Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Bili smo na Palačinka Festu u Zagrebu: Evo što morate probati

Bili smo na Palačinka Festu u Zagrebu: Evo što morate probati
16

Na slatkom festivalu u Rougemarin parku možete isprobati više od 15 vrsta palačinki, ima slanih i slatkih, a tu je i bogata ponuda finih koktela te zabavnih aktivnosti za djecu i mlade

VIDEO

Za sve ljubitelje palačinki imamo odlične vijesti! U utorak, 27. kolovoza, otvoren je prvi Palačinka Fest u Zagrebu u Rougemarin Parku, a začetnik ovog slasnog festivala je chef i ugostitelj Marin Medak. Festival će trajati do 8. rujna, a ponuda se bazira na tri kućice koje nude i slane i slatke palačinke.

Cijeli događaj je nastao u suradnji sa slastičarem Robertom Hromalićem i slastičarkom Petrom Jelenić, od kojih je svatko u svojoj kućici pripremao svoje verzije palačinki.

POGLEDAJTE VIDEO: Atmosfera na Palačinka Festu u Zagrebu

Pokretanje videa...

U Zagrebu počeo Palačinka Fest 00:55

- Ja sam ovakav festival htio napraviti još prije tri, četiri godine ali nikako da to ostvarim. Ove godine sam čvrsto odlučio to napraviti i odabrali smo baš ovaj period krajem kolovoza, kad su se već svi ljudi vratili s mora - kaže Medak.

Recept dana: Slane palačinke zapečene i punjene povrćem
Recept dana: Slane palačinke zapečene i punjene povrćem

- Prvo je bila ideja organizirati to u lipnju, ali su mi sve žene rekle da neće stati u kupaći i da je bolje da to ostavim za kasnije, pa sam odlučio festival otvoriti prije škole - našalio se i dodao kako je do suradnje između Hromalića, Petre i njega došlo spontano jer se već dugo znaju i rade skupa na raznim projektima.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Zagreb: U Rougemarin parku počeo Palačinkafest

Kućice su raspoređene tako da se na jednoj velikoj nalaze zanimljivi kokteli i razna pića, palačinke od slastičara Hromalića i palačinke u raznim sladolednim kombinacijama, dok su posebno odvojene kućice Petre Jelinić i ona Rougemarina.

- Kod Hromalića možete pronaći kornet palačinke koje se pune slastičarskom kremom, to je klasični 'crepe'. Imamo varijante s lješnjacima, pistacijom, tiramisuom i creme bruléeom. Tu je i Dosa, slana bezglutenska i veganska palačinka, indijska palačinka koja se radi od brašna leće i riže te puni umakom od kokosa i mente. Jako je specifična i zanimljiva okusom - kaže nam.

Što se tiče dijela sa sladoledima, tamo se nudi Njofra na kvadrat, odnosno palačinka punjena sladoledom njofra, čokoladom i posipom od cornflakesa. Pripremili su čak i tortu od palačinki s mascarponeom koja se servira s umakom od slane karamele, cvijetom soli i sladoledom. Tu je i Blinčik, ruska palačinka koja se radi s ukvasanim tijestom i zatim razrijedi s ukuhanim mlijekom, punjena je šlagom, a prelije se vrućim umakom od čokolade i šumskim voćem.

Kako bi poslužili sladoled, odlučili su napraviti i kornet od palačinki, odnosno Palačinkornet koji se prži u vrućem ulju, a u njega se slaže sladoled s okusom po želji.

- Po meni je najbolji proizvod s festivala češka ajvarčinka s kućice Petre Jelinić, a radi se s krumpirovim tijestom i ide ajvar unutra, nešto kao muhammara, stvarno je genijalno - naglasio je Medak.

Kako napraviti zelene palačinke
Kako napraviti zelene palačinke

U ponudi također imaju i neizostavne američke palačinke, koje pune pekmezima i raznim umacima te ukrašavaju posipima.

No ako ste više za tradicionalnije okuse, onda svakako s Petrine kućice morate isprobati Crepe Suzette, palačinku s džemom od marelice te sirupom od karamele i naranče.

- Posebna nam je i čipkasta palačinka koja je bez ikakvih dodataka, odnosno ima samo u sebi slatko vrhnje i kakao posip - tvrdi Medak, a tu je i kukuruzna palačinka s tri različita umaka, jedan od vlasca, mente i jedan ljuti. Dvije su sa sirom i rade se tako da se sir (cheddar ili dimljeni) zaprži na roštilju i onda se na njega stavi palačinka punjena pršutom ili kulenom. Sve njih možete pronaći na Rougemarin kućici, a cijene se kreću od 1,5 do četiri eura.

Slastičar Hromalić je zadovoljan kako je protekao prvi dan festivala, a objasnio je i zašto je baš ovu vrstu palačinki odlučio poslužiti na festivalu.

- Otvaranje festivala je zaista prošlo izvanredno po posjećenosti i to nas je sve jako iznenadilo. Palačinke koje smo ponudili na našoj kućici su lagane i nisu teške, a pripremljene su s 'mainstream' okusima koji su svima dobro poznati u mojoj verziji posluživanja u kornetu. Favorit na našoj kućici je bila, naravno, palačinka s okusom pistacija - rekao nam je Robert Hromalić.

Da nisu očekivali toliku gužvu potvrdio nam je i sam Medak, koji kaže kako je bilo previše ljudi te da su prodali oko 800 palačinki, a bilo je planirano samo 300 komada.

Osim fine hrane i pića, na ovom festivalu možete se dobro zabaviti i ponešto naučiti, a pogotovo ako sa sobom povedete djecu. Saznajte kako pripremiti najbolje tijesto za palačinke, koje dodatke staviti te s kojim namazima stvoriti najbolje okuse. A sve to, naravno, ide uz zabavno pečenje palačinki pa će ovo biti prilika da se posjetitelji okušaju u bacanju palačinki u vis. Kako napraviti palačinke u raznim oblicima i ukrasiti ih slatkim dodacima, djeca će učiti uz pomoć slastičarskih animatora. Bit će tu i paint&fun, dječja inačica poznatog koncepta učenja slikanja uz zabavu, a kalendar događanja bit će pun dječjih predstava i animacijskih igara.

Također, svakog radnog dana od 17 do 19 sati, a vikendom od 12 do 14 za djecu je organiziran face painting. Među brojnim atrakcijama, posebno zanimljive za sve uzraste bit će pop-up eventi poput vatrenog žongliranja i svjetlećeg hula-hopa. Radno vrijeme Rougemarin Parka je od ponedjeljka do četvrtka od 17 do 23, petkom od 17 do 00, subotom od 10 do 00 i nedjeljom od 10 do 23 sata.

Recept za palačinku s pistacijom

Smjesa za palačinke: 200 g brašna, 2 g soli, 60 g šećera, 200 g jaja, 600 g mlijeka, 1 štapić vanilije, 80 g maslaca

Slastičarska krema s pistacijom: 1000 g mlijeka, 200 g šećera, 150 g paste od pistacija, 180 g žumanjka, 120 g gustina, 180 g maslaca

Priprema: Mlijeko i pistaciju pastu prokuhajte do 100 Celzijevih stupnjeva. Šećer, gustin i žumanjke izmiješajte te prelijte s polovicom ugrijanog mlijeka. Sve zajedno prokuhajte konstantno miješajući. Maknite kremu s vatre i dodajte maslac. Ohladite. Kremu kao takvu poslužite u palačinku i posipajte sa sjeckanom pistacijom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO

Mama hajdukovca: Nisam znala da mi je u licu lososova sperma. Baš me briga, meni je pomogla
HRVATICE LUDE ZA TRETMANOM

Mama hajdukovca: Nisam znala da mi je u licu lososova sperma. Baš me briga, meni je pomogla

Tretmani pomlađivanja spermom lososa, za kojim su lude mnoge Hrvatice, mogući su i u Hrvatskoj, a njime je zadovoljna i bivša Miss Universe Renata Lovrinčević Buljan

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso
PRIPREMITE GA KAO CHEF

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso

Pripremanje mesa delikatan je posao. Srećom, postoji nekoliko kulinarskih savjeta i pravila kako bi vaš komad bio savršeno ukusan. Transformirajte vaš obrok u neodoljiv zalogaj