Obavijesti

Kolumne

Slasni vodič: Evo što morate kušati na Adventu u Zagrebu

Slasni vodič: Evo što morate kušati na Adventu u Zagrebu
1

Najčarobnije doba godine... Temperatura padne ispod ništice, Mariah Carey i njena jedina želja ove godine prate te kamo god krenuo, baš kao i oni ružni (ali topli) džemperi.

Vrijeme je maničnog kupovanja i gužvi u šoping centrima, ali i ustajanja pola sata ranije kako bi sastrugali led s vjetrobranskog stakla. Vjerujem da se već može primijetiti da nismo baš fanovi zime. Ali, znate što volimo? Dobru hranu. Ne dobru, odličnu, a u njoj ćemo uživati cijeli prosinac.

Doista i je najčarobnije doba godine... Kad sve miriši na kobase, fritule i kuhano vino.

Nakon što je prošle godine proglašen najboljim adventom u Europi po odabiru posjetitelja, ove godine je zagrebački advent ljepši, veći i bolji nego ikada. 

Osim na onim tradicionalnim i već svima dobro poznatim, ove godine se održava i na nekoliko novih lokacija, a božićnoj atmosferi nećete pobjeći čak niti kada pređete Savu ili se popnete na Gornji grad. No, teško je uživati u božićnoj atmosferi na prazan želudac, zar ne? Upravo zato odlučili smo se malo smrzavati i istražiti koje fine zalogaje nude adventske kućice, kako biste vi mogli samo fino jesti i piti.

Umjesto na glavnom trgu, tradicionalnoj polaznoj točki, kako domaćih tako i turista, krenuli smo s jedne nove lokacije koja je ove godine prvi puta uključena u adventska zbivanja – Kurelčeva. Zašto smo baš ovu ulicu odabrali kao početnu točku? Kurelčeva je ovog adventa preimenovana u Disco street, a uz puno dobre glazbe ovdje ćete pronaći i sve one omiljene zagrebačke klasike, a o mnogima smo već i pisali. Tradicionalni currywurst i kasekreiner iz Wurst bara, Submarine BBQ sa svojim novim Christmas burgerom, RougeMarin i malo egzotike iz daleke Šri Lanke – Curry Bowl. Fine zalogaje vrijedi 'zaliti' kuhanim vinom, koktelima s ginom ili novim Starim Liscem.

Osvježenje možete potražiti i na Europskom trgu na jednoj od brojnih kućica koje poslužuju topla i hladna pića, a ako ste već ogladnili, tu je Bistro 75 i njihov pulled pork sendvič kojem je zbilja teško odoljeti. Nakon toga, pratite put talijanskih cannola i biscottija koji će vas odvesti do glavnog zagrebačkog trga.

Trg bana Jelačića rezerviran je za sve ljubitelje skijanja... Ok, ne baš prave ljubitelje skijanja. Više one koji bi rado išli na skijanje, ali nisu baš sportski tipovi koji će se spuštati po snježnim padinama pa će skije 'objesiti o klin' i uživati u kuhanom vinu, rakiji, kobasicama, fritulama…

Nakon glavnog trga, vrijeme je da posjetimo i vjerojatno najpoznatiju adventsku lokaciju u Zagrebu – Zrinjevac. Već pri prvom pogledu na Zrinjevac bit će vam jasno da koliko god vremena i apetita imali, nećete stići probati sve što Zrinjevac nudi. Gulaš u kruhu, nekoliko vrsta kobasica, sarma, štrukle, čak i sushi i proljetne rolice, ali i fritule, štrudle i palačinke, ako ste ipak veći ljubitelji slatkog. Probajte odabrati samo jednu stvar, a onda se uputite niže, prema Glavnom kolodvoru.

Na putu prema klizalištu na Tomislavcu, svratite Kod Rudolfa na Strossmayerovom trgu gdje vas čeka „Advent za velike i male“. Svakog dana ovdje se održavaju koncerti, karaoke, radionice, slušaju se priče i gledaju dječji filmovi i crtići. A dok čekate vaše mališane, okrijepite se ponudom sa štandova i ugrijte toplom čokoladom, čajem ili vinom prije nego se bacite (ili padnete) na led.

Poznato je da klizanje troši jako puno kalorija, čak i samo ako stojite sa strane i gledate druge kako kližu pa se nakon Ledenog parka na Tomislavcu ponovno uputite prema glavnom trgu, jer vrijeme je za Fuliranje. Ove zime, Tomićeva je dobila novo ime „Chef street“, gdje ćete ove zime moći probati kreacije poznatih i omiljenih hrvatskih kuhara kao što su Dino Galvagno, Braco Sanjin, Tvrtko Šakota i Hrvoje Zirojević.

Prođite uspinjaču i dođite do Strossa gdje ćete moći uživati u craft pivima, vinu i drugim adventskim delicijama uz live nastupe bendova i DJ-a.

Ljubitelji jazza uputit će se na plato Gradec gdje će uz najljepši pogled na Zagreb moći uživati u malo drugačijim, ali i dalje iznimno ukusnim delicijama koje su pripremili Chevaprolls i Mundoaka te vrućim koktelima idealnim za zagrijavanje. Tu je klizalište bez leda u atriju Klovićevih dvora, ali i izložbe te besplatni koncerti.

Toplo se obucite i slijedite miris fritula! Ovo je samo početak, jer tijekom cijelog prosinca zagrebački Advent predstavljat će nove lokacije i događanja, a to znači i puno nove, ukusne hrane. Mi smo se već pomirili da ćemo novu godinu dočekati debeli, ali sretni. A vi?

O autorima:


Mi smo Ana-Marija i Anton i autori smo bloga ZagrebFoodStories. Pišemo o novim i starim, dobrim i ne tako dobrim mjestima za jesti u Zagrebu. Ana-Marija posebno voli sve što sadrži čokoladu, a Antonova slaba točka je dobro preprženi špek. Osim na blogu, naše pohvale i gunđanja možete pratiti na Facebooku Instagramu.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Nepoznati detalji uoči meča Cro  Copa i Fjodora: 'Mirko je vidio majku na grobu oca. Plakao je'
KULTNI MEČ IZ 2005.

Nepoznati detalji uoči meča Cro Copa i Fjodora: 'Mirko je vidio majku na grobu oca. Plakao je'

Poznatog najavljivača borbi pitali su koji mu je bio najdojmljiviji trenutak iz slavnih dana japanske organizacije. Nije razmišljao ni sekunde: 'Video prije borbe Cro Cop - Fjodor. Tad sam vidio Mirka kako plače'
Tonijeva mama: Da mene jedna balavica ponižava, neće! Ako mu nije pravo, neka se spakira
'LJUBAV JE NA SELU'

Tonijeva mama: Da mene jedna balavica ponižava, neće! Ako mu nije pravo, neka se spakira

Tatjana i Željko krenuli su na svoj romantični spoj u spilji, a on joj je priznao da ni Vesna ni Marija kod njega nemaju šanse
Luksuzni retro hotel na Cresu nostalgično nas vraća nas u šezdesete i sedamdesete...
BOUTIQUE HOTEL

Luksuzni retro hotel na Cresu nostalgično nas vraća nas u šezdesete i sedamdesete...

Kroz dizajn soba provlači se minimalizam, a prirodni materijali naglašavaju autentičnu lokalnu kulturu. Spoj maslinova drva, ratana i bračkog kamena daje toplinu prostoru, a plaža je na par koraka od sobe