Obavijesti

News

Komentari 31

Hoće li Boris Johnson preživjeti glasovanje? Zastupnici ga zbog partijanja žele zbaciti s trona

Hoće li Boris Johnson preživjeti glasovanje? Zastupnici ga zbog partijanja žele zbaciti s trona

Ukupno ima 359 torijevaca, a da bi Johnson ostao na čelu britanske vlade mora osigurati najmanje 181 glas, pod pretpostavkom da svaki konzervativni zastupnik glasuje te da  nitko nije suzdržan

Britanski premijer Boris Johnson večeras će se suočiti s glasovanjem ostaje li na čelu Velike Britanije. Naime, Johnson, koji je 2019. imenovan za premijera, pod sve je većim pritiskom nakon izvješća o zabavama koje su se održavale u njegovu uredu i rezidenciji u Downing Streetu u vrijeme dok je Britanija bila u lockdownu zbog pandemije Covida-19.

POGLEDAJTE VIDEO: Jennifer Arcuri otkrila je kako je spavala s britanskim premijerom Borisom Johnsonom

Pokretanje videa...

Jennifer Arcuri otkrila je kako je spavala s britanskim premijerom Borisom Johnsonom 01:22

O nepovjerenju će glasovati njegovi konzervativni zastupnici ili kako se nazivaju torijevci. Da bi to toga došlo, najmanje 54 konzervativna zastupnika su trebala poslati pismo u kojem navode da nemaju povjerenja u svog čelnika, u ovom slučaju Borisa Johnsona. To pismo je tajno te se šalje Sir Grahamu Bradyju, sadašnjem predsjedniku Odbora 1922., koji predstavlja sve zastupnike konzervativaca. Brady je potvrdio da ima dovoljno pisma te da će se glasovanje održati danas navečer, koje će biti tajno. 

Ukupno ima 359 torijevaca, a da bi Johnson ostao na čelu britanske vlade mora osigurati najmanje 181 glas, pod pretpostavkom da svaki konzervativni zastupnik glasuje te da nitko nije suzdržan. Do sad su britanskom premijeru javno pružili podršku njih 73. Johnson je, u međuvremenu, poslao pismo svojim zastupnicima da se "trebaju usredotočiti na ono što je biračima važno" te je pozvao stranačke kolege da stanu na "kraj omiljenoj opsesiji medija". 

Drama u Britaniji: Glasat će o nepovjerenju Borisu Johnsonu!
Drama u Britaniji: Glasat će o nepovjerenju  Borisu Johnsonu!

- Nastavimo s poslom - zaključio je britanski premijer.  Ako Johnson pobijedi, torijevski zastupnici ne bi smjeli održati glasovanje o nepovjerenju narednih godinu dana. Također je moguće da bi ga, ako bi Johnson pobijedio sa samo nekoliko glasova, to bi ga moglo skupo koštati. Naime, njegova prethodnica, Theresa May, dobila je glasovanje o nepovjerenju s 200 prema 117 glasova u prosincu 2018. Međutim, ona je zbog malog broja glasova šest mjeseci kasnije otišla. Ako izgubi, uslijedit će natjecanje za novog čelnika, u kojem mu neće biti dopušteno sudjelovati. Britanski premijer ima još jednu mogućnost -  da sam podnese ostavku. 

Kandidati za novog čelnika trebaju podršku osam torijevskih zastupnika, da bi uopće mogli biti kandidati. Ako se kandidira više od dva kandidata, održat će se niz glasovanja:

1) u prvom krugu kandidati moraju dobiti 5% glasova da bi ostali u utrci (18 zastupnika)

2) u drugom krugu moraju dobiti 10% (36 zastupnika)

3) U svakom sljedećem krugu ispada kandidat s najmanje glasova. 
Kad ostanu dva kandidata, glasovat će članovi Konzervativne stranke diljem zemlje.

Dva milijuna Britanaca pati od posljedica korone: Simptomi im traju i do četiri tjedna
Dva milijuna Britanaca pati od posljedica korone: Simptomi im traju i do četiri tjedna

4) Ako se svi osim jednog od kandidata povuku (kao što je bilo kad je Theresa May postala čelnica 2016.), preostali kandidat postaje čelnik Konzervativne stranke.

Osim ako ne budu opći izbori, pobjednik bilo kojeg natjecanja za vodstvo torijevaca postaje premijer. Na kraju ga formalno imenuje britanska kraljica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 31
U nedjelju se pomiče sat: Evo kad morate pomaknuti kazaljke
ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

U nedjelju se pomiče sat: Evo kad morate pomaknuti kazaljke

Praksa pomicanja kazaljki na ljetno i zimsko vrijeme uvedena je radi uštede električne energije u industriji, kako bi ljudi ljeti, kad sunce ranije izlazi, ustajali sat ranije i ranije počinjali s radom, koristeći prirodno svjetlo
Porođaj iz pakla u varaždinskoj bolnici: 'Zbog greške liječnice sad idem na grob svojoj kćeri'
OSTALA BEZ MATERNICE I JAJNIKA

Porođaj iz pakla u varaždinskoj bolnici: 'Zbog greške liječnice sad idem na grob svojoj kćeri'

Arijana je morala na carski, ali joj nisu dali. Ostala je bez maternice i jajnika. Dijete je kasnije umrlo. Stravičan slučaj iz Šibenika potaknuo ju je da ispriča svoju priču
Dva iranska vojnika poginula u eksplozijama u Teheranu. SAD podržao Izrael: Samoobrana...
ESKALACIJA SUKOBA

Dva iranska vojnika poginula u eksplozijama u Teheranu. SAD podržao Izrael: Samoobrana...

Izraelski udari su odgovor na napad Irana, koji je ranije ovog mjeseca lansirao gotovo 200 balističkih projektila na Izrael. Izrael je rekao da će uzvratiti udarac, ali nije precizirao kada ili koja bi mjesta mogao ciljati