Obavijesti

Sport

Komentari 8

Bivši dinamovac i Ćirin ljubimac postao novi trener Zrinjskoga

Bivši dinamovac i Ćirin ljubimac postao novi trener Zrinjskoga

Željko Petrović preuzima klupu Hrvatskoga športskog kluba Zrinjski, prvaka Bosne i Hercegovine. Crnogorac je početkom 1990-ih bio u Maksimiru, a kao trener asistirao Gullitu, Advocaatu, Grantu, Kluivertu...

Željko Petrović (58) novi je trener Zrinjskog. Nakon smjene Krunoslava Rendulića, pod kojim su "plemići" osvojili prvu dvostruku krunu u povijesti prošle sezone i izborili povijesni plasman u skupine Konferencijske lige, klupu je privremeno preuzeo Mario Ivanković.

Momčad će u drugom dijelu sezone povesti čovjek s bogatim igračkim i trenerskim iskustvom. Crnogorski stručnjak rođen u Nikšiću iz Budućnosti je 1990. na poziv Ćire Blaževića stigao u Dinamo i zadržao se samo godinu dana, a onda je otišao u Sevillu.

Pokretanje videa...

Fešta navijača Zrinjskog 01:16

- Igrao sam ovdje nekad za Dinamo iz Zagreba i mislim da sam svojim primjerom i profesionalnošću bio jedan od ljubimaca kluba. Uvijek sam bio ispoštovan na najveći mogući način. Dao sam riječ 89. da ću doći u Dinamo kad se Ćiro Blažević zainteresirao za mene. Tamo sam proveo najljepše dane u svojoj karijeri. Ćiro je odmah otišao iz Dinama, mijenjao stalno klubove, kao i ja, haha - rekao je Petrović nakon što je preuzeo Inter Zaprešić 2020.

- Svakih mjesec dana mijenjalo se ime, igrao sam za Građanski, Croatiju pa opet Dinamo. Drago mi je da se vratilo ime Dinamo. Ostao sam u korektnim odnosima sa svim ljudima s kojima sam tad bio dobar. Svi ti prijatelji došli su me posjetiti u hotel. Baš mi je drago da sam se vratio u Hrvatsku - govorio je.

Karijeru je već 1992. nastavio u Nizozemskoj igrajući za Den Bosch, RKC Waalwijk i PSV. Tri je godine potom igrao za japanske Urawa Reds, a karijeru je zaključio u RKC-u. S reprezentacijom SR Jugoslavije nastupio je na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998.

'Po karakteru sam najviše poput Advocaata'

Petrović je kao trener radio s poznatim imenima poput Ruuda Gullita, Martina Jola, Guusa Hiddinka, Dicka Advocaata, Avrama Granta i početkom sezone Patricka Kluiverta u Adana Demirsporu. Ivanković će sad njemu biti pomoćnik i ostati u stožeru reprezentacije BiH.

- Od svakog od trenera probao sam uzeti nešto što mi odgovara. Po karakteru najviše sam poput Dicka Advocaata. Takav mu je način rada, on je entuzijast. Hiddink je strateg, potpuno drugačiji. U West Hamu sam naučio puno od Avrama Granta, stvari izvan treninga. Ne mogu biti ničija kopija, to mi karakter ne dozvoljava. Svaka dobra kopija nije bolja od lošeg originala. Od nabrojanih trenera samo sam učio i nadograđivao se. Radio sam s igračima poput Kompanyja, Eto'oa, Boatenga, Van der Vaarta, Olića, Petrića - govorio je Petrović.

Samostalno je vodio Boavistu, RKC Waalwijk, Urawu, Al Shaab, ADO Den Hag, Botev Plovdiv, Badak Lampung, zaprešićki Inter 2020., Willem II i reprezentaciju Iraka. U Zrinjskom ima težak zadatak, dostići sedam bodova zaostatka za vodećim Borcem iz Banja Luke nakon jesenskog dijela Premijer lige BiH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8
Poslušajte srpskog komentatora kod prilika Salzburga i golova Dinama: 'Ma nije to kvaliteta'
VIDEO: BITNA RAZLIKA

Poslušajte srpskog komentatora kod prilika Salzburga i golova Dinama: 'Ma nije to kvaliteta'

Neki gledatelji smatraju kako je komentar bio pomalo pristran, što opravdavaju činjenicom kako je burnije reagirao na neke udarce Salzburga nego golove Dinama
VIDEO Ma, što je ovo?! Haaland zabio gol koji ruši zakone fizike
NEVJEROJATNI GOLGETER

VIDEO Ma, što je ovo?! Haaland zabio gol koji ruši zakone fizike

Čuvaju Haalanda kao nikoga u šesnaestercu. Nema prostora, trojica stopera ga čuvaju. Svaki ga ubačaj grle, guraju, drže za dres, komentirao je Pep Guardiola
Dinamu su preko noći drastično porasle šanse da prođe u iduću fazu LP-a! Što kaže statistika?
POVIJESNA PRILIKA

Dinamu su preko noći drastično porasle šanse da prođe u iduću fazu LP-a! Što kaže statistika?

Prvih osam u Ligi prvaka ide izravno u osminu finala, oni od 9. do 24. mjesta razigravat će u šesnaestini, a "modri" su trenutačno na 22. mjestu. Malo im nedostaje da se i uguraju iznad crte i po vjerojatnosti prolaska