Obavijesti

News

Komentari 44

Vatrogasce čeka teška noć, kod Skradina opožareno čak tisuću hektara: 'Udari vjetra su jaki'

Vatrogasce čeka teška noć, kod Skradina opožareno čak tisuću hektara: 'Udari vjetra su jaki'

Požari i dalje bijesne Dalmacijom. Iza vatrogasaca je još jedna duga i besana noć. U pomoć stižu i kolege iz drugih županija

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
DEŽURAJU CIJELU NOĆ

Večeras je situacija nešto bolja na području Tučepa, ali to zasad ne znači previše, javlja HRT.  Vatrogasci pokušavaju zaustaviti vatru koja se spušta s Biokova, kako se ne bi spustila prema Tučepima.

Prema nekim procjenama izgorjelo je 900 ha površine. Oko 100 hektara površine vatra je zahvatila u Parku prirode Biokovo, gdje gori stoljetna šuma autohtonog dalmatinskog crnog bora. Vatrogasci će dežurati cijelu noć na požarištu, a strahuju od jakog juga.

IZVANREDNA DISLOKACIJA

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, na požare u Dalmaciju su upućene izvanredna dislokacije iz Vatrogasne zajednice Varaždinske, Međimurske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

TREBAJU POMOĆ

- U ovim teškim trenucima, kada se naši hrabri vatrogasci suočavaju s velikim izazovima, važno je pokazati solidarnost i podršku. Dobrovoljno vatrogasno društvo Makarska, koje već osam desetljeća stoji kao bedem zaštite domova i prirode na području Makarskog primorja, i koje okuplja preko 150 dragovoljaca koji riskiraju svoje živote za dobrobit zajednice - treba našu pomoć - napisali su Vatrogasci DVD-a Makarska na svom Facebook profilu. 

24sata

Dodaju da su razorni požari nanijeli štetu opremi koja je neophodna za njihovu misiju spašavanja.

24sata

- Izgorene cijevi, nestale mlaznice, oštećena vozila su samo dio naših problema nastalih ovim požarom. Sada je došlo vrijeme da zajednica uzvrati tu nesebičnost. Svaka donacija, bez obzira na iznos, predstavlja zrnce nade i znak zahvalnosti za sve što naši vatrogasci čine. Pozivamo vas da se pridružite akciji prikupljanja sredstava za obnovu opreme koja će omogućiti vatrogascima DVD-a Makarska da nastave s nezamjenjivim radom koji obavljaju - kazali su.

Možete im pomoći novčanom uplatom na IBAN DVD-a Makarska:

HR3124070001100580895

24sata

 

'IZGORJELO JE 1000 HEKTARA'

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice u četvrtak su izvijestili da je na području Skradina-Ićevo od utorka opožareno više od tisuću hektara površine, gori kod Roškog slapa, popodne su iz zraka pomagala dva kanadera i Air-tractor, a vatrogasci su i dalje na terenu.

Na terenu je 159 vatrogasaca te izvanredne dislokacije s područja Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije, naveli su iz HVZ-a. 

- Tijekom cijelog ga dana pokušavamo staviti pod nadzor i ne uspijevamo. Udari vjetra su dosta jaki i u ovom trenutku vatrogasci djeluju na potezu od Rupa prema Plastovu, gdje su neprohodna brda - rekao je za Novu TV Županijski vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić o požaru u zaleđu Skradina.

- Na tom dijelu nema obiteljskih kuća. Ondje doslovno treba planinarska oprema. Ondje smo negdje 2010. imali požar, a sada je to nova vegetacija. Tada smo ga uspjeli zaustaviti i nadamo se da ćemo to napraviti preko noći. Par kilometara iza je mjesto Dubravice, gdje ćemo možda imati velikih problema - dodao je.

Tijekom gašenja požara ozlijeđen je jedan vatrogasac.

- Od udara grane u oko je lakše ozlijeđen. Međutim, jedno vatrogasno vozilo nam se prevrnulo. Posada je, na svu sreću, ostala neozlijeđena i vozilo se izvlači iz jarka - rekao je Dukić.

Bura je još uvijek jaka, a očekuje se da će tako ostati i tijekom noći.

STIŽE ISPOMOĆ U DALMACIJU

I vatrogasci iz Varaždinske županije upućeni su na ispomoć u Dalmaciju, a požar će pomoći gasiti 14 vatrogasaca i jedna vatrogaskinja s tri vozila, izvijestili su u četvrtak popodne iz te županije.

Među snagama koje su, po zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, upućene na ispomoć u gašenju požara u Dalmaciji je 14 vatrogasaca i to iz Ivanca, Novog Marofa i Varaždinskih Toplica.

Tu je i DVD Leskovec, Kneginec Gornji, Varaždinbreg te Lužan Biškupečki.

Vatrogasci iz Varaždinske županije stižu s tri vozila - šumskim vozilom DVD-a Ivanec, autocisternom DVD-a Novi Marof, kombijem DVD-a iz Kneginca Gornjeg.

Vatrogasci i tehnika bit će stacionirani u Vatrogasnom centru u Vučevici odakle će po potrebi biti raspoređivani na požarišta, stoji u priopćenju.

Komentari 44