U obiteljima koje slave Božić priprema se svečan i raskošan objed, a u raznim krajevima svijeta koriste sezonske lokalne namirnice kao temelj tradicije koja se prenosi generacijama
Blagdanski specijaliteti: Evo što se jede za Božić diljem svijeta
Božićni ručak okuplja sve članove obitelji za stolom. Zaboravljaju na sitne razmirice i neslaganja te s mirom i veseljem uživaju u zajedništvu.
POGLEDAJTE VIDEO: Kako ispeći savršenu puricu
Pokretanje videa...
Kako je riječ o važnom objedu, domaćice diljem svijeta pripremaju svečana jela kojima će se pogostiti.
Hrvatska
Na Božić je u većini krajeva omiljeni blagdanski ručak purica s mlincima, no može se zamijeniti patkom i drugom peradi.
U Dalmaciji pak jede se mlada janjetina s krumpirima.
Poljska
Blagdanska delicija u Poljskoj podrazumijeva ribu s kuhanim jajima i krumpirima. Biraju riječnu ribu, najčešće štuku.
Italija
U domovini tjestenine kombinira se razne paste sa pečenim mesom, a kako bi zalogaj lakše klizio, na stolu se mora naći pjenušac.
Ujedinjeno Kraljevstvo
Na Otoku za Božić najviše vole pripremati pečenu puricu, a kao prilog poslužuju pečeni krumpir uz umak od brusnice.
Francuska
Gurmani u francuskoj na Božić običavaju pripremiti gusku nadjevenu pireom od kestena, a sve će to popratiti i nekih vrhunskim vinom.
SAD
I u SAD-u je purica glavno jelo, a uz krumpir iz pećnice često poslužuju povrće.
Meksiko
Bakalar s ciklom na tanjuru će se naći u društvu povrća, ali i raznih vrsta voća.
Argentina
Tradicionalno argentinsko jelo Niños Envueltos sastoji se od junećih šnicla punjenih raznim nadjevima.
Australija
Raskošni australski objed podrazumijeva roštilj s kozicama te više vrsta mesa - od janjetine, preko govedine do svinjetine.
Gana
Varivo od gomolja i juha od bamije na jelovniku su ganskih domaćica.
Kina
U dalekoj Kini zbog politike teško je procijeniti točan broj kršćana, no procjenjuje se da ih je od dva do sedam posto, odnosno od 29 milijuna do 128 milijuna vjernika.
Na njihovom stolu će se naći pečena svinjetina, piletina i juha.