte ga naizmjence s brašnom pomiješanim s praškom za pecivo i kakaom, pa lagano kuhačom umiješajte u kompaktnu smjesu. Izlijte je na lim obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta. U mlijeku skuhajte brašno da dobijete gustu kremu, a zatim je ohladite.
Pjenasto izmiješajte maslac i šećer, dodajte mascarpone i kuhanu kremu od brašna. Ulijte narančin sok i sve još jednom dobro izmiješajte. Pečeni biskvit prebacite na ubrus posut šećerom u prahu, pa zajedno s njime savijte roladu. Kad se ohladi, odvijte je, maknite ubrus i biskvit premažite pripremljenom kremom.
Malo kreme ostavite kako bi ‘spojili grane’. Zamotajte nadjeveni biskvit i razrežite u koso na 3-4 dijela. Posložite ga u panj s granama, te premažite tučenim vrhnjem. Pospite čokoladom u prahu i ukrasite prigodnim ukrasima od marcipana.
3. Rolada s kremom od vanilije
Sastojci:
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- 50 g brašna
- 50 g škrobnog brašna
- 4 bjelanjka
- žlica kakaa
Krema:
- 4 žumanjka
- 150 g šećera
- 160 g maslaca
- žličica ekstrakta vanilije
- 60 g otopljene čokolade
- 3 žlice likera od višnje
- 1 dl vode
- 4 žlice šećera
Priprema: Žumanjke i šećer miješajte mikserom dok se volumen ne udvostruči. Dodajte maslac i nastavite miksati dok ne dobijete glatku kremu, a na kraju umiješajte vaniliju. Odvojite dio kreme. U nju dodajte čokoladu koju ste rastopili na pari.
Za biskvit odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite žumanjke sa 75 g šećera dok smjesa ne postane gusta i svijetla.
Bjelanjke istucite s preostalim šećerom u čvrsti snijeg. Umiješajte k tome prosijano škrobno brašno. Lim obložite papirom za pečenje i premažite tanko maslacem. Zagrijte pećnicu na 200° C i pecite biskvit oko 15 minuta.
Zagrijte vodu i šećer dok ne dobijete gustu smjesu, pa dodajte liker od višnje. Istresite pečeni biskvit na radnu površinu, skinite papir, prebacite na čisti papir, natopite ga sirupom od šećera. Premažite bijelom kremom i savijte po dužoj strani. Čokoladnom kremom premažite roladu, čitavom dužinom išarajte je crtama pomoću vilice i ukrasite čokoladnim listićima.