Dijetetičarka i nutricionistkinja Olja Martinić pojasnila nam zašto je šteta bacati bijeli dio lubenice, puno bolje ga je pojesti. Otkrila nam je i nekoliko recepata - juha, salata, kompota...
Bijeli dio lubenice treba pojesti: 'Ponaša se slično kao Viagra...'
Pojedite i bijeli dio lubenice, odličan je za zdravlje - u bijelom dijelu (kori) koji svi bacaju nalaze se velike količine vitamina B6, C, A, magnezija, cinka i kalija. Sadrži i aminokiselinu citrulin koja je odlična za zdravlje srca i krvnih žila.
- U bijelom dijelu lubenice su pozamašne količine citrulina (po kojem je lubenica dobila ime ili obrnuto) koje reagiraju sa našim enzimima te nastaje aminokiselina arginin za koju znamo da povoljno djeluje na kardiovaskularni sustav te jača cirkulaciju. Ponaša se slično kao Viagra doduše znatno slabije ili bi morali pojesti baš velike količine bijelog dijela lubenice kako bi imali isti učinak kao Viagra - objasnila nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.
- Lubenicu često jedemo samostalno. Ipak bi osobe koje su pretile ili izbjegavaju namirnice visokog GI trebali koristiti lubenicu kao sastojak smoothi napitka te joj dodati uz crveni i bijeli dio te orašaste plodove kako bi se dobio napitak umjerenog GI. Svakako predlažem iskoristite visokovrijedni bijeli dio lubenice - dodala je i predložila nekoliko recepata od kore lubenice.
Salata od kore od lubenice
Sastojci:
- 200 g kore od lubenice
- 2 dcl vrhnja
- čajna žlica vlasca
- 1 žuta paprika
- 100 g krastavca
- sol, papar
- 1 žlica maslinovog ulja
- vinski ocat ili aceto balzamico
Postupak:
Sastojke ravnomjerno nasjeckati na manje kocke ili pak nasjeckati u multipraktik te dodati dresing od ulja vrhnja i aceto balsamico.
Kompot od lubenice
Na kocke nasjeckati koru lubenice dodati vodu i klinčić te kuhati dok ne omekša.
Zasladiti po želji.
Slatko od lubenice
Sastojci:
- 1 kg kockica bijelog dijela kore lubenice
- 800 g šećera
- 1 l vode
- klinčići
- 200 g sjeckanih oraha
- 1 limun
Postupak:
Na kockice isjeckanu lubenicu prokuhati u običnoj vodi 10 minuta. Ocijeđenu lubenicu kuhati u vodi, šećeru i klinčićima. Limun isjeći na kriške. Kuhati 20 minuta te dodati sjeckani orah i kuhati još 5 do 10 minuta dok se ne postigne željena gustoća.
Slatko spremiti u pasterizirane staklenke.
Hladna juha od kore od lubenice
Sastojci:
- 1 kriška kore od lubenice
- 1 manji krastavac
- 200 ml jogurta
- 1 do 2 češnja češnjaka
- limunska trava
- prstohvat kopra
- 1 žličica maslinovog ulja
- sol, papar
Postupak: Sastojke usitnjene dodati u blender i dobro izmiksati.
VIDI OVO: Zašto je zdravije imati veliku guzu?