Obavijesti

Lifestyle

Komentari 53

Boja očiju se mijenja nekoliko puta, a utječu lijekovi i okoliš

Boja očiju se mijenja nekoliko puta, a utječu lijekovi i okoliš
1

Stalna mijena: Na promjenu, osim gena, mogu utjecati lijekovi i okoliš. Može trajati čitav život. Boja očiju mijenja se na svjetlu jer se potiče proizvodnja melanina

VIDEO

Mit da se sve bebe rađaju s plavim očima nije istinit. Većina beba da, ali nije neobično ni da se rode s tamnijim očima. 

- Bebe bijelaca najčešće se rađaju s tamnoplavim očima, s primjesama sive, a boja se može i nekoliko puta promijeniti do prvog rođendana. Bebe drugih rasa rađaju se sa smeđim očima, koje i ostaju takve - objasnila je pedijatrica Giovana Armano.

Pri porođaju, kad dijete dođe na svijet i odmah na jako svjetlo, potiče se proizvodnja melanina u šarenici, a to može dovesti do promjene boje. Samo mrvica melanina i dijete će imati plave oči, dodajte još malo i oči postaju sive, zelene ili boje lješnjaka.

- Pri rođenju pigmenta ima malo pa je boja svjetlija. Kako beba raste, pigmenta je sve više. Melanin je protein, a količina i vrsta zapisani su u genima. Šarenice koje sadrže veliku količinu melanina su tamnije - kaže Armano.

Do bebina šestog mjeseca boja očiju će se više puta mijenjati. Nakon toga promjene se polako stabiliziraju. Više čimbenika može utjecati na promjenu boje, uključujući lijekove i utjecaj okoliša, tako da se kod nekih ljudi boja mijenja cijeli život. No kod većine boja postaje jasna do prve godine. 

- Boja očiju se najdramatičnije mijenja od 6. do 9. mjeseca, ponekad i do prvog rođendana. Tada se može točno reći koju boju će beba imati. U rijetkom broju slučajeva djeca mijenjaju boju i do treće godine - kaže Armano. Najrjeđa boja očiju je zelena i pojavljuje se u samo pet posto svjetske populacije. 

Boja može iznenaditi

Velika je šansa da će dijete naslijediti boju koju imaju oba roditelja, no nije pravilo. Mogu “povući” i na bake i djedove. Ako jedan roditelj ima smeđe oči, obično će imati i dijete jer je taj gen dominantniji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 53

VIDEO

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso
PRIPREMITE GA KAO CHEF

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso

Pripremanje mesa delikatan je posao. Srećom, postoji nekoliko kulinarskih savjeta i pravila kako bi vaš komad bio savršeno ukusan. Transformirajte vaš obrok u neodoljiv zalogaj
'Saznala sam da me muž vara, ali ništa ne poduzimam. Evo zašto ga nikad neću ostaviti!'
VARAJU LI DOBRI MUŽEVI?

'Saznala sam da me muž vara, ali ništa ne poduzimam. Evo zašto ga nikad neću ostaviti!'

Ispovijest žene na Redditu izazvala je dosta komentara. Svog savršenog muža ulovila je u prijevari, no ne želi ga suočiti s time da ne izgubi život na koji je navikla