Obavijesti

News

Komentari 0

Bogati programski sadržaji na Festivalu tolerancije otvaraju prostor za međusobno razumijevanje

Bogati programski sadržaji na Festivalu tolerancije otvaraju prostor za međusobno razumijevanje
6

Na Festivalu tolerancije Zadar koji će se ovaj tjedan premijerno održati u povijesnoj jezgri Zadra, uz tradicionalni filmski dio, publiku očekuju edukacije za djecu i mlade, Tolerance Talk rasprave i Festival Market

VIDEO

Uz film kao središnji medij, 18. Festival tolerancije kroz interaktivne sadržaje i aktivnosti za sve generacije želi naglasiti važnost stvaranja prostora za otvoreni dijalog i međusobno razumijevanje. 

Iz tog je razloga jedan od ključnih segmenata festivala posvećen edukacijama, filmskim projekcijama i predavanjima, prilagođen različitim uzrastima, s ciljem stvaranja nove generacije mladih ljudi koji će biti svjesni važnosti međusobnog uvažavanja.  

EDUKACIJE 

Festival započinje u četvrtak 26.9. u 10:00 u u Polivalentnoj dvorani Providurove palače programom Edukacijsko jutro kojemu je cilj približiti mladima tragedije Holokausta na njima razumljiv način, kroz film i svjedočanstvo osoba koje su u njihovim godinama bile diskriminirane i zatočene samo zbog svojeg podrijetla. Ovakve vrsta edukacija od iznimne su  vrijednosti, budući da je među nama sve manje preživjelih žrtava Holokausta, a onih koji svjedoče  mladima vlastita iskustva, još i manje. Nakon nagrađivanog filma Jedan život (One life) u glavnim ulogama s Anthony Hopkinsom, Lenom Olin i Johnny Flynnom, učenici će imati priliku iz prve ruke čuti svjedočanstvo preživjele Holokausta, povjesničarke umjetnosti, prevoditeljice i novinarke Vesne Domany Hardy. Program moderira Danijela Kvesić Stojanac, a održava se uz potporu Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj. 

U petak 27.9. u 11:00 na istoj lokaciji nakon animiranog filma Sirena (The Siren) odvijat će se Artemizacija: umjetnost razumijevanja - edukacija na temu integracije izbjeglica.  Film Sirena prati hrabrog četrnaestogodišnjeg dječaka Omida koji s djedom čeka da mu se brat vrati s bojišnice tijekom iračke opsade Abadana, glavnoga grada iranske naftne industrije 1980. godine. Svoja razmišljanja o temi s publikom će podijeliti tinejdžerica iz Sirije s iskustvom izbjeglištva Nagham Oufan, mlada volonterka s iskustvom pomaganja izbjeglicama te Monika Čavlović, savjetnica pučke pravobraniteljice. Program moderira Katina Vrsaljko, a isti se odvija uz potporu UNHCR-a Hrvatska.  

TOLERANCE TALK RASPRAVE 

Festival tolerancije još jednom potvrđuje svoju misiju stavljanja u fokus društveno aktualnih tema i promicanja otvorenog dijaloga kroz Tolerance Talk rasprave koji nastavljaju biti važan alat u izgradnji svijeta u kojem različitost ne bi smjela biti prepreka, već bogatstvo. Ove godine u središtu su dvije vrlo aktualne teme, integracija izbjeglica i vršnjačko nasilje.   

Nakon filma U Retrovizoru (In the Rearview) koji prikazuje više generacija ukrajinskih civila kako iznenada napuštaju svoje domove u potrazi za sigurnim utočištem, u petak 27.9. u 20:00 Providurova palača postaje mjesto gdje će se otvoreno razgovarati o izazovima integracije izbjeglica. Nada daleko od kuće naziv je prvog Tolerance Talka u Zadru na kojem će o svojim iskustvima govoriti Anna Rich, predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj; Stanko Perica, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u Jugoistočnoj Europi); Olga Luhova, voditeljica grupe podrške za raseljene osobe iz Ukrajine i Ayaz Shah, voditelj filmskih projekcija i edukacijskih programa Salaam Film Festivala. Program se odvija pod pokroviteljstvom UNHCR Hrvatska.  

 „UNHCR s ponosom podržava Festival tolerancije koji se po prvi put održava u Zadru. Ovaj festival pruža ključnu platformu za poticanje dijaloga i promicanje tolerancije u našoj zajednici. Kroz ovakve događaje možemo zajedno raditi na uklanjanju barijera i stvaranju uključivijeg društva za sve, posebno za one koji su bili prisiljeni napustiti svoj dom,” rekla je Anna Rich, predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj. 

U subotu 28.09. u 20:00 na drugom Tolerance Talku pod nazivom Tolerancija i mir, to je moj đir, nakon projekcije filma Sestrinstvo (Sisterhood) o kompromitirajućem videu na društvenim mrežama koji će narušiti jedno prijateljstvo, tema rasprave bit će prevencija vršnjačkog nasilja. Ovu temu zajedno s publikom otvorit će Tihana Magaš, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra,; Ljiljana Gašperov-Dujmović, policijska službenica za mladež Službe kriminalističke policije Zadarske županije; doc.dr.sc. Arta Dodaj, docentica na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru te Saša Šegrt, predstavnica Kontakt točke programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti - CERV, Ureda za udruge Vlade RH, pod čijim se pokroviteljstvom program odvija. 

FESTIVAL MARKET 

Program koji profesionalcima i publici nudi upoznavanje načina rada i razmišljanja voditelja filmskih festivala zamišljen je kao platforma za umrežavanje filmske i kulturne scene. Festival Market odvijat će se tijekom vikenda 28. i 29.09. od 17:00 u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače  i zadarskoj će publici ponuditi aktualnosti iz filmske i medijske industrije uz razgovore s ključnim akterima iz ovog područja o suvremenim tržišnim trendovima i inovacijama, kao i projektima filmskih profesionalaca iz zemlje i svijeta. Gostujući festivali predstavljaju se publici i projekcijom odabranog filma.  

Ove godine u sklopu Festival Marketa direktori i programski voditelji predstavit će jedan od istaknutih festivala za promicanje ljudskih prava iz Danske Salaam Film Festival s filmom Otok nade (Island of Hope) o mladim migrantima, a jedan od najmlađih, izuzetno uspješnih domaćih festivala, RAFF - Rab Film Festival predstavit će se filmom  Nebo iznad Zenice (The Sky Above Zenica). 

Festival tolerancije ove godine održava se od 26. do 29. rujna u II Palače i HNK Zadar, s bogatim filmskim repertoarom koji broji 28 filmova nagrađenih ili pak nominiranih za najprestižnije filmske nagrade poput Oscara ili Césara ili prikazanih na festivalima poput Sundancea, Berlinalea, Karlovyh Vary i drugih međunarodnih festivala. Prvo zadarsko izdanje festivala rezultat je suradnje između Festivala suvremenog židovskog filma iz Zagreba (Festivala tolerancije), koji već dugo promiče važnost tolerancije i društvene pravde kroz filmsku umjetnost, te Centra nezavisne kulture Zadar (Kino Zone), važnog aktera razvoja civilnog društva, kulture i audiovizualne umjetnosti u Zadarskoj županiji.  

Detaljan raspored svih programa možete pogledati ovdje: Program 18.Festivala tolerancije i Facebook i Instagram profilima Festivala tolerancije. 

Program je, kao i dosadašnjih godina, besplatan za publiku i posjetitelje. 
Generalni pokrovitelj festivala je Grad Zadar. Partneri festivala su: UNHCR Hrvatska, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Zadarska županija, Turistička zajednica grada Zadra, Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Maraska d.d.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

VIDEO Helene pogodila Floridu, ima mrtvih: 'Budite u skloništu, ovo vani ne možete preživjeti!'
'KATASTROFA'

VIDEO Helene pogodila Floridu, ima mrtvih: 'Budite u skloništu, ovo vani ne možete preživjeti!'

Najgori scenarij donosi porast razine mora, pri čemu bi poplave mogle doseći visinu od 6 metara iznad tla
Slovenski bračni par poginuo kod Senja. Naletjeli na ulje na cesti, uhitili motorista (79)
TRAGEDIJA U LICI

Slovenski bračni par poginuo kod Senja. Naletjeli na ulje na cesti, uhitili motorista (79)

Motorist (79) imao je nesreću na Jadranskoj magistrali te mu se prolilo motorno ulje po cesti. 25 minuta nakon toga, slovenski bračni par motorista u zavoju nalijeće na ulje. Na mjestu su poginuli, a 79-godišnjak je uhićen